Er was altijd wel een reden om weer een zak (pak) met pasta te openen, in plaats van het zelf te maken; te weinig tijd, te veel werk, de ingredienten niet in huis, vast duurder, misschien smaakt het niet, etc., etc. Vanaf vandaag zijn er geen smoesje meer. Ik maakte voor het eerst zelf pasta en......
Het enige wat je nodig hebt is bloem, eieren, olijfolie en een snufje zout. In het kookboek staat aangegeven;
voor 4 personen 300 gram bloem, 3 grote eieren ( a 60 gram), 30 ml olijfolie (naar keuze) en een snufje zout. Je hebt echt geen durum tarwe nodig, zoals vaak wordt geschreven, om een lekkere pasta te maken. Mijn biologische tarwebloem smaakte heerlijk.
Hoe je het deeg verder moet maken staat in bijna elk goed basis kookboek en op honderden sites. Kijk voor kneed tips eens op http://www.pastamaken.nl/zelf-pasta-maken/basisrecept/. Let niet op de speciale spullen die je volgens de site nodig hebt, dat is namelijk onzin!
Ik wilde graag lasagnavellen maken en koos ervoor om een gedeelte met de hand uit te rollen en een gedeelte met een pastamachine te maken. De pastamachine stond al 4 jaar werkloos in de kast, gloednieuw! (schaam, schaam). Met een machine lukt het net effe beter om dunne bladen te maken, maar na een paar keer oefenen doe ik met de deegroller denk ik niet meer onder voor het machientje.
Uiteindelijk had ik maar 1/4 nodig van de vellen. De rest ligt nu in de vriezer waar het ongeveer 4 maanden goed blijft.
Kostentechnisch
- 300 gram biologische bloem ( 2,5 kg = € 3,00 , ongeveer € 0,40)
- 3 eieren (van mijn kipjes, maar laten we het op eco-eieren houden a € 0,25)
- flinke scheut biologische olijfolie ( € 0,10 ??)
- snufje zout (nihil)
In totaal voor ons per maaltijd ( € 1,25 / 4maaltijden) zijn de kosten ongeveer € 0,31.
Nu natuurlijk nog het allerbelangrijkste, het smaakte heerlijk!
Stond er zelf ook van te kijken. Wat simpel!
Tip: op
http://de-gulle-aarde.blogspot.com/ zag ik vandaag een pastarecept voor brandnetelpasta.