Pagina's

maandag 31 oktober 2011

Buiten/ binnen

Er wordt hard gewerkt buiten, maar ook binnen.






Het is altijd bijzonder om te zien dat je eigenlijk alleen een beginnetje hoeft te maken en dat de piraten (meestal) vanzelf volgen. Of het nu bladeren harken buiten is of  versieringen maken voor binnen. Natuurlijk doet ieder het op zijn eigen manier. Bladeren verzamelen voor de komposthoop doe je met je handen of met een bladerhark.Gewoon zoals het bij je past.
Hetzelfde gaat het met het versieren van ons huis. Kleine piraat  versiert het HELE huis, niet alleen de vensterbank die voor buitendecoratie is bedoeld. Je komt overal lampionnetjes en kastanjes tegen. En wij? Wij passen ons gewoon een beetje aan, genieten van de vrolijke aanblik en denken aan alle energie die kleine piraat er in heeft gestoken.

zaterdag 29 oktober 2011

Waggelen

Knibbel, knabbel, knuisje
wie waggelt er daar door mijn huisje?


Ons eendje, die al meer dan 9 jaar bij ons is, mag graag een rondje door het huis waggelen op zoek naar wat lekkers. Kattenbrokjes zijn favoriet. Jammer dat eenden onwijs vies poepen, het is eigenlijk meer flatsen, anders zou ik hem niet zo snel naar buiten sturen en nog even genieten van zijn grappige waggel.
.
Eendje is de baas over het erf. Alle dieren hebben ontzag voor hem, zelfs honden die op bezoek komen deinzen bij een eerste kennismaking terug. Alleen elke herfst ziet hij er zo slecht uit dat ik denk dat hij het loodje gaat leggen, maar gelukkig hij is er nog steeds.

vrijdag 28 oktober 2011

Begin

Een klein beginnetje is gemaakt. Nog drie maanden te gaan en de babykriebels beginnen een beetje te komen. Mijn oude babydekentje, waar ook mijn zusjes onder hebben gelegen, is gewassen en het eerste kledingstuk voor nieuwe spruit gleed gisteravond van de pennen.


 Deze longies breide ik met wol en volgens patroon van Greetje. Hij voelt heerlijk warm en zacht. Perfect voor een winterspruitje. Nog even de einddraadjes wegwerken en er kan een nieuw project op de pennen.

Note: wil je nu ook graag een paar longies, maar kun je niet breien of laat je het liever een ander doen, kijk dan eens bij DeKleinsteSokkenFabriek. Hier vind je kant en klare longies of kun je er een op maat laten maken.

donderdag 27 oktober 2011

Daad bij woord

Om direct daad bij woord te voegen bestaat ons avondeten vandaag weer ouderwets uit pure lokale ingredienten.
Pompoen-prei soep, wortelstampot met suddervlees en appelmoes toe.
Alle ingredienten voor de avondmaaltijd vinden hun oorsprong in een straal van 5 km van mijn huis. Allemaal biologisch. Low impactman zal er jaloers op zijn!

Nu nog snel hout halen en het houtfornuis opstoken voor de suddersessie, want dat hoort er ook nog eens bij. Is er direct warm water voor de afwas en de douche (voetbalavond mannen red.), kan mijn was drogen en neem ik even breiend rust voor het vuur.
De konijnen, ezel, pony en kippen zijn ook blij met de heerlijke schilletjes en restjes

Het voelt goed om weer op mijn eigen pad te zijn.

Focus

Het valt nog niet mee om te blijven op je gekozen pad.Voor je het weet word je verleid om eens een zijpaadje te nemen. Op het eerste gezicht avontuurlijk en leuk. Maar kom je ook weer bij jouw eigen hoofdpad uit of raak je verstrikt in een pad van een ander?
Natuurlijk is het nooit verkeerd om door nieuwe inzichten je eigen pad te verleggen, maar blijf je nog wel bij jezelf of laat je je leiden?
Na wat hersenspinsels gespuwd te hebben even een verduidelijking.
Ondanks dat ik niet buitenshuis werk is er in en rondom huis veel te doen. Dit alles heeft weer te maken met een bepaalde manier van leven waar ik voor gekozen heb. Nu heb ik mij laten verleiden door allerlei nevenactiviteiten waar mijn dagelijkse werk onder te lijden heeft. Hierdoor staat er vaker 'supermarkteten' op tafel, worden er spullen gekocht die ik ook zelf had kunnen maken, doe ik gestrest tegen manlief en kinderen en ben ik lichamelijk zo moe dat anderen mijn klusjes moeten doen.
Dit voelt allemaal zooooo niet goed.
Het wordt tijd om mijn eigen pad weer te vinden, op de kaart te kijken, terug naar de basis te gaan en me niet te laten leiden door anderen.  Stapje voor stapje.

maandag 24 oktober 2011

Rust

De herfstvakantie is voorbij en het is opeens wel heel erg stil in huis zonder de piraten.
De zon schijnt  door het raam, een nieuw boek en mijn breiwerk liggen te lonken. Welke zal het worden?

Wat dacht je van allebei, gewoon omdat ik dat wil, omdat ik vandaag zelf kan kiezen. Wat een luxe!
Toch ben ik blij als ik de jongens om half 3 van school kan gaan halen. Het kan ook te stil zijn!

note: 'The rhythm of family' is geschreven door Amanda Blake Soule en Stephen Soule. Al jaren volg ik Amanda's blog Soulemama en kan mij helemaal vinden in hun leefwijze, waar het boek ook grotendeels over gaat. Heerlijk om te lezen (wel engelstalig).

zondag 23 oktober 2011

Pompoengedoe

Hoewel Halloween pas over een week is, maakten wij er vandaag alvast een pompoenfeestje van samen met onze lieve buurtjes. Hier kun je zien hoe we de pompoenen hebben geoogst.


Geheel in stijl aten wij na gedane arbeid een stuk pompoentaart en bewonderden onze creaties.

Kijk voor tips, sjablonen, kleurplaten en alles wat je maar wilt weten over Halloween, in het nederlands , op Halloweenpumpkins. Echt een mooie site om eens rond te neuzen.

woensdag 19 oktober 2011

Verzoekje

De piraten wilden heel graag naar het strandje. Het was er niet echt het weer voor. De regen kwam met bakken uit de lucht, maar alles beter dan de ballenbak, dus.... vooruit.


Dat was nog eens een verfrissend uitje!

vrijdag 14 oktober 2011

In de maak


Op de pennen, of eigenlijk pen bij de rondbreinaald, staat een paar longies voor nieuwe spruit. Ook ligt er een dikke col/ sjaal/ omslagdoek te wachten op een paar houten knopen. In het bos is al een geschikte tak gevonden. Nu nog tijd maken voor zagen, schuren en boren.
Ook is er een broek voor grote piraat in de maak. Dat valt nog niet mee, maar we komen er wel!
Geduldig ligt alles te wachten tot het weer, weer omslaat. Nu de zon schijnt zijn er buiten belangerijkere klussen, zoals planten vorstvrij zetten, oogsten, bladeren naar de composthoop, stallen uitmesten en hout stapelen. Dus snel weg bij de computer en buiten aan de slag.
Allemaal een fijn weekend!

donderdag 13 oktober 2011

Stoelen met een verhaal

Hoewel ik van meubels met een natuurlijke uitstraling hou, kreeg ik zin in de de verfkwast. De kersenhouten eettafelstoelen en schommelstoel moesten er deze week aan geloven.


De stoelen kregen we jaren geleden van mijn schoonouders, die ze op hun beurt in hun verlovingstijd aanschaften. De tafel die bij de set hoort is jammergenoeg gesneuveld. Het onderstel ligt nog wel in de schuur en gaat ook zeker nog een plekje in ons huis krijgen. Het zijn maar spullen, maar toch heb ik wat  met oude meuk (sorry oma E) met een persoonlijk verhaal.


Of het echt de juiste kleur is , een kalkverf met de naam 'country green', weet ik nog niet, maar voorlopig ben ik heel tevree.

woensdag 12 oktober 2011

Wasdroger

In ons appartementje in Amsterdam had ik een bloedhekel aan drogende was in huis. Ik droomde van een groter huis waar een wasdroger (en afwasmachine) in paste, zodat er nooit meer kledingstukken aan een rekje in mijn uitzicht zouden hangen. Zo geschiede het dat ongeveer 10 jaar geleden met een nieuw huis er een wasdroger in mijn leven verscheen. Wat was ik blij met dat machientje.

Drie jaar geleden gebruikte ik onze wasdroger voor het laatst en vorig jaar vertrok het werkloze apparaat uit ons huis. Cadeautje voor de buurvrouw. Ze was er zo blij mee.
Blijkbaar is niets zo veranderlijk als de mens.


dinsdag 11 oktober 2011

De man op het dak

Daar staat hij dan. Op het dak in de miezer. Niet omdat hij daar nu zelf zo'n zin in heeft, maar omdat zijn vrouwtje heeft bedacht dat hij en zij zoveel mogelijk zelfvoorzienend zouden moeten leven. Zodat hij naast zijn 60 urige werkweek ook nog eens partime schoorsteenveger, houthakker, kippen slachter, tuinman, timmerman, electricien, loodgieter, dakdekker, stratenmaker en weet ik veel wat nog meer is. Zou ik bijna vergeten dat hij ook nogvader van twee jongens, voetbaltrainer van een F-team en zanger van een duo is dat regelmatig optreedt.



Dankzij deze man op het dak is onze houtkachel weer schoon, ligt er een bult hout voor de deur en heeft onze nieuwe spruit in Januari een eigen kamer. Laat de winter maar komen!

En schat laat die stinksokken maar lekker op de grond liggen. Ik was ze met liefde voor je!

maandag 10 oktober 2011

+ 11

De piraten kregen een cadeautje van een dame uit de buurt.
Elf kuikentjes en een mamakip! Wat zijn de mannen blij met de uitbreiding van hun veestapel.
Voorlopig wonen mama en haar kids binnen  in onze oude hondenbench, maar over een paar weken zal er toch een buitenhok moeten komen. Ik ben benieuwd hoe de piraten dit gaan oplossen!

woensdag 5 oktober 2011

Van eigen erf


- Zonnebloemen, geoogst door kleine piraat en trouwe vriend Vos.

-Denneappels, voor het maken van vogelvoer.

- Mais, dit jaar erg klein. 

- Zaad van de rode melde .

- De laatste appels, heel hoog in de boom.

- Artisjokken, nog even en ze liggen op ons bord. O, ik kan niet wachten, ga er bijna van kwijlen.

dinsdag 4 oktober 2011

Bloemetjesbad


Kleine piraat gaat graag met een bakje shoppen in onze tuin en de tuin van lieve buurvrouw. Aan alle plantjes wordt even geroken, want hij is op zoek naar heerlijk geurende bloemetjes en blaadjes. Kleine piraat neemt namelijk graag een bloemetjesbad.

Het leukste is om onder de bloemetjes en blaadjes door te duiken zonder dat ze in je haar blijven plakken. Of smerige kindervoetjes beter schoon worden weet ik niet. Lekker ruiken doet het wel! Een echte aanrader volgens kleine piraat.

maandag 3 oktober 2011

Zonnestralen

Om nog maar eens optimaal te genieten van het mooie weer, togen ik,de piraatjes en een vriendje naar het IJselmeerstrandje. Helaas bezorgden de zonnestralen van de laatste week ons niet alleen veel plezier, maar ook blauwalg. Er kon dus niet gezwommen worden. Gelukkig viel er nog meer te beleven. Kleine piraat en ik bleven op het strandje achter om  kuilen te graven, terwijl grote piraat en zijn vriendje op verkenningstocht gingen.
Zijn de mannen te zien op de achtergrond?


Wat hadden ze een grote verhalen toen ze terugkwamen.

Note: ondanks de blauwalg waarschuwing, waren er toch nog kinderen aan het zwemmen. Beste mensen, doe dit NOOIT! Je kunt er echt ziek van worden. Vooral kleine kinderen en dieren (lees honden). De waarschuwingen staan er niet voor niets. Het is misschien even een teleurstelling, maar er is ergens anders vast wel een plekje waar je kunt zwemmen. Voor meer informatie zie hier en hier.