Pagina's

dinsdag 31 mei 2011

Alternatief voor... de schuurspons

Elke keer als iets op ís vraag ik mijzelf af of ik het niet zelf kan maken. Het liefst met materialen van eigen erf of heel dichtbij. Vaak blijft de zoektocht verborgen voor  familie, buren en vrienden, omdat het soms tot lachwekkende taferelen kan lijden. Het is vaak een kwestie van research, uitproberen en niet zelden uithuilen en opnieuw beginnen (maar wel met een lach natuurlijk). Waarom? Ik word er blij van en dat is genoeg.

Neem nou het schuursponsje. Reuze handig, maar gedoemd om uiteindelijk weg te gooien.

Van een oud katoenen kinder T-shirt haakte ik een 'doekje' dat reuze handig is tijdens de afwas.

Afwashulpje/ washcloth

Als een pan echt heel vettig is haal ik mijn vochtige doekje door de houtas (houtas +vet + warm water = zeep) en het vet verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook erg handig voor je vette fornuis.
 
Favoriete schoonmaakmiddel/ Fav. cleaning product

Voor het echte schuurwerk in pannen kun je een handje paardestaart (Equicetum) nemen. Paardestaart bezit veel silica, dat tevens een bestandeel voor glas is en dus goed schuurt.
Dus...mochten jullie mij ooit spotten in het gemeenteplantsoen tussen de paardestaart dan weten jullie nu waarom.

Mooi!

Ik kreeg maar liefst twee blog awards

namelijk van Spil van het gezin en Vlasleeuwenbekje. Dank jullie voor de lieve woorden en de aanmoediging. Het is geweldig om ideeen uit te wisselen, geinspireerd te worden of zo nu en dan gewoon mee te leven (genieten) met jullie allemaal. Natuurlijk ga ik de award doorgeven, maar er zijn zoveel inspirerende mensen op het net dat het nog moeilijk wordt.

Tot slot nog wat foto's van de jonge katjes die verhuisd zijn van de heg naar een doos, inclusief schattig kussentje, in de bijkeuken. Zo kunnen we elk moment genieten van Ibbeltje, mama poes, en haar kroost.


maandag 30 mei 2011

Tomaten vermeerderen

Je hebt ijverig tomatenplantjes voorgezaaid of  tomatenplantjes aangeschaft in het tuincentrum en nu bedenk je dat je eigenlijk nog meer planten wilt. Voor zaaien is het nu te laat en die plantjes uit het tuincentrum zijn toch wel aardig prijzig (of uitverkocht). Wat nu?


Laat een aantal dieven in de oksels van je tomatenplant zitten en verwijder deze pas als ze ongeveer 15 cm. zijn. Zet de dieven in een glaasje water op een lichte plek en al snel zullen er worteltjes aangroeien. Na een kleine twee weken zullen de wortels lang genoeg zijn om het plantje in losse grond te kunnen zetten. Houd de grond de eerste twee weken goed vochtig zodat het plantje kan aanslaan.
Gefeliciteerd je hebt nu (gratis) een nieuwe tomatenplant!



Tot slot nog een inspirerend plaatje uit de moestuin van mijn lieve buurvrouw. Zij bouwde een tomaten- steun-constructie van wilgentenen.

Pluk de dag

Terwijl de tent van ons kampeeruitje binnen over de keukentafel lag te drogen bottelden de piraten en ik rozenblaadjes- en vlierbloesemsiroop.

Het resultaat mag er weer zijn. Vooral de rozenblaadjessiroop is weer eens wat anders en valt goed in de smaak. De vlierbloesemsiroop wordt in huize Hollandse Klei vooral gebruikt om waterijsjes van te maken.


Rozenblaadjessiroop
Pluk zoveel rozenblaadjes als je wilt en spoel ze met koud water af. Giet vervolgens kokend water in de kom over de rozenblaadjes totdat deze na aandrukken met een lepel net onder water staan. Voeg twee scheppen suiker toe (ik geef de voorkeur aan ruwe rietsuiker) en laat het geheel afgedekt met een theedoek ongeveer 48 uur staan.
Giet alles door een zeef in een pan en breng de overgebleven vloeistof net aan de kook en voeg suiker toe. Haal de  pan van het vuur en roer totdat de suiker is opgelost. Als je de siroop langer wilt bewaren moet je de verhouding 1:2 gebruiken. Bijvoorbeeld 1 liter vloeistof met 500 gram suiker. Ikzelf kies voor minder suiker en bewaar mijn siroop in de koelkast.

Voor de vlierbloesemsiroop geldt eigenlijk precies hetzelfde, alleen voeg ik nog 2, in plakken gesneden, biologische citroenen toe aan het mengsel dat 2 dagen staat te trekken.

Ondertussen staat alweer een nieuwe lichting rozenblaadjes en vlierbloesem te trekken en gaan we morgen, zodra het weer het toe laat, op pad voor nieuwe pluksels. Zoals grote piraat onder het plukken zei: 'Pluk de dag, nu het nog kan, want morgen kan het allemaal weer anders zijn!' Daar sluit ik mij volledig bij aan.

zaterdag 28 mei 2011

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.........- deel 2


en het is: paardebloemensiroop, hondsdrafpesto en brandnetelsoeptaart.
Op de planning stond een brandnetelsoepje, maar dat is niet zo'n goede zet in huize HK. De mannen blieften alleen maar groeten-, tomaten- en kippensoep dus stapte ik over naar plan B, een brandneteltaart die gepresenteerd werd als spinazietaart (oeps). Nou wat hebben wij gesmuld, er was geen kruimel over.

Nodig:
- bladerdeeg of eigenmaakte korstdeeg
- 4 eieren (onze kippen leggen aan de kleine kant gebruik 3 als je grote eieren hebt)
- kaas om te raspen
- twee grote eetlepels creme fraish (of een grote scheut melk)
- een vergiet vol brandneteltopjes
- kastanjechampignons voor de vegetarische versie, stukjes spek voor de vleeseters en voor de bourgondiers? gewoon champignons en spekjes
- boter om ovenschaal of bakblik mee in te vetten
- zout en peper
- teentje knoflook

Was de geplukte brandnetels goed schoon en doe ze met een klein laagje water in een pan. Breng het geheel aan de kook en laat het een paar minuten doorpruttelen terwijl je er zo nu en daar doorheen roert. Proef of de prik van de bladeren af is en giet vervolgens het water af.

Snij het knoflookteentje fijn en bak deze met de champignons en/of spekreepjes even aan. Voeg aan het eind ook de brandnetels toe en meng het geheel goed door elkaar.

Kluts de vier eitjes met twee grote lepels creme fraish in een kommetje door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.

Vet de ovenschaal in met een beetje boter en bekleed deze met de bladerdeeg of het zelfgemaakte deeg. Verspreid het spinaziemengsel  in de ovenschaal en giet de ei-cremefraish eroverheen. Tenslotte nog naar wens geraspte kaas over het geheel strooien en de taart kan in de oven. Voor een houtoven en electrische oven is dit 175 C voor ongeveer 30 minuten.
Eet smakelijk!


Deel 1 : '  'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.....'

woensdag 25 mei 2011

Over walnotenbomen en geduld

Walnotenboom, alleen de naam al doet mij watertanden. Walnotenijs, walnotentaart, walnotenbrood, walnotenkoekjes, walnotenlikeur, noix au vin, walnotenverf , walnotenolie en als je voor de zwarte walnoot kiest walnootsiroop die niet onder doet voor ahornsiroop.  Je zult dus wel begrijpen dat deze boom net als de laatst gekochte fruitbomen op mijn verlanglijstje stond. Afgelopen november maakte ik dan ook een uitstapje naar een kweker in de buurt die bekend stond om zijn vriendelijke prijs. Oo, wat een bomenpracht zag ik daar. De fruitbomen werden uitgezocht op soort en periodes van vruchtdragen, er was echt over nagedacht. Als laatste op mijn lijstje stond nog de walnoot. Vol verwachting zocht ik het paadje waar deze bomen stonden, maar wat zag mijn oog op het kaartje... een dikke vette prijs. Onder de 45 Eurootjes was geen walnoot te vinden. Er volgenden nog wat bezoekjes aan andere kwekers en tuincentra in de buurt, maar daar was het niet veel beter.


Gevolg hiervan dat dit voorjaar de gewenste fruitbomen werden aangeschaft en de walnoot voor volgend jaar bleef staan. Ik deelde dit voorval met een dame uit de buurt die vervolgens spontaan haar walnoot boompje (stond net 1 jaar) aanbood. Hij stond erg in de weg. Ook deed ze me nog een aantal gedroogde walnoten kadoo. Kon ik mijn eigen boompjes kweken. Nu weet ik dat het een aantal jaren duurt voordat een walnoot noten produceerd, dus dat zal de prijs ook wel bepalen. Morgen gaan de noten de grond in en wie weet heb ik over 10 jaar een echt walnotenbosje met zoveel noten dat ik er niet goed van word.

dinsdag 24 mei 2011

Simpel genieten

Wat voel ik mij soms rijk.
Zoals vandaag als de koeien weer voor ons raam langs komen.

We eindelijk een echte vloer hebben in de aanbouw na anderhalf jaar beton. Ja, ik weet dat er ook geen echte keuken in zit, kniesoor die daar op let.


Ons Ibbeltje moeder is geworden van 3 schattige kittens. Ze besloot dat de struik naast de deur de beste kraamkamer was. Moeders wil is wet en voorlopig laten we moeder en kroost op deze rustige plek.


En vervolgens richt ik al mijn positieve energie op mijn binnentomaatjes. Kan namelijk niet wachten tot het weer tijd is om een verse rode tomaat van eigen kweek te proeven.

Tandpoetsmiddel

Voor wie geen fluoride wil, voor wie geen glycerine wil, voor wie van zelfmaak houdt, voor wie de commercie niet wil steunen of voor wie gewoon lekker goedkoop wil, hier is een recept voor zelfmaak tandpoetsmiddel (van het net en aangepast aan mijn eigen smaak).

Voeg de volgende ingredienten bij elkaar in een potje:
- 6 theelepels natriumbicarbonaat (aka bakingsoda of zuiveringszout)
- 1/3 theelepel fijne zeezout (echt niet meer anders wordt je zo dorstig, je kunt het ook weglaten)
- druppels pepermuntolie naar smaak, maar doe zuinig aan 5 druppels is meer dan genoeg.
Maak je tandenborstel nat, doop hem zachtjes in het potje en poetsen maar.


Ik gebruik het nu een aantal weken en vraag me af waarom ik hier niet eerder mee ben begonnen.
Over een poosje bij de tandarts ga ik even horen hoe het met mijn tanden staat (en natuurlijk wat kritische vragen stellen) voordat ik groen licht geef voor mijn kinderen.

Maken jullie je eigen tandpoetsmiddel? Zo ja, hoe? en hoe zit het met de kids?

Voor meer info over ingredienten uit tandpasta kijk eens bij Mevrouw Jee
http://mevrouwjee.blogspot.com/2011/05/ook-een-hapje-polymethylmethacrylaat.html


LET OP!
Iedereen die dit, of andere recepten van mijn blog, probeert doet dit geheel op eigen risico. Iedereen reageert anders op bepaalde middelen en ik ben geen éxpert, tandarts of dokter, maar gewoon een vrouwtje met een voorkeur voor zelf doen en een natuurlijke levensstijl.

maandag 23 mei 2011

Investeren

"Wat heb je veel geld uitgegeven", werd er thuis opgemerkt. Nee, ik heb geld geinvesteerd en wel in 11 fruitbomen. We zijn nu 1 kweepeer, 1 mispel, 2 kersen-, 3 appel-, 2 peren- en 2 pruimenbomen rijker.
Investments

Het is natuurlijk maar net hoe je het beredeneert, maar na het zien van de documantaire 'A farm for the future' van Rebecca Hosking zie ik dit als een investering in de toekomst. De documantaire is te zien via de blog van farmama http://farmama.typepad.com/farmama/2011/04/farm-for-the-future-.html en is echt de moeite waard. Wel in het engels en 40 minuten lang, maar prachtig gefilmd en zeer inspirerend (net als de blog van farmama zelf). 
Investments
Veel inspiratie toegewenst en ik ga hier zitten genieten van mijn investering en dromen van ladingen fruit van eigen erf.

zondag 22 mei 2011

Bijzondere vondsten

Het is stiekum altijd een klein feestje als we een dood dier op of rond ons erfje vinden. Als echte onderzoekers gaan de mannen aan de slag om te achterhalen om welk dier het gaat en hoe deze gestorven is. Ook wordt er nog met stokjes in gepoerd en het lijk omgedraaid voor een vakkundig onderzoek.
 CSI
Het klinkt een beetje vreemd, maar zo krijgen we wel de kans om deze wilde dieren eens echt van dichtbij te bekijken. Elke keer raakt mij de schoonheid van deze dieren en het feit dat ze in het wild om ons heen  leven.
crimescene investigation deel 3
Schoonheid
Fazantenhen
CSI
CSI
CSI
CSI
Crimescene investigation
CSI

Meestal laten we de dieren liggen waar ze gevonden zijn en bestaat het volgende gedeelte van ons onderzoek uit observeren. Sommige vondsten melden we bij een natuurverenigingsmannetje uit het dorp. Zo is bovenstaande keruil opgezet voor het onderwijs en de dode Ulk (bunzing) waar de jongens bij geknield zitten is gebruikt voor onderzoek.  Ook is het elke keer bijzonder om te zien hoe de natuur, met haar aaseters, haar eigen afval opruimt en de dood, ook vaak door mensen veroorzaakt, niet voor niets geweest.

donderdag 19 mei 2011

Zelfmaak chips

Waarom zelf chips maken? Het is puur, makkelijk en leuk om te maken, geeft geen afval en lukt bijna altijd. De kinderen kunnen de was doen, laten we maar zeggen (met de oven help ik even hoor).
 Schillen, hoeft trouwens niet eens bij biologische aardappels, wel even goed wassen.
 Plakjes raspen en even laten drogen op een theedoek.
 De oven in (ongeveer 200C), als je zin hebt nog even draaien en zo nu en dan proeven of ze klaar zijn.
Naar smaak een beetje zeezout erover en\of ander kruidjes . Tijm en rozemarijn vind ik persoonlijk heerlijk. De man houdt van chilipoeder en de kinderen blieven naturel. 

Je kunt de chips ook in een koekenpan met deksel maken boven een BBQ of open vuurtje.
En wat dachten jullie van gourgette-, appel- en wortelchips? Laat die zakken nu maar liggen in de winkel en gewoon even proberen (zegt een chips verslaafde tegen zichzelf).

woensdag 18 mei 2011

Zwem eendje, zwem

Al een poosje staat ons zwembadje buiten en elke keer verbaas ik mij weer hoe veel deze gebruikt wordt.
Niet alleen de piraten nemen graag een duik, maakt niet uit hoe warm/ koud, ook de eend waant zich in de eendenhemel. Natuurlijk heeft hij een eigen grote zinken bak, maar zodra het badje weer tevoorschijn komt heeft hij toch zo zijn voorkeur.

Water voor de tuin komt uit het badje net als het schoonmaakwater voor de stal en dierenbakken.  Het is wat gesleep met emmers en gieters, maar gelukkig zijn de piraten er meestal voor te porren. Tegen de tijd dat het water te vies is geworden is het badje bijna leeg. Ook het verwijderen van beestjes en gras met een netje is een favoriete bezigheid van kleine piraat samen met manlief. Zelf geniet ik als het buiten regent en mijn surrogaat waterton zich langzaam weer vult. Ach zo hebben we allemaal op onze eigen manier plezier van een simpel opblaasbadje.

dinsdag 17 mei 2011

Zelfgemaakte deodorant

Ik wil jullie toch even deelgenoot maken van mijn geslaagde experiment. Al een poos ben ik aan het experimenteren om een deodorant te maken zonder toevoegingen van chemische middeltjes, die niet te duur is, maar die wel echt werkt. Allerlei kruidenaftreksels heb ik al gemaakt en geprobeerd. De meesten gaven op korte termijn resultaat, maar als het erop aankwam vond ik het toch niet goed genoeg. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met een beetje zweetlucht als er hard gewerkt word, maar toch voel ik me niet happy als ik in de boerderijwinkel help en er hangt een werklucht van met kratten groenten en zakken aardappels slepen om mij heen.
Vorige week maakte ik een deodorant van cocosolie, natriumbicarbonaat en maizena. Dit weekend was de vuurdoop, want de woonkeuken moest leeggehaald en er was geen water voor douchen beschikbaar. Tot mijn grote verbazing bleek ik zondagavond nog steeds zweetlucht vrij. Iedereen die het maar wilde horen kreeg mijn overwinning voorgeschoteld en moest even ruiken (niet iedereen wilde). Ook manlief gaf toe dat het werkte. Kijk nu zeg ik echt: missie geslaagd!
Voor wie ook een poging wil wagen volgt hier het recept.
Voeg de volgende ingredienten bij elkaar
- 3 grote lepels cocosolie
- 2 lepels natriumbicarbonaat (aka baking soda, zuiveringszout)
- 1 lepel maizena
- naar wens een paar druppels geurende olie


De verhoudingen komen niet zo nauw. Als de substantie te droog wordt voeg je gewoon cocosolie toe en als te papperig natriumbicarbonaat of maizena. Hou wel in je achterhoofd dat de natriumbicarbonaat de geurvreter is, de cocosolie de zachte overbrenger en de maizena een hulpbindmiddel. Teveel natriumbicarbonaat kan bij sommige mensen irritatie geven.
De deo kun je buiten de koelkast bewaren. In de zomer is denk ik wel wel een koel plekje nodig, maar dat moet ik nog ondervinden.

Natriumbicarbonaat is in de natuurvoedingswinkels, reformhuizen, Toko's, grote DA drogisten en via internet te krijgen.
De cocosolie is eigenlijk een soort cocosvet die vloeibaar wordt bij ongeveer 25 C. Er zijn twee varianten, een die naar cocos ruikt en een geurloze. Beide kunnen gebruikt worden. Ikzelf gebruik beide ook om te bakken en braden. Niet alleen omdat ik de cocos geurende versie lekker vind, maar ook omdat het een super gezond vet is. Tijdens verhitting veranderen de vetstructuren niet waardoor alle gezonde eigenschappen behouden blijven. Op internet is hier veel over te vinden, maar ikzelf geef liever als referentie het boek 'Nourishing traditions' van Sally Fallon. De cocosolie is te krijgen bij natuurvoedingswinkels, reformhuizen,  grote DA drogisten en via internet.
Omdat manlief niet graag naar cocos geurt gebruik ik voor hem de geurloze versie met twee druppels ceder olie.
Wel blijft natuurlijk jammer dat de cocos niet in Nederland aan de bomen hangt. Voorlopig ben ik hier tevreden mee totdat er natuurlijk weer een nieuw experiment op mijn pad komt.

Let trouwens niet op de kwaliteit van de foto's. Ik kan mijn kleine roze fototoestelletje nergens meer vinden en heb vervolgens het mobieltje van manlief gebruikt. Daar ben ik niet zo handig mee.

Naar aanleiding van jullie reacties over de rozenblaadjes heb ik nu  rozenolijfolie, rozenwodka en rozenappelazijn in de maak. Ga uitproberen welke het beste door de deodorant kan zodat ik heerlijk naar roosjes zal ruiken. Bedankt voor jullie tips!

maandag 16 mei 2011

De eeuwige verbouwing

Twee jaar geleden schreef ik op mijn flickr pagina onder de titel  'Paradijsje':
Paradijsje
Eigenlijk zou de titel ' eeuwige verbouwing' beter passen bij deze foto.
De helft van het huis op deze foto (rechterkant) is ons dak boven het hoofd. Behalve dat het tocht, lekt, alles scheef is, niets af is en dat het ook nog eens aan de kleine kant is, hoort dit huis bij ons paradijs op aarde.

De afgelopen twee jaar is er heel wat gebeurd, een nieuwe 'poeptank' waarvoor mijn mooie zijtuin moest wijken en het huilen stond mij toen nader dan het lachen,
Dag tuin, hallo zwembad?
Er werd een flink stuk aan ons huis gebouwd
Nieuw tussen oud-1
Het oude woongedeelte werd compleet gestript en er kwam nieuwe bedrading want alles was aangevreten door ongedierte
Harde werkers
De meer dan 30 jarige keuken werd weggehaald en gewoon weer gebruikt in het nieuwe gedeelte. We leefden 2 maanden zonder afvoer en ik vergat regelmatig de emmer te legen.
De keuken

Heel wat keren werd er naar het afvalsorteerstation gereden met ons karretje
Sorteerstation
Samen met het Italiaanse houtfornuis Jessica kwam de Duitse Herman in ons leven.Natuurlijk laten wij graag mooie plaatjes van Jessica zien en prijzen haar voor ons warme huis en warme water.  De waarheid is echter dat zij hulp heeft van onze Duitse vriend Herman, een super geisoleerd vat met toeters en bellen. Herman
Binnen en buiten werd er heel wat afgeschilderd
Schilderen
Meerdere bulten zand werden gestort
Kiepertje zand
Heel wat metertjes werden er gestraat
Werk in uitvoering

en getrild (haha)
Nieuw terras
en dan hebben we het nog niet eens over het tuinwerk en de dieren.

Nu zul je denken dat we bijna klaar zijn. Uu fout! Dit weekend haalden we de hele nieuwe woonkeuken weer leeg voor een echte vloer ipv beton . Ik denk dat ons paradijsje een eeuwig project is van bloed, zweet en tranen. Toch schuilt er in elke klus een moment om nooit meer te vergeten en is er altijd tijd voor plezier.
CV-monteur
Bagger is leuk!
Hut
Vloerkunst/ floordrawings
Ach, zo slecht is een eeuwig project toch nog niet.