Pagina's

dinsdag 27 maart 2012

Leuk en leerzaam; Frontier House

Nu is het niet echt weer om een serie op je PCtje te gaan kijken, maar wat heb ik genoten van de serie 'Frontier house' op Youtube. (http://www.youtube.com/watch?v=mfUgTWJ4ngE). In de serie gaan drie Amerikaanse gezinnen 5 maanden leven als de Amerikaanse pioniers in 1883 ( a la  kleine huis op de prairie). Episode 1 gaat vooral over de families en wie ze zijn. Vanaf Episode 2 wordt het pas echt leuk, omdat ze dan ook echt op de prairie gaan wonen. Twee gezinnen moeten zelfs hun eigen huis bouwen en eerst in een soort tentje wonen en koken op een kampvuur.
Klinkt allemaal erg leuk, maar je ziet dat het toch wel tegenvalt en erg wennen is voor de families. LOL!


(Episode 2, deel 1)

Je moet even door een klein stukje reclame heen, maar dan heb je ook wat.
Veel kijk plezier!

maandag 26 maart 2012

Weekend van de jongens en de meisjes

Een weekend waarin de jongens hout gingen zagen, hakken en halen bij een boer in de buurt.
De meisjes bleven thuis om de groententuin te frezen met het blauwe trekkertje.
Nou ja, 1 meisje dan. Het andere meisje heeft voornaamlijk geslapen en is voor het eerst zonder mama even bij een lieve buurvrouw geweest, zodat de freesklus afgemaakt kon worden.


Met als toegift een prachtige lucht tijdens mijn avondrondje van de dieren.


Fijn!
Dat er nog vele mogen volgen, voor iedereen.

vrijdag 23 maart 2012

This moment/ Bewaarmomentje

A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.

dinsdag 20 maart 2012

Pizza, pizza

Hoort dit allen aan; MAAK JE EIGEN PIZZA DEEG! Smaakt zoveel beter dan uit een pakje. Op het www vind je allerlei recepten. Mijn favoriet is die van Jamie Oliver.


Meng 14 gram droge gist met 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel suiker en 650 ml warm water. Laat dit alles ongeveer 10 minuten staan. Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan 1 kg biologische bloem ( je kunt ook volkoren meel gebruiken of half half) terwijl je het met een vork mengt. Als het allemaal is toegevoegd kun je het deeg flink kneden. Er moet een elastisch deeg ontstaan. Laat nu het deeg 1 uur rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek tot het twee keer zoveel is geworden. Na het rijzen vouw je het deeg nog een keer dubbel om alle lucht eruit te halen. Verdeel het deeg in 8 porties die je vervolgens elk uitrolt tot een pizza. Je kunt het deeg ook in porties invriezen. Handig!


Het leuke van pizza maken vinden we in huize Hollandse Klei dat hij naar ieders wens belegt kan worden. Er wordt dan ook een heus 'belegstation' ingericht. In ons geval een nieuwe/oude tafel (gered van de vuilstort) die op een opknapbeurtje staat te wachten. Handig!

Heb jij een ander recept voor de bodem of een super beleg tip? Laat het dan achter bij je commentaar, eventueel met een link en laat ons mee smullen.

maandag 19 maart 2012

Kettingzaag aan de ontbijttafel

Zaterdagochtend aan de keukentafel, vlak voor een grote zaagklus, wordt de ketting van de kettingzaag geslepen. Gezellig! Krijg ik tevens les van manlief in het vijlen van de ketting.


Erg handig is het wel om te kunnen. Ten eerste hoef je niet om de haverklap je ketting weg te brengen naar een slijper en ten tweede slijt je ketting minder hard. De officiele slijper doet het namelijk machinaal zodat er  meer van de ketting wordt afgeslepen dan wanneer je het met de hand doet. Op deze manier gaat je ketting dus langer mee.

Het is wel handig om een opzetdingetje te kopen (12,- Euro van het merk Husqvarne), om de juiste hoek van vijlen te bepalen, en een vijltje. Laat je wel goed voorlichten welk soort vijltje je nodig hebt. Dit verschilt per soort ketting die op de kettingzaag zit. Als het goed is heb je dan binnen een haluur je ketting geslepen/ gevijld.
En dat allemaal op zaterdagochtend, voor achten, aan de ontbijttafel!

vrijdag 16 maart 2012

This moment/ Bewaarmomentje


A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.



Ik weet het, niet in het nederlands. Al jaren volg ik Amanda Soule haar blog en geniet elke vrijdag van haar  'This moment'. Het lijkt mij leuk om mee te doen.

woensdag 14 maart 2012

Kleuren van de dag

Kleine spruit heeft haar kleding vandaag aangepast aan het avondeten.

Of was het nou andersom?
Grappig wat je op gaat vallen als je de hele dag bezig bent met kinders en eten. Vooral eten dat dan weer door de kinders wordt opgepeuzeld. Er komt geen eind aan, net als de was.

dinsdag 13 maart 2012

Feestmaal

Gisteren kwamen de piraten enthousiast binnen rennen met een bak boerenkool. Gevonden tussen het onkruid in de groententuin. Jippie, nog een maaltje Russische boerenkool uit eigen tuin. Terwijl ik de boerenkool stond te wassen realiseerde ik me dat het niet alleen voor ons een feestje zou zijn.


Een portie voor ons, de restjes voor pony, ezel en kippen en een bak met spoelwater vol met kleine beestjes en mini stukjes voor eendje.


Een feestmaal voor iedereen!

maandag 12 maart 2012

TV versus het dagelijkse leven

De TV kan de deur uit. De jongens zijn helemaal in de ban van hun cavia's,
klussen met papa (of mama) en spelen in het kippenhok.



Ikzelf kan uren staren naar kleine spruit in breisels, al dan niet gekregen.
en zijn we in de ban van de boeken serie De grijze jager. 
Ook worden er allerlei grapjes bedacht!

 Smoothies maken, a la kleine spruit.
Yep, hier kan geen TV tegenop.