Pagina's

zaterdag 30 april 2011

Koopjes, reclame, aanbiedingen en ander koopgedrag

De buurvrouw belde en vroeg of ik de aanbieding van winkelketen X had gezien. Niet alleen product A tegen een bodemprijs, maar ook nog eens een (tweede) gratis kaartje voor binnenspeelparadijs Y. Kunnen we samen met onze kids nog in de vakantie een dagje uit. Zullen we meteen afspreken voor de vrijmarkt in 'grote stad dichtbij', kunnen we speelgoed, kleding en snuisterijen scoren voor heel weinig.

Na het telefoongesprek bedacht ik me dat we eigenlijk nooit naar winkelketen X gaan en lusten we product A eigenlijk wel? Door het raam zie ik de jongens papieren pijltjes schieten met een boom als doelwit. Hebben we eigenlijk wel zin in een dagje binnen?
Hoe zit het met de vrijmarkt, hebben we echt wat nodig? De zolder, boekenkasten en kasten zitten proppie vol. Wil ik niet gewoon lekker met mijn kinderen naar de spelletjes in het dorp en  daarna wat rommelen in de tuin?

Hoe vaak laten wij ons niet verleiden door reclames en aanbiedingen die het gevoel geven dat we 'goed' bezig zijn en geld besparen door meer te kopen. Hoe zit het met de tijd en energie die we spenderen op weg naar en in de winkels, het opruimen van al het gekochte het onderhoud en vervolgens het kwijt worden van het afval. Als we die tijd en energie eens zouden gebruiken om te creeren in plaats van te consumeren?

Ik denk dat het tijd wordt voor een nee/nee sticker op mijn brievenbus. Waar is eigenlijk dat foldertje waar buurvrouw het over had? Net als ik met mijn hoofd in de papiercontainer hang komt zoonlief aanrennen, of ik nog een glimmend krantje kan pakken, net zo een als uit de brievenbus, daar kun je zo goed pijlen van maken voor de blaaspijp.
Is het foldertje toch nog ergens goed voor. Eind goed al goed.



vrijdag 29 april 2011

Nieuwe liefde

Nieuwe liefde/ I'm in love

Al een aantal jaartjes proberen wij dit plantje uit te roeien. Het overwoekert onze planten, blijft overal aan kleven en staat rommelig. Kleefkruid was een van onze grootste vijanden in de tuin. Met veel tegenzin begonnen we elke keer weer aan een stuk dat overwoekerd werd door deze overlever.Er heeft echter een grote ommekeer paatsgevonden in mijn leven. Elk stukje tuin waar 'Galium aparine' de kop opsteekt wordt nu gekoesterd en bewaakt door mij hoogstpersoonlijk.
In het kader van negativiteit omzetten in positiviteit, kwam ik al surfend op het web de wonderlijke eigenschappen van deze plant tegen.

Kleefkruid is vochtafdrijvend, reinigt de lymfe, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en verhoogt de productie van witte bloedlichaampjes. Het wordt ook gebruikt bij droog exceem en psoriasis door de zuiverende werking. Alsof dat al niet reden genoeg is om er een kopje thee van te drinken, het smaakt ook nog eens oke. (Extra toevoeging: mijn zusje vindt het stinken, mijn vent vind het naar aarde smaken en de piraatjes drinken het met honing gewoon op).

Hoe nu deze thee te bereiden:
Doe een sliert kleefkruid in een mok. Giet er kokend water over en laat het 10 minuten trekken. Zeef de thee en klaar is het smakelijke gezondheidsdrankje.

let op! Kleefkruid kan beter niet gebruikt worden in combinatie met bloedverdunners en plaspillen.

Ook las ik ergens dat je een natuurlijke deodorant van kleefkruid kunt maken. Ga dit zeker proberen, als het wat is volgt het recept.

donderdag 28 april 2011

Fluitekruidweg

Fluitekruidweg

Elk jaar wordt onze weg voor een weekje omgetoverd tot 'Fluitekruidweg'. Er is genoeg dus grote piraat plukt armen vol voor thuis in de vaas.
Every year our street is transformed in a white sea of 'Fluitekruid' aka cows parsley. There is more then enough so we love to pick lots and lots of them to bring inside.
 
Konijnen op reis/ Bunnies on a trip

Waar we ook naar toe gaan, de konijntjes reizen mee in hun roze accomodatie. Ze vonden het heerlijk tijdens onze picknick in het hoge gras.

The bunnies are great company. They travel in style in their pink cabin and loved to picknick in the high grass.

woensdag 27 april 2011

Kruiden verrassing

Al ruim twee jaar hebben we geen kruiden (behalve kaneel en peperkorrels) meer gekocht in de winkel. Het geeft dan ook een heerlijk gevoel om met je schaar tijdens het  koken de tuin in te duiken om te kijken wat er is. Natuurlijk groeit niet alles het hele jaar door, maar met drogen, invriezen en binnen kweken kom je een heel eind. En wat er niet is, is er niet. Zo simpel is het.


Zo krijgt elk seizoen zijn eigen smaak. Niet alleen voor het eten, maar ook voor de thee, de geur van het badwater en de was.

(peterselie en pepermunt )

Of het kruid wel terug komt of niet maak ik mij allang geen zorgen meer. Zoals je kunt zien komt het allemaal wel goed. Gewoon een beetje vertrouwen hebben in de natuur en jezelf.

dinsdag 26 april 2011

Perfect

Een perfecte afsluiting van een perfect paas weekend
A perfect end of a perfect easter weekend.

Perfect

En tot slot nog een plaatje van de jongens met hun konijntjes, gewoon omdat het mij blij maakt.
I just can't help it, one more picture of the boys and their bunnies.  

Nog eentje dan../ Just one more..

Hope you all had a nice weekend too!

zaterdag 23 april 2011

Paaskonijntjes

Of we konijnen wilden, vroeg een moeder op het schoolplein. Nu had ik een aantal jaren geleden aan manlief beloofd om geen zieke, verwaarloosde en stokoude dieren meer mee naar huis te nemen. Over jonge, vitale dieren is nooit een woord gezegd dus ik antwoorde volmondig JA. Je kunt mij (en de jongens) namelijk niet blijer maken dan met een nieuwe aanwinst voor onze mini veestapel. En zo kwamen we vrijdagmiddag thuis met twee schattige konijntjes in een kartonnen doos.

Begin paasweekend

Wat zijn de jongens er gek mee en manlief (stiekum) ook.
Beter kon ons paasweekend niet beginnen.
Vrolijk pasen allemaal!

Rabbit love

ps. hierbij beloof ik plechtig dat ze niet in de pan zullen eindigen, hoewel ik altijd al droom van zelfgemaakte mocassins met een rand konijnenbont (bijna schaam, schaam).

vrijdag 22 april 2011

Vol verwachting ... / Great expectations

Vol verwachting klopt mijn hart! Zal het dit jaar gaan lukken om 5 maanden, juli t/m november, alleen maar groenten uit eigen tuin te eten ?
Is it possible for our familly of four to eat from the garden for at least five months?

Al jaren koester ik deze droom en dit jaar moest de droom maar eens werkelijkheid worden.
For years now I dream of eating vegetables and fruit from our garden. I don't want to dream any more. It is time to make it real.
.

Ook aan de gezonde snack wordt gedacht

Als het aan de gezaaide zaadjes ligt komt het goed, nu nog het weer mee en heel veel liefde van mijn kant. We gaan er voor!

donderdag 21 april 2011

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.......- deel 1

Ik zie, ik zie .... deel 1

en het is:  paardebloemensiroop, hondsdrafpesto en brandnetelsoep.
Gelukkig vinden de jongens het altijd een leuk klusje om paardebloemen te plukken.
Paardebloemen plukken
 
Na een halfuurtje plukken wordt de oogst naar de keuken getransporteerd. 

Oogst paardenbloemen

Behalve dat paardebloemenlimonade een geweldig woord voor galgje is, smaakt het ook nog eens super.
Voor wie het ook eens wil proberen of voor wie graag (on)kruiden in iets positiefs wil omzetten volgt hier het recept.
Paardenbloemenlimonade

Pluk ongeveer 400 paardenbloemen. Snij eventueel stukjes stengel van de bloem af. Voeg  2 gesneden citroenen bij de bloemen. Zorg er wel voor dat je onbehandelde (biologische) citroenen neemt. Giet  ongeveer 1,5 liter kokend water over de bloemen en de citroenen heen en laat het geheel een uur trekken. Filter daarna alles door bijvoorbeeld een theedoek en knijp het mengsel goed uit.
Voeg naar smaak suiker toe of een andere zoetstof en eventueel aanlengen met water. Een takje tijm schijnt ook heerlijk te zijn, maar heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. De limonade is maar enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Wil je de limonade langer bewaren dan tover je hem gewoon om in siroop. Voeg hiervoor ongeveer 500 gram suiker toe voor elke liter vocht. Breng het geheel aan de kook en giet het vervolgens heet in goed schoongemaakte flessen met schroefdop. Nadat je de dop erop hebt geschroefd zet je de fles op zijn kop en laat alles afkoelen. De siroop kun je nu een paar maanden bewaren.

zaterdag 2 april 2011

Heerlijk simpel

Wat kan ik toch blij zijn met een nieuwe waslijn. Eigenlijk wilde ik ouderwetse betonnen-waslijn-palen. Die, o zo nostaligsche palen, bleken een klein fortuin te kosten. Ergens eind 2010 had ik voor mijzelf besloten dat het 'genoeg' was, genoeg spullen, genoeg afval, genoeg troep, er wordt niets meer gekocht als het niet echt nodig is.


Nieuwe waslijn

Maar ja, wat is echt nodig hebben? Een stevige waslijn als je geen droger hebt is wel erg handig. Gelukkig maakt weinig geld uitgeven creatief en besloten we twee kleine rechte boompjes om te zagen. Er lagen nog twee stukken waslijn in de schuur en het lijntje was zo gespannen.

Heerlijk als het simpel kan!