Pagina's

woensdag 29 mei 2013

Trek de beerput maar open

Ja, trek de beerput maar open, letterlijk en figuurlijk. Middelste is aan de poepritus en kan nogal moeilijk maat houden met wc-papier met als gevolg dat ons poepsysteem verstopt zit. Lekker drijvende drollen!
Kleine meid zit vol met snot en  hangt al twee dagen aan mijn been, over de nachten zal ik het maar niet hebben. Als de kleine meid even niet aan mijn been hangt is ze dubbel zo ondernemend. Oudste heeft deze week twee toetsen en zijn eerste spreekbeurt. Na schooltijd dingen voor school doen (lees inplannen) valt nog niet mee voor een negenjarige. Fysio oefeningen elke dag voor de oudste vanwege iets met de knie (blabla). Mijn fototoestel wil niet meer. De oppas van kleine meid kan morgen niet, terwijl ik een ochtend ga helpen in de boerderijwinkel (ze rekenen op mij). Mijn geplande taxiritjes door iemand anders voor de jongens naar school en van school zijn afgezegd. Zelf dan maar rijden terwijl ik in de winkel zou helpen. De hoefsmid komt zo en de regen komt met bakken uit de hemel. Leuk voor snotterende kleine meid die in de kinderwagen buiten moet toekijken. Kom er net achter dat middelste twee verjaardagspartijtjes tegelijk heeft vanmiddag (oeps). Van 17uur tot 19:30 op het voetbalveld hangen voor de trainingen. Laatste keer van het seizoen dat dan weer wel. Er moet hooi worden gehaald. De wasmand puilt uit. Wat moeten we vandaag in godsnaam weer eten. De man is twee weken naar Verweggistan voor werk. Blablabla........
Zo en nu is het genoeg..... Het is nog niet eens 12 uur. Ga maar eens even bedenken hoe ik het wat leuker kan maken voor mezelf vandaag. Wordt vervolgd.

O, zie dat de kat zit te blerken bij de deur....... vast van dat babyhaasje dat ze vanochtend zat op te peuzelen.  Misschien ruimen de kaboutertjes de kots wel op (duim, duim).

maandag 27 mei 2013

Moestuinmaandag, 27 mei 2013

De week waarin er hagelstenen uit de lucht kwamen, we onze winterjassen weer aantrokken en het onkruid harder groeide dan het zaaigoed. Gelukkig is het maandag, het begin van een nieuwe week, en jawel de zon laat zich zien. Voelt al een stuk beter.

De foto's van de tuin moeten even wachten. Batterijen zitten in de oplader. Tot die tijd een blij mannetje, hij  vindt het zo leuk om heen en weer te rennen over onze 'camping', dan vliegen er allemaal pluisjes om je heen.

Deel je moestuin met ons! Laat een berichtje achter bij de opmerkingen en ik plaats een link in onderstaande lijst.

Moestuinmaandag, 27 mei 2013
(in willekeurige volgorde)

maandag 20 mei 2013

Moestuinmaandag

Afgelopen week gingen er heel wat planten en zaden de tuin in. Wat een tevreden gevoel geeft dat toch. Nu heel hard duimen dat er straks iets te oogsten is. Ik plante een aantal rode, witte, bloem en chinese kolen. Rond alle koolplantjes strooide ik wat houtas, tegen vraat van kleine beestjes, op aanraden van de dames West .
Aan de linkerkant van het pad staan nu vijf soorten munt en aan de rechterkant in het begin, aardappels, komkommerkruid en snijsla.
Verder nog kapucijners, erwtjes, zonnebloemen, dille, oost-indische kers, dropplant, mosterdsla, ananas salie, goudsbloemen, verveine en andijvie plantjes. Nou, wat een opsomming, zijn jullie de draad al kwijt?

Binnen gaat het huis steeds meer op een kas lijken. Zaai, zaai, van alles en nog wat. Alles hoog, want anders zit een klein dametje met haar handen er aan. (pompoen, gourgette, mais,  komkommer, augurk, prei en boerenkool)

De appelboom aan de voorkant van het huis staat in volle bloei. De fruitbomen aan de achterkant van het huis bloeien maar matig.
In de bieb viel mijn oog op het boek 'Fruit uit eigen tuin' van Carol Klein. Dit is echt een super boek over het kweken van fruit. Alles komt aan bod, is vlot geschreven, mooie plaatjes en erg overzichtelijk. Ook voor het kweken van fruit op een beperkt stukje grond en zelfs balkon.
Ik mag ook graag neuzen in het boek 'Preserving food without freezing or canning'. Na twee jaar kom ik nog steeds leuke nieuwe recepten en nuttige tips tegen in het boek. Zal er wat meer over vertellen in een ander blogstukje.

De eerste rabarberstengels zijn geoogst, net als de eerste topjes verveine. Wel een beetje vroeg voor de verveine, maar hopelijk vertakt de plant zich op deze manier beter.

Tot slot nog aardbeienbak nummer 2. Zonder bak dan. Die moet nog gemaakt, maar ik kon niet meer wachten; O.

Wil je ook je moestuin (balkon, terras, schooltuin, etc.) delen met ons? Laat een berichtje achter en ik zet een link op de lijst hier onder. Je hoeft niet wekelijks mee te doen en zelfs niet de post op maandag te hebben geschreven.

Moestuinmaandag, 20 mei 2013
(in willekeurige volgorde)



zaterdag 18 mei 2013

Eindelijk gelukt!

Voor de oma's, opa en de rest van de familie. Eindelijk gelukt, alle drie de koters op 1 plaatje en nog een beetje normaal ook. Betrapt in het kastje voor de schoenen, daar kun je je zo leuk verstoppen.

We zijn het MEGA zat!

Vandaag een manifestatie tegen megastallen in Amsterdam. Heel belangrijk! Wat nog belangrijker is dat iedereen zijn ogen opent voor dit wangedrag.  Ik kan natuurlijk gaan knippen en plakken, maar hier vind je een kei goed stuk waarom er geen megastallen zouden moeten zijn. Lees het eens, alsje(tu)blieft!!!! Niet alleen voor de miljoenen dieren die geen dier mogen zijn, maar ook voor je eigen gezondheid  en die van alle andere mensen op deze planeet. Zou je graag eens een goede daad willen verrichten? Dit is je kans, je krijgt hem zo in je schoot geworpen, LEZEN , denk eens diep na, kijk jezelf aan in de spiegel en DOE IETS!! Denk niet het komt wel goed, wat maakt het uit wat ik doe, het is zoals het is of het zal mijn tijd wel duren. Hou op met dat slappe gedoe en kom in actie. Anders vlees, minder vlees of geen vlees. Kijk wat bij je past, maar doe iets! Maak het verschil!



donderdag 16 mei 2013

Eerste mega oogst

De eerste mega oogst is binnen. De maggiplant (lavas) was echt uitgegroeid tot een gigantische plant. Het plukken was echt een leuk klusje. We lieten de helft zelfs staan. Wauw, wat is er veel! Alles ligt nu te drogen, zodat het straks tot poeder kan worden gestampt en weer gebruikt kan worden voor kruidenbouillons.
Las hier over zelf groentebouillon poeder maken. Lijkt me leuk om te proberen, maar dan zonder apparaat. Kruiden zijn makkelijk aan de lucht te drogen, maar van groenten weet ik het eigenlijk niet. Op een peper en wortel na heb ik nooit verder geĆ«xperimenteerd. Ga het toch maar eens proberen, want bio (groenten) bouillonblokjes worden hier best veel gebruikt. Als we het zelf kunnen maken met groenten uit de tuin, graag! Weet ik precies waar ons eten vandaan komt, wat er in zit en wat er mee is gebeurt. Is er minder afval, voedselkilometers en blijven er weer wat extra centen in de knip. Fijn!

dinsdag 14 mei 2013

Voor de liefhebbers van kruiden

Naast groenten en fruit zijn kruiden erg belangrijk in mijn tuin. Vooral de vaste kruiden zoals salie, tijm, rozemarijn, bieslook, oregano, lavas, munt en citroenmelisse zijn planten die elk jaar weer terugkomen na de winter of zelfs blijven. De meeste zijn ook makkelijk te drogen of anders wel in te vriezen. Je koopt 1 keer een plantje en je hebt het jaar rond plezier, vaak meerdere jaren. De 'wilde kruiden' mogen natuurlijk niet vergeten worden zoals, brandnetel, kleefkruid, smeerwortel, kamille, rode klaver, weegbree en moederkruid (ben er vast veel vergeten). Gratis en voor niks, soms tot ergernis aan toe, komen ze in je tuin of zijn te vinden langs buitenwegen en parken. Al deze schatten van moedernatuur zijn niet meer uit mijn leven weg te denken en worden dagelijks gebruikt. Gratis kruidenthee, mooimakers, smaakmakers in gerechten (zonder E-nummers, haha) en ondersteuning bij je gezond tegen allerlei kleine kwaaltjes. Wat een rijkdom.
Misschien was het jullie ontgaan, maar ik ben een echte plantjes nerd aan het worden die 'savonds graag een filmpje over tuinieren, eetbaars in het wild en zelfredzaamheid kijkt. Bij deze geweldige film  " Herb gardening with herbal recepis & remedies ", hij duurt maar liefst 1 uur, leer je veel over de gangbare kruiden salie, tijm, munt, peterselie, oregano, oost-indische kers en basilicum. Volgens mij is er een hele serie  van deze dames te vinden op het net over tuinieren. Ga vanavond maar eens op onderzoek uit. Maar nu hup in de tuin, want boontjes zaaien niet zichzelf.

ps. ik vraag mij soms af waar de Nederlandse filmpjes zijn op het gebied van de moestuin, wild plukken en zelfredzaamheid. Iemand tips!?




maandag 13 mei 2013

Moestuinmaandag en tips

Is het alweer maandag? Buiten dat alles groeit als een dolle, is er deze (korte) week weinig gewerkt in de tuin. Wel kocht ik  hier een aantal leuke kruiden. Deze kweker verkoopt voornamelijk eenjarige zomerbloeiers, maar heeft ook altijd een paar bijzondere kruiden.
De buit; verveine, artisjokken, appelmunt, bananenmunt, gembermunt, chocolade pepermunt, ananassalie en citroen oregano. Bijna allemaal kruiden om thee van te maken. Als het zover is zal ik een smaaktest plaatsen.

Gisteren, terwijl de mannen naar voetbal waren en de kleine meid in bed lag, keek ik onder het strijken dit filmpje van de BBC. Er zitten veel nuttige tips in over zaaien, poten en planten. Zo is strijken niet alleen goed voor nette bloesjes van de man, maar ook voor zelfstudie. Wie had dat ooit gedacht!?

Een korte moestuinmaandag van mij, maar ik kan niet wachten om bij jullie allemaal te gaan kijken.
Wil je ook je moestuin delen met ons? Laat een berichtje achter en ik zet een link op de lijst hier onder.
Je hoeft niet wekelijks mee te doen en zelfs niet de post op maandag te hebben geschreven. Laat zien waar je mee bezig bent. Lang leve de moestuin! (of balkonbak, bak op de vensterbank, hangraamding, ga zo maar door).

Moestuinmaandag, 13 mei 2013
(in willekeurige volgorde)

zondag 12 mei 2013

Feestelijk weekend

Een weekend vol met feestjes.
Kampioenswedstrijd van Riff. Dat moest natuurlijk gevierd worden in de kantine, net als bij prof voetballers, met champagne.
Dan nog het feestje van oma E., met heel veel eten en een bezoek aan een vogelpark.
Madelief zat als een prinses tussen oma-oma (97 jaar) en oma E.
 Onze dierenverzorger in spe was helemaal in zijn element.
Broedende vogels, bloeiende bomen, wat een pracht!
Tot slot nog moederdag en een voetbalfeestje voor Silas. Pffff. het kan niet op.
Morgen is het gewoon weer maandag en kunnen we na twee weken schoolvakantie weer aan de bak. We zijn alvast begonnen met de was.

Tot morgen bij Moestuinmaandag!

vrijdag 10 mei 2013

Weg met wegwerp, invriezen zonder plastic

Wat gaan we straks doen met de mega oogst uit de tuin?(altijd positief blijven)  Zoveel mogelijk vers eten of anders inmaken, drogen, bewaren in het zuur, laten fermenteren, legio aan mogelijkheden. Een van mijn favorieten is toch wel de vriezer. Hupsake, zo van het land, schoongemaakt in de vriezer. Een aantal jaren geleden gingen er dus aardig wat diepvrieszakken doorheen, ook na een aantal malen hergebruik. En tja, je stop je eten wel in plastic, niet helemaal mijn ding. Moeilijk, moeilijk, moeilijk! Gelukkig lag de oplossing in mijn geval dichterbij dan ik dacht. Invriezen in glazen potten. Ergens gezien op het internet, weet niet meer waar.


Met een whiteboard stift schrijf je op de deksel wat erin zit en je veegt het zo weer weg. Ook baby hapjes gaan in kleine potjes in de vriezer. Het makkelijkst zijn potten met een wijde opening. Dit schept makkelijk, is fijner met schoonmaken en  je kunt de potten stapelen in de vriezer. De glazen potten die ik gebruik  komen van een buurvrouw,  haar hond is op dieet en krijgt elke dag sperziebonen uit een voor mij perfecte glazen pot.

Nu nog iets bedenken voor het rundvlees dat ik 1 keer per jaar krijg en invries. Iemand een idee?

donderdag 9 mei 2013

Bloemetjes

Bloemenmeisje
Boterbloem, hondsdraf, paardenbloem, judaspenning fluitekruid, viooltjes en vergeet-mijn-nietje. 
Mmm, lekker vindt Ibeltje.
Helaas hangt aan ons kleurige uitzicht wel een prijskaartje. Er worden heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt voor een tulpenbol. Gelukkig zijn er alternatieven, bijvoorbeeld Ecobulbs of Naturalbulbs.
Vooruit, nog een puur natuur bloemen plaatje om leuk af te sluiten.


woensdag 8 mei 2013

Moestuinmaandag

Wat een verschil kan een paar dagen maken! Vrijdagochtend reed ik met de kinderen richting Drenthe en vanochtend keerden we weer terug naar ons eigen stukje hollandse klei. Wauw, wat was er een hoop gebeurd in de tuin. Even een paar foto's.

Kersenboompje in volle bloei. De rabarber vaag op de achtergrond kan bijna geoogst worden.
Mijn slaplantjes hebben de kou en de droogte overleefd. Hieperdepiep voor lieve buurvrouw, die gaf ze lief water.
 De wortels zijn uit de grond geschoten. Oudste zoon is helemaal blij. Hij is gek op wortels.
 Tussen de aardbeien zaaide ik de avond voor we weg gingen pluksla en rucola. Gelukt!
Nee, dit is geen foto van onkruid, maar van wilde rucola. Als je niet te fanatiek schoffelt in het voorjaar zaait het zich rijkelijk uit. Twee jaar geleden kocht ik 1 plantje en nu zijn het er wel 100. Echt waar voor mijn geld zullen we maar zeggen.
 Een zielig takje bij de Lidl voor 1 Euro dat ik vorig jaar niet plante (schaam, schaam), gaat toch een perenboompje worden!
 De besjes zijn al te zien aan de fruitstruiken. Wauw! 
 Ook buurmanboer doet zijn best voor een beetje kleur voor de deur.
Heerlijk om weer thuis te zijn!

Wil je nog meer moestuinen bekijken? Neem eens een kijkje bij:
(In willekeurige volgorde een verlate moestuinmaandag, 6 mei 2013)
Ben ik iemand vergeten? laat het even weten!

vrijdag 3 mei 2013

Away from it all

Even geen geploeter in de tuin (jammer), dieren en huishouden. Ik ga met de kinderen een paar nachtjes logeren. De man en lieve buurvrouw zorgen voor de dieren en de plantjes.
Wil je weten hoe ik ben als ik een paar nachtjes van het erf ga? Deze aflevering van Good Life laat precies zien wanneer ik denk 'er tussen uit te moeten', hoe ik ben als het dan zover is en hoe ik me voel als ik ergens anders ben. Grappig, want de serie is van 1975, mijn geboortejaar.

 Woensdag ben ik er weer en zal dan snel een rondje door de tuin maken. Volgende week moestuinwoensdag? Fijn weekend allemaal!

donderdag 2 mei 2013

Lekker bezig

Je moeder nat spuiten in plaats van de aardbeienplantjes.
 Picknickboom-zitbank in wording. Voor fietsers en wandelaars om even uit te rusten.
De man vlakte de berm er om heen met het kleine blauwe trekkertje van vrienden

De gevlakte berm om de picknickboom aanharken.
Iedereen doet mee.
Berm inzaaien met een zadenmengsel voor vlinders en bijen.
 De grond aanstampen en ondertussen een radslag maken.
 Met papa op de trekker een stuk van de tuin los frezen.
Gelukt!

Voor de show en afwisseling met het werken een radslag, handstand of flikflak.
 (niet door de man en mij hoor!)
 Ja, we zijn lekker bezig zo na het avondeten.
Hoewel !? Een aantal klusjes blijven liggen.