Pagina's

donderdag 28 maart 2013

Weg met wegwerp, doekjes

De man en ik verschillen van mening over doekjes. Hoe kun je in vredesnaam een meningsverschil hebben over zo'n saai, alledaags iets? Kijk, daar zit het hem nu in. Wegwerpdoekjes, makkelijk in gebruik en op een huishoudbudget vaak geen grote kostenpost. Billendoekjes, keukenrol, wc-papier, snoetenpoetsers voor onderweg, wc-schoonmaakdoekjes, papieren zakdoekjes en vul de lijst verder zelf maar aan. Hoe de doekjes worden gemaakt, verpakt, vervoerd en wat er tenslotte na gebruik mee gebeurd, daar sta je niet dagelijks bij stil. Laten we het er op houden dat ik iets meer tijd (interesse) heb om hier een beeld bij te vormen dan de man. Aangezien ik de boodschappen doe zit hij uiteindelijk met mijn ideeën opgezadeld. Er worden al tijden geen wegwerpdoekjes meer gekocht.
Om het een beetje overzichtelijk te houden voor de rest van de familie, wat dan wel te gebruiken bij vieze billen, snotneuzen en kattenkots, besloot ik een beetje orde te scheppen in onze alternatieven.
De schaar ging in een aantal oude bloesjes en Tshirts, met als resultaat een stapel doekjes voor eenmalig gebruik en een stapel doekjes die na gebruik de wasmachine in kunnen.
Nu moet ik even melden dat ik niet echt een ster ben met de naaimachine. Met wat tips van mijn schoonmoeder deed ik een poging om de doekjes een beetje netjes af te werken.
Het resultaat, een aantal zakdoeken, vaatdoekjes, dweilen, servetten en billendoekjes. Nu nog  duidelijk klaarleggen op strategische plekken. Kan niet meer missen (in mijn beleving).
Voor de billendoekjes werd ik geïnspireerd door De gulle aarde.
1 Eetlepel cocosolie laten smelten en mengen met een klein kopje heet water, over de doekjes heen gieten, een poosje laten intrekken en tot slot het overtollige water afgieten.
De cocosolie maakt de doekjes erg vettig, maar dat werkt wel prettig poeptechnisch (pfffffff) en zijn goed uit te wassen. Voor de volgende lichting doekjes ga ik eens amandelolie proberen.

Tot slot nog een geruststellende mededeling voor lezers die wel eens op bezoek komen, het wc-papier is gebleven. Tja, ik kan natuurlijk niet in alles mijn zin krijgen.




dinsdag 26 maart 2013

Leven zonder hedendaagse spullen

Terwijl het buiten bibbertjeskoud was, was er een heus Germaans kampement in de achtertuin van vriendin. Natuurlijk ging ik met de fam. een kijkje nemen en nam al cadeautje wat gedroogde kruiden mee.
Wij gehuld in dikke jassen, mutsen en sjaals en zij rondom een vuur met schapenvachten en wollen kleding. Geslapen werd er op een matras van stro en schapenvachten. Alle gebruiksvoorwerpen zijn met de hand gemaakt zoals 600 na christus. 

Erg leuk om te kijken en ik besef me maar al te goed hoeveel troep we hebben. Hoewel ik erg gehecht ben aan mijn bed, wasmachine, houtfornuis en PCtje is er veel te zeggen voor een leven zonder hedendaagse spullen. Waar kun je makkelijk zonder en waar ligt je grens (of is dat gewoon een kwestie van wennen)? Misschien maar eens een weekendje mee gaan op kampement?
(Ik hoor de man al zuchten als hij dit gaat lezen. Nee he, niet helemaal back to basic alsjeblieft)
Lijkt het jullie wat?

maandag 25 maart 2013

Als het buiten wit is

Als het buiten koud en wit is,
zitten wij binnen warm bij de kachel. Dit keer samen met buurmeisje, die haar haakwerk meenam. Super gezellig en nog aanstekelijk ook. Samen haken, leuk!
Nu nog een show van de resultaten. Wat kun je toch een leuke dingen maken met een simpel gehaakt koord.
Binnenkort meer, want de mannen draaien heuse productie, met als gevolg dat er een haakbolletje naast mijn spullen ligt. Zou bijna de winter nog even willen laten duren....



woensdag 20 maart 2013

Hup naar buiten

Soms moet ik mijn jongens echt wegsleuren bij al dat beeldschermvermaak, anders krijgen ze nog vierkante oogjes. Het gemopper gaat meestal wel over in enthousiasme als ik begin over hout verzamelen, vuurtje stoken, dode dieren vinden en spotten wat er al bloeit.

Blozende buitenkindjes krijg je niet vanzelf (mochten jullie dat denken), daar moet je zelf ook tijd en energie in stoppen. 
O, ja er was ook nog een bonus, een stuk fazant.
Jippie!?




dinsdag 19 maart 2013

Heel druk met...

Wat doe je zoal op een dag? Voornamelijk heel hard achter een dametje van 13 maanden aan lopen. Madelief heeft ontdekt dat ze kan klimmen. De sky (vensterbank) is de limit.
Ook buiten is het geen doen, omdat we met onze verbouwing 3 jaar geleden, alle hekjes hebben weggehaald. Niet handig met schrikdraad, dieren en water rondom huis. Dus nu wordt er hard gewerkt aan een oplossing, onder het genot van een drankje. Het moet natuurlijk wel leuk blijven
Dat klimmen zit denk ik wel in de genen van onze kinders. Er is altijd wel iemand die ik betrap.


vrijdag 8 maart 2013

Inspiratie

Maart roert zijn staart. Het wordt volgens de weervoorspellers op de radio een nat en koud weekend. Een mooie gelegenheid om nog wat inspiratie voor het tuinseizoen  op te doen. Lekker voor de houtkachel dromen over een tunnelkas.

Filmpjes op youtube, over tuinieren, permacultuur en zelfvoorzienend leven mag ik ook graag kijken.
Een van mijn favorieten is wel Alys Fowler. Ze maakte zes afleveringen voor de BBC onder de naam The edible garden, waarin ze haar stadstuin verandert in een eetbaar paradijs. Ook zijn er filmpjes te vinden over haar volkstuin, oftewel alotment, waar ze door het seizoen laat zien wat je allemaal kunt doen. Heel leerzaam en super leuk om te kijken.

Dus laat dat laatste stukje winter maar komen. Ik ben voorbereid. (en het helpt natuurlijk dat de stal en het kippenhok zijn uitgemest, de boodschappen binnen zijn en er hout opgestapeld ligt naast het houtfornuis). Fijn weekend allemaal!

donderdag 7 maart 2013

Onze opruimcoach

Niets is veilig voor de handjes van ons Madelief. Deurtjes in de speelgoedkast van haar grote broers, zoveel mogelijk alles hoog wegleggen en deuren achter je kont dicht doen anders staat madam zo buiten.
Wie wil leren opruimen moet geen opruimcoach nemen, maar een ondernemende dreumes. Heb je even geen zin om spullen weg te leggen waar ze horen, wordt je direct afgestraft. Heel duidelijk punt.
Mijn breiwerk is ook nergens veilig. Niets zo vervelend als een uitgetrokken breiwerk door kleine handjes.
Ik ging op zoek naar een  plekje waar  het breiwerk wel voor mij, maar niet voor Madelief voor het grijpen lag. De oplossing was simpel. Er slingerde nog twee groentenkistjes rond, ik combineerde die met een restje verf, schroefde ze aan de muur en klaar was de nieuwe opbergplek.

Aan de ene kant kun je dus mopperen over een ondernemende dreumes die overal aan zit, aan de andere kant is het een goede schop onder de kont om op te ruimen. Daar kan geen opruimblog, boek of coach tegenop.



woensdag 6 maart 2013

Zelluf doen is niet altijd leuk

Niet echt een leuk project om zelf te doen. Vorige keren deden de man en ik het samen, maar aangezien het nogal druk was op zijn werk besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Spullen klaar zetten, ketel op het vuur en wachten tot de kleine meid naar bed ging.

Ik zal jullie de details besparen, maar eigenlijk is het een soort van ritueel. Kip pakken ( met hulp van lieve buurvrouw) en met 1 klap van de bijl is het gedaan. Bij kippetje  nummer 2 schoot het door mij heen dat we ook gewoon vegetariër konden worden.Wat ik zeker niet wil is dieren eten die geen dierwaardig leven hebben gehad, die nooit dier hebben kunnen zijn en veel stress hebben gehad. Zucht.... toch maar doorzetten dan.
Als de klus eenmaal geklaard is, inclusief plukken en prepareren (met dank aan de man) geeft het toch een goed gevoel.

Er liggen 8 heerlijke kippies in de vriezer, er staat een pan met bouillon in de koelkast voor vanavond en het gebakken filet dat we direct aten was hemels. Lieve kippetjes heel erg bedankt.

dinsdag 5 maart 2013

Hulp in de huishouding

Mijn twee grote hulpen in de huishouding in willekeurige volgorde.
Wat is het toch een rijkdom om een houtfornuis te hebben. Als iets een prijs voor multitasken moet krijgen is dat ons houtfornuis wel. Theewater koken,de keuken verwarmen, eten koken, was drogen, kruidkoek bakken, strijkijzer opwarmen en een ketel met water aan de kook brengen. Is er nog een ander apparaat dat zo veel kan? Een van de betere aankopen, toch heb ik er nog nooit iets van gezien bij een consumenten programma. Jullie wel?!
De kleine meid verdient de eerste prijs voor het opleuken van de huishoudtaken. Ook heel belangrijk.

Tot slot nog even voor de liefhebbers. Strijken zonder electriciteit.
Moet toegeven dat het niet handig is met bloesjes van de man, maar voor kinderkleren en een dwarse kreukel in een spijkerbroek is dit (strijk)ijzertje ideaal. Vergeet niet een ovenwant aan te doen en er een doek tussen te leggen. Het strijkijzer wordt loeiheet en kan een beetje afgeven.

Nu ben ik wel benieuwd wat of wie jullie favoriete hulp is.

naschrift; wil ook mijn wasmachine nog even vermelden. Al 10 jaar lang ongeveer elke dag een wasje zonder moppers. Hulde!