Pagina's

vrijdag 30 september 2011

Bewaren

Sommige momenten zou ik het liefst in een doosje willen doen om voor altijd te bewaren.
Niet zozeer de grote momenten als een eertse kus, geboorte of een feest, maar gewoon  kleine alledaagse dingen die we zo snel weer zijn vergeten.

Een oogopslag, een handeling of gebaar. Juist deze kleine dingen, vaak spontaan en onverwachts, laten mij zien waar ik het allemaal voor doe. 

woensdag 28 september 2011

Olijfkomkommer versus kiwi

In mei plante ik twee ieniemienie plantjes met de naam olijfkomkommer aan de linkerkant van de boog. Er stond al een kiwi een beetje allenig te wezen en wat gezelschap kon in mijn ogen geen kwaad. Nou, wat zal dat olijfkomkommertje gelachen hebben. Hij nam de hele linkerkant van de boog in beslag, wat een groeikracht. Die arme kiwi.

De kleine komkommertjes smaken heerlijk fris, maar moeten wel heel jong geoogst worden. Hoe je ze het beste kunt bewaren weet ik niet. Hij wordt hier als snack gegeten door iedereen die onder de boog door loopt.

En de kiwi? Die hield zijn hoofd boven water met een stevige rank boven al dat groengeweld uit , stiekem lachend. De olijfkomkommer is namelijk een eenjarige en zal volgend jaar niet (vanzelf) terugkeren.
Wie het laatst lacht, lacht het beste.

dinsdag 27 september 2011

Karweitje


Morgen wordt het een dagje appels schillen. Hopelijk kan ik wat hulp vinden. Krijg al kramp in mijn vingers als ik er naar kijk. Het leuke is dat er nog aardig wat goudreinetten hangen aan de boom. Misschien wordt het dus wel twee dagen schillen?

maandag 26 september 2011

Zelf verse pasta maken

Er was altijd wel een reden om weer een zak (pak) met pasta te openen, in plaats van het zelf te maken; te weinig tijd, te veel werk, de ingredienten niet in huis, vast duurder, misschien smaakt het niet, etc., etc. Vanaf vandaag zijn er geen smoesje meer. Ik maakte voor het eerst zelf pasta en......


Het enige wat je nodig hebt is bloem, eieren, olijfolie en een snufje zout. In het kookboek staat aangegeven;
voor 4 personen 300 gram bloem, 3 grote eieren ( a 60 gram), 30 ml olijfolie (naar keuze) en een snufje zout. Je hebt echt geen durum tarwe nodig, zoals vaak wordt geschreven, om een lekkere pasta te maken. Mijn biologische tarwebloem smaakte heerlijk.

Hoe je het deeg verder moet maken staat in bijna elk goed basis kookboek en op honderden sites. Kijk voor kneed tips eens op http://www.pastamaken.nl/zelf-pasta-maken/basisrecept/. Let niet op de speciale spullen die je volgens de site nodig hebt, dat is namelijk onzin!

Ik wilde graag lasagnavellen maken en koos ervoor om een gedeelte met de hand uit te rollen en een gedeelte met een pastamachine te maken. De pastamachine stond al 4 jaar werkloos in de kast, gloednieuw! (schaam, schaam). Met een machine lukt het net effe beter om dunne bladen te maken, maar na een paar keer oefenen doe ik met de deegroller denk ik niet meer onder voor het machientje.


Uiteindelijk had ik maar 1/4 nodig van de vellen. De rest ligt nu in de vriezer waar het ongeveer 4 maanden goed blijft.

Kostentechnisch
- 300 gram biologische bloem ( 2,5 kg = € 3,00 , ongeveer € 0,40)
- 3 eieren (van mijn kipjes, maar laten we het op eco-eieren houden a € 0,25)
- flinke scheut biologische olijfolie ( € 0,10 ??)
- snufje zout (nihil)
In totaal voor ons per maaltijd ( € 1,25 / 4maaltijden) zijn de kosten ongeveer € 0,31.

Nu natuurlijk nog het allerbelangrijkste, het smaakte heerlijk!
Stond er zelf ook van te kijken. Wat simpel!

Tip: op http://de-gulle-aarde.blogspot.com/ zag ik vandaag een pastarecept voor brandnetelpasta.

zaterdag 24 september 2011

Vrijdagmiddag

Wat heb ik toch een zwaar leven! (nee)
Vrijdagmiddag.
Grote mensen in jassen en kleine mensjes in zwembroek.

donderdag 22 september 2011

Onafgemaakte zaken

Voor de lezers die mij echt kennen komt het niet als een verrassing. Ik ben De Koningin van onafgemaakte zaken. Het opruimvirus dat op zolder begon heeft zich nu verder uitgebreid naar de rest van het huis. Overal kom ik onafgemaakte projecten tegen. Erg!? Nee hoor, soms wel onhandig, soms wel zonde, maar daar blijft het voor mijn gevoel wel bij. Ik ben namelijk ook De Koningin in een leuke tijd hebben, oftewel plezier hebben in wat je doet.
Toch heb ik een aantal onafgemaakte projecten in mijn hoofd opgeslagen (ik doe niet aan lijstjes) voor de komende tijd. Een daarvan is mijn Grolse want.


Aangezien ik aan nieuwe wanten toe ben en je aan 1  niets hebt is de keus voor mijn eerste project niet moeilijk. Daar gaan we dan; nieuwe ronde, nieuwe kansen.

woensdag 21 september 2011

Cauldron of crafts, vacht Drents Heideschaap

banners

Vandaag vulde ik mijn pagina, onder de naam Helena, bij 'Cauldron of crafts'.
Cauldron of crafts, een initiatief van Greetje Penning, is een ruilcircel voor vrouwen.
Quote:
Het idee achter deze cirkel is het bouwen aan nieuw samenlevingsgevoel, een bundeling van krachten.
We worden in deze wegwerp-maatschappij dood gegooid met reclame voor de nieuwste spullen, geld verdienen, geld uitgeven en de eeuwigdraaiende geldeconomie. Het lijkt alsof we vergeten zijn dat ruilen (of geven) ook nog een optie is. Niet alleen goederen, maar ook diensten, praktische kennis en wijsheden. Daarom deze cirkel: om onze krachten te bundelen en een tegenkracht te vormen. Om, als vrouwen, weer aandacht te krijgen voor de gemeenschapszin. Zo bouwen we samen aan een andere, stabielere, socialere samenleving!
En het is ook nog eens heel leuk.


En zo is het maar net!

Vandaag voeg ik mijn vacht van een Drents Heideschaap (geschoren juni 2011) toe aan de ruillijst.  Een beetje met pijn in mijn hart, maar ik heb liever dat dit mooie stukje 'puur natuur' gebruikt wordt dan dat het weg ligt te kwijnen.

Ben benieuwd wat de nieuwe eigenaar er mee gaat maken.

Herfst, herfst, herfst




zondag 18 september 2011

Pompoen

Onze lieve, lieve, lieve buurvrouw kweekte speciaal voor ons een halloween pompoen.


Wat een geweldige kleur oranje!
Nu vormt er een plannetje in mijn hoofd voor een  gebreid vest in pompoen kleur. Iemand Tips voor de juiste kleur wol?

Tot slot een plaatje van mijn keuken, want waar geoogst wordt......

 

vrijdag 16 september 2011

Zolder

Al een paar jaar propte ik wat niet meer nodig was op ons pitoreske zoldertje. Je weet wel: balken, rieten isolatie, klein stalraampje. In de loop der tijd werd dit gezellige plekje steeds meer een ondoordringbaar oerwoud van overbodige spullen. Tel daar nog eens bij op dat het dak al 10 jaar lekt en er 2 jaar geleden een rattenplaag was in ons 2-onder-1kap arbeidershuisje (en ja de ratten zaten ook bij de buren). Echt voor de lol naar zolder gaan deden we al jaren niet meer en vaak was wat we zochten onvindbaar.




Gesterkt door mijn zwangerschapshormonen en het feit dat de zolder toch ooit een slaapkamer moet worden ging ik aan de slag. Wat past er veel op zo'n zoldertje! De foto's zijn genomen toen ik al twee dagen bezig was. Vandaag wordt het een rustdag, omdat het slepen met spullen toch wel zijn tol eist, maar morgen gaan we met goede moed weer aan de slag. De tussenstand tot nu toe: 8 vuilniszakken textiel, 1 kofferbak naar de kringloop, 20 boeken uitgedeeld, een aantal donaties aan goede doelen gedaan, twee autoladingen naar het afvalsorteerstation en de grijze kliko zit vol. Ik denk dat ik op de helft ben.


Alles wat niet meer gebruikt wordt gaat weg op een paar heel erg dierbare spullen na. Hebben we opeens toch heel veel ruimte boven en past een nieuwe kamer voor spruit nummer 3 prima. Nu nog (effe) een nieuw dakraam, isolatie, nieuwe pannelatten (oeps,alle pannen moeten dan van het dak), vloertje en een vaste trap naar boven. Is het leeghalen van de zolder opeens toch niet de grootste klus. Zucht!

maandag 12 september 2011

Annabel

Mag ik even voorstellen: juf Annabel.
Onkruidpikker en slakkenvanger eersteklas. Het wachten is op haar eerste eitjes , maar bovenal is zij mijn allerdaagse vermaak. Haar loopje is zo grappig dat ik elke keer moet glimlachen als ze voorbij scharrelt met haar statige poten.

Haar loopje doet me  denken aan John Cleese met zijn 'Silly walk'.
Zien jullie het al voor je?

zaterdag 10 september 2011

In voorbereiding op...

Nog zo veel te doen voordat.....
in januari een nieuw mensje, onze spruit nummer drie, ter wereld zal komen.
Heel erg blij ben ik dan ook met het boek 'Childbearing year' van Susun Weed, waarin 13 maanden staan beschreven ( 2 maanden voor zwangerschap, 9 maanden zwangerschap en 2 maanden na de geboorte) rondom je zwangerschap en hoe je die het beste kunt aanvullen/ ondersteunen/ begeleiden met kruiden uit je omgeving.
 Er zijn al heel wat kruiden gedroogd, tincturen en olieen gemaakt, maar er staan er nog heel wat op mijn lijstje. Toch besloten kleine piraat en ik om vanmiddag te gaan vissen. Even had ik de illusie lekker te kunnen lezen langs de waterkant.


Helaas, zwemvest vergeten. Kleine piraat ging elke keer zo op in broodballetjes draaien voor de vissen en 'hoe hou ik mijn hengel goed vast' dat ik geen letter durfde te lezen.

Ondanks dat en dat we geen vis hebben gezien, was het een heerlijke middag.
Ach, ik voel me super en januari lijkt nog zo ver weg.

Note: wil je meer weten over Susun Weed en haar gedachtengang kijk dan eens hier.

donderdag 8 september 2011

Verstekelingen in de snijbiet en pattison

Waar komen ze toch allemaal vandaan? Tijdens het plukken van de snijbiet had ik toch heel goed opgelet en alle slak-achtigen netjes ontweken.

 Klein, middel, groot, alle maten waren aanwezig. Ach, arme stakkers ze gingen regelrecht met de restjes snijbiet en pattison naar de kippen.

De smaak was er gelukkig niet minder om.
Spaghetti met roergebakken snijbiet (heel fijn gesneden samen met ui en knoflook) en pattison uit de oven.

Jonge pattison, een gourgette soort voor degene die het niet weet, kun je goed met schil en al eten. Wat oudere exemplaren smaken beter zonder, de dan hard geworden, schil.
Voor de pattisonschotel snij je de pattison in kleine stukjes en roerbakt ze even met ui, knoflook, peper en zout. Daarna kunnen ze in een ovenschaal  met tuinkruiden en kaas er over. Een klein kwartiertje in de oven tussen de 175-200C en klaar.

Tijdens het eten heb ik niemand horen kraken van een slakkenhuisje tussen de tanden. Waren de verstekelingen uiteindelijk toch allemaal gevonden.

woensdag 7 september 2011

Handzeep en vervolg tandpasta

Er is al heel wat geschreven over tandpasta op verschillende blogs. Ikzelf ben geen fan van de tandpasta's die zo kleurig de schappen vullen van de supermarkt en drogist. Zoals hier te lezen is ging ik zelf aan de slag met natriumbicarbonaat. De rest van huize Hollandse Klei was minder enthousiast met als gevolg dat ik de enige ben die met het eigen brouwsel poetst. Gisteren kreeg ik echter een mailtje van mijn lieve vriendin Ra met de volgende link http://preventdisease.com/news/11/060911_toothpastes_help_hurt.shtml.
Op aanraden verdiepte ik me nog even verder in Triclosan (regelmatig in tandpasta en handzeep). Ook als de helft misschien maar waar is wat er wordt beschreven, brrrrr... en belachelijk.

Triclosan Uit Wikipedia
Triclosan is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het is een wit poeder met een lichte aromatische geur. Het is bijna niet oplosbaar in water, maar goed oplosbaar in ethanol, diethylether en sterk basische oplossingen. De toepassing van Triclosan staat onder druk vanwege de toenemende onderzoeksgegevens die aantonen dat de stof kankerverwekkend kan zijn. In de Verenigde staten zijn de eerste rechtszaken daartoe in voorbereiding. Het blijkt dat de lage concentraties zich toch kunnen ophopen om aansluitend kanker te veroorzaken. Om die reden constateert de Amerikaanse FDA dat verffabrikanten volledig stoppen met deze toevoeging.

ToepassingenTriclosan is een bestanddeel van desinfecterende middelen voor artsenpraktijken en ziekenhuizen.


Triclosan wordt toegevoegd aan veel cosmetische en hygiënische producten zoals "antiseptische" zeep, detergenten, tandpasta, scheercrème, make-up, aftershave en deodorant. Het wordt gebruikt als conserveermiddel en geurbestrijder: het helpt om zweetgeur te bestrijden door bacteriën op de huid te doden die in contact met zweet een onaangename geur afgeven (dit zijn o.a. bacteriën van de genera Staphylococcus en Corynebacterium), of, in lagere concentraties, door die bacteriën te beletten om onwelriekende vetzuren aan te maken. Maar triclosan heeft een brede werking en remt ook de groei van andere micro-organismen, waardoor de stof het evenwicht van de natuurlijke microflora op de huid kan verstoren.


Sommige textielproducten, onder meer matrashoezen, tapijten, schoenen en sportkleding, zijn met triclosan behandeld; triclosan wordt ook toegevoegd aan uiteenlopende andere verbruiksgoederen zoals plastics, keukengerei, enz. Deze producten worden aangeduid met de handelsmerken Microban[1] of Sanitized[2]. Triclosan dient in deze producten als conserveermiddel en geurbestrijder, niet om de gezondheid van de consument te beschermen. In de Verenigde Staten werden enkele bedrijven, met name Johnson & Johnson en Hasbro, beboet voor misleidende gezondheidsclaims resp. moesten ze ongegronde gezondheidsclaims over Microban-producten intrekken (resp. Reach tandenborstels en Playskool speelgoed - waarin later geen Microban meer werd verwerkt)[3].

Regelgeving: In de Europese Unie is de maximaal toegelaten concentratie van triclosan in cosmetische producten 0,3%.
Eigenschappen en gevaren: De stof is niet toxisch bij inname langs de mond. De zuivere stof is licht irriterend voor de huid en de ogen, en irriterend voor de ademhalingswegen.


Het grootschalige gebruik van antibacteriële stoffen is omstreden. Microbiologen zoals prof. Stuart Levy[4] waarschuwen voor het risico van resistentievorming, zoals dat bij het grootschalig gebruik van antibiotica het geval is geweest. Zo vonden Levy en medewerkers dat gewone huishoudzeep even efficiënt is als antibacteriële zeep in het voorkomen van besmettelijke ziekten[5].

Ha, wat lezen we ook nog in de laatste zin: gewone huishoudzeep even efficiënt is als antibacteriële zeep in het voorkomen van besmettelijke ziekten.

Zo, nu kan ik met gerust hart mijn kinderen hun handen laten wassen met onze eigen gemaakte vloeibare handzeep.

Voeg bij 500 ml gekookt water een handje vol geraspte 'Savon de Marseille' (of andere zeep naar wens). Roer flink zodat de zeep oplost in het water. Voeg meer geraspte zeep toe als je de zeep dikker wilt. Vergeet echter niet dat het mengsel indikt als het afkoelt. Laat alles afkoelen en giet het in een handpompje.

Heb je super vieze handen schep dan eerst een beetje suiker in je handen en voeg daarna de zeep toe. Nu kun je je handen schoon schrubben. Werkt perfect!

Bedankt lieve Ra voor alle info, het is een stok achter de deur om aan mijn recept te werken of toch maar (peperdure) betere tandpasta te zoeken.

dinsdag 6 september 2011

Bouw plezier!

Speciaal voor de familie ver weg, wat beelden van afgelopen weekend.

Een echt huttendorp en het piratenhol met bar en kapstok van onze oudste piraat (en team) won de tweede prijs. Wat was hij trots!

Dankzij de vele vrijwilligers was het echt een geslaagd evenement waar de jeugd uit het dorp echt van genoot. Volgend jaar weer!

maandag 5 september 2011

Cadeautjes

Alsof ik me al niet rijk genoeg voelde  kwam buurmanboer gisteren met zijn fam. nog stro brengen wat over was. Feest, feest, feest! Mijn stalletje is niet zo groot dus met 10 baaltjes was ik al heel blij.



Natuurlijk volgde er nog een ritje bovenop de lading met de buurmeisjes en was het geluk voor iedereen kompleet.
Bovendien schilde oma E nog een pan vol met appeltjes, wat mij een hoop werk bespaarde en kunnen we vanavond weer lekker aan de appelmoes. Er gaat een portie naar buurmanboer als dank voor zijn cadeautje en dan bakken we er ook nog een appeltaart bij.



Kijk, hier hou ik nou van. Samen leven, samen delen.