Pagina's

zaterdag 29 juni 2013

Verse zeevis

Verse vis. Schar, Wijting, Poon, Tarbot, Leng, ken je ze nog? Weer eens wat anders dan het diepvriesvoer, Zalm, Tilapia, kabeljauw en  Panga uit de supermarkt. Zonder plastiekje, gevangen in Nederlandse wateren en je neemt direct af van de vissers. Het is er dan ook elke zaterdag super druk.  Mensen staan er echt met koelboxen om in te slaan. Maar het leukste van het verhaal is toch wel les van oma E in garnalen pellen.

Aanvulling:
De vismarkt is in Den Oever, hier vind je wat er aan vis is en ongeveer de prijzen.
Verder staat er ook een groentenman, wijnkraam en kaaskraam.

woensdag 26 juni 2013

Hartstikke gek!

'Mam, je bent hartstikke gek!' , aldus oudste zoon van negen.
Hij doelde op het feit dat ik ons busje langs de kant zette in het dorp, om vervolgens wat blaadjes van een boom te plukken en er eentje in mijn mond stak. Eigenlijk schrok ik van zijn opmerking. Dat mijn zoon eventueel zou worden aangesproken op het 'gekke' gedrag van zijn moeder, dat is wel het laatste wat een moeder wil, toch? Kon het niet laten om nog op te merken; "Sla in de supermarkt kopen, terwijl het buiten gratis groeit, dat is pas gek". Afijn, we maakten de afspraak dat ik geen eetbare dingen op het schoolplein zou plukken, publiekelijk zullen we maar zeggen.
Nog voordat we het dorp uit waren gereden roept oudste zoon: 'He, dat blaadje smaakt lekker zacht!'. Zonder dat ik het zag had hij er toch een geproefd. Kan er niets aan doen en rij met een vette glimlach naar huis. Het komt wel goed met die gekke zoon en zijn moeder.

Gekke dochter of doet ze de kat na?

dinsdag 25 juni 2013

Vlierbloesem hier, vlierbloesem daar

Vlierbloesem spotten, tijdens een wandeling langs de weg en vervolgens plannen maken wanneer te plukken en wat te maken.
Gisteren was het zover en baande ik samen met Riff (die eigenlijk ziek was) een weg door de brandnetels naar de met bloesem overladen struik. We plukten een emmertje vlierbloesem en pikten onderweg meteen wat rozenblaadjes mee.
Nu is er vliebloesemchampagne, vlierbloesemdiksap (laat een kleine week een aantal bloemenschermen in diksap trekken) en vlierbloesemsiroop in de maak.
 Een gedeelte van de bloemen ligt te drogen voor thee.

Voor lol met rozenblaadjes kun je hier kijken.
Iemand nog meer leuke ideeën of zal ik wachten tot de bessen er zijn?





Over Moestuinmaandag

Ja, soms kan ik ook jaloers zijn op de tuin van lieve buurvrouw. Veel groenten en planten die met liefde door haar worden verzorgd, iets wat je niet ziet op een plaatje, maar wat er wel vanaf straalt. Toch kan ik net zo genieten van de moestuinbakken (binnen en buiten) van sommige Moestuinmaandag deelnemers die dit met ons delen.  Het leven is voor mij geen wedstrijdje 'kijk eens wat ik heb', maar meer 'kijk eens wat er kan', 'zo kan het ook' en vooral heel veel plezier hebben in wat je doet. Of het nou een balkonbak is, een mega tuin met of zonder kas. Van de aarde naar je bord met veel liefde en plezier, daar draait het om.


Binnenkort zal ik alle Moestuinmaandagen samen op 1 plekje zetten zodat alles terug is te vinden. Het is namelijk ontzettend leuk om terug te kijken. Heb even geduld., ik zit liever niet achter de computer waar mijn kinderen bij zijn. Ik vind het altijd een beetje raar als mensen hun kinderen berispen op veel scherm tijd, terwijl ze er zelf continu voor hangen (mijn mening dan hè).
De laatse tijd kwamen er ook een aantal reclame aanvragen (met een mooi woord advertorials). Nu ben ik zeker voor duurzaam degelijk materiaal en bio zaden, maar reclame ga ik niet toevoegen.

Verder wil ik jullie allemaal bedanken voor jullie enthousiasme en deelname. Moestuinmaandag is niet alleen van mij, maar ook een stukje van jullie. Bedankt!


maandag 24 juni 2013

Moestuinmaandag, 24 juni 2013

Wat een volle dag was het vandaag. Als het dan eindelijk droog is na minstens 3 dagen regen moet er even een sprintje getrokken worden. Niet alleen in de tuin, maar ook qua dieren onderhoud en met het plukken van kruiden. Oma E logeert in haar kamper op ons stukje Hollandse klei dus daar wilde ik ook graag nog gezellig mee doen en Riff was ziek (mwah) thuis. Wat ik dus al schreef, een volle dag.

De moestuin gaat als een speer, op de zonminnende planten na (tomaat en courgette). Momenteel is elke dag  sla-dag en is het sla-stampotje al geïntroduceerd.
De aalbessen en kruisbessen beginnen nu te rijpen. Tijd voor een net. Er zijn twee grote netten aan elkaar gemaasd, zodat de netten op de grond kunnen worden afgedicht met stenen. Zo kan er geen vogel (en kind) meer in.
In een boek van Alma Huiskens zag ik onderstaand plaatje. Goed idee voor volgend jaar.

Lieve buurvrouw is op vakantie en ik zorg voor de kat en haar plantjes. Niet zo moeilijk als het regent en er alleen maar water in het kasje hoeft te worden gegeven. Een paar plaatjes uit haar tuin, nu ik er toch ben.
Een waar lustoord zoals oma E de tuin van lieve buurvrouw noemt.
Als we dan ook nog even over de heg kijken naar mijn moestuintje.
Is het cirkeltje weer rond.

Wil je ook je moestuin delen met ons en al het lekkers dat je uit je tuin eet? Laat een bericht achter bij de opmerkingen en ik voeg je toe aan onderstaande lijst.

Moestuinmaandag, 24 juni 2013
(in willekeurige volgorde)


donderdag 20 juni 2013

Opstandig

De berm langs onze weg is een bron van vermaak en voorziet ons van hooi en kruiden. Althans, als we geluk hebben. Dit jaar werd de weg 'opgeknapt' en ook de berm werd onder handen genomen. Er werd gevlakt, gaten opgevuld en er kwam een kiezel bovenlaag.
Iedereen kan nu weer 100 km per uur over ons weggetje. Nou, wat ben ik blij.
 (hopelijk voelen jullie het cynisme).

Bijna aan het einde van de weg is een kade, waar het nodige "onkruid" tussen de stenen groeit. Ongeveer 1 keer per jaar komt er een soort borstelwagen, die het meeste groen tussen de tegels verwijderd. Nu las ik in ons plaatselijke krantje dat de gemeente wegens bezuinigingen bestrijdingsmiddelen gaat gebruiken voor het onderhoud ipv de borstelwagen.
Aan de overkant van het water is een industrieterrein ingepland. Je ziet de nieuwe mast voor 4G al staan. Er was namelijk geen dekking in ons gebied. Achter het industrieterrein is een kassengebied in ontwikkeling die zijn weerga niet kent. Een straat verderop zal binnenkort de eerste mega kippenstal herrijzen waar elke 6 weken, 1 miljoen kippen/ kuikens zullen worden geoogst. De mono-cultuur om mij heen viert hoogtij met de daarbij behorende verschijnselen; kunstmest, bestrijdingsmiddelen en steeds grotere landbouwvoertuigen. Als ik dan de sticker op buurmanboer zijn auto lees "No farmers, no food" moet ik mij inhouden om niet te zeggen; je bedoelt "No oil, no food".

Soms vraag ik mij af wat ik hier nog doe. Hoe ik tegen het leven aankijk staat bijna haaks(in ieder geval 45 graden) op de werkelijkheid om mij heen. Maar de mensen zijn aardig, ook al zien we dingen anders, mijn kinderen hebben het naar hun zin, de man heeft een baan die hij geweldig vindt en eigenlijk heb ik alles wat mijn hartje begeert (op een kas na dan, kleinigheidje).

Toch borrelt er iets binnenin mij, een soort opstandigheid.  Vertrekken is geen optie, actie dan maar?
Hoe ga ik dat doen, zonder al die aardige mensen voor hun hoofd te stoten?
Radijsjes uitdelen uit mijn moestuin? Ja, zoiets gaat het worden. Positieve opstandigheid. Elke keer als het binnenin begint te borrelen zal mijn nieuwe mantra zijn "kijk, het kan ook anders, zien jullie".


Aanvulling: Ken je deze documentaire al? A farm for the future van de BBC (met nederlandse ondertiteling). 

maandag 17 juni 2013

Moestuinmaandag, 17 juni 2013

O, jee ik heb ruimte gebrek! Durf het bijna niet te typen. Er staan nu heel veel planten buiten af te harden die echt een plekje in de volle grond moeten. Helaas zijn de mooie plekjes al vergeven. Tijd om weer een stuk te gaan ontginnen. De oude konijnen ren. Ik zie er alleen zo tegenop.
Gelukkig heb ik een tuinhulp.

De koolplantjes, behalve de chinese kool, waren aagevreten door vogels en ik besloot om er een vliesdoek over te spannen. Beetje lelijk, maar het is voor even, totdat de plantjes groot genoeg zijn.
Verder grooit alles redelijk goed. Alleen over de perenbomen maak ik me een beetje zorgen. Kijk!
Alle twee, geen bloesem en veel bruin blad. Straks even in het boek van Carol Klein (Fruit uit eigen tuin) neuzen wat het kan zijn.

Ongeveer 13 jaar geleden, nog wonende in ons Amsterdams appartementje, kreeg ik mijn eerste tuinboek van de man. Tjonge, wat stonden onze beide balkons altijd vol met planten en kruiden. Je kon er bijna niet zitten. Gisteren bladerde ik nog eens in het boek. Leuk!

Ik kopieer een paar tips voor de aankomende warme dagen;
Het is verstandig om in de zomer een mulchlaag aan te brengen die het vocht vast houdt. Het beschermt de bovenlaag tegen de straling van de zon, zonder dat het zelf water bevat. Besproei je de tuin, dan loopt het water rechtstreeks door de beschermende laag en wordt opgenomen door het bovenste laagje grond. Omdat dit niet wordt verwarm door de zon zal het vocht niet zo snel verdampen.
Breng mulch aan als het vochtig is. Strooi je mulch over droge grond, dan kan die onder het mulchlaagje gaan barsten, zodat het water dat je later sproeit, verdwijnt in de scheuren zonder dat de grond het opneemt. Je merkt dit pas als je planten beginnen dood te gaan.

Om te voorkomen dat water in een regenton gaat stinken, moet je de ton eens per jaar schoonmaken en wat fijngemaakte houtskool onderin doen.

Is het erg warm, dan is de verleiding groot de tuin 'sochtens snel even te sproeien. Door kort besproeien wordt echter alleen de bovengrond vochtig. De plantenwortels blijven dan het liefst aan de oppervlakte, waardoor ze kwetbaar worden voor droogte, omdat het toplaagje als eerste verdroogt bij warm weer. Bovendien zal het meeste water gedurende de dag verdampen, voordat de planten het kunnen opnemen
Het is beter om aan het eind van de dag langdurig te sproeien. Geef een flinke hoeveelheid als het koelr wordt. Dit bevordert het dieper wortelen en de planten hebben de hele nacht om het water op te nemen.
Zo, het is maar dat jullie het weten.

Wil je ook je moestuin, bak of balkon met ons delen? Leuk!
Laat een bericht achter bij de opmerkingen en ik plaats een link in onderstaande lijst.

Moestuinmaandag, 17 juni 2013
(in willekeurige volgorde)


Tot slot nog wat plaatjes waar mijn hart sneller van gaat.
De koolmeesjes die uit het nestkastje gluren. Bijna klaar om uit te vliegen.
Ons manneke die niet kan wachten tot de boot vertrekt (genomen vanuit het keukenraam).
Een glaasje met leuke mensen tijdens zonsondergang.

Proost! (met of zonder alcohol)



zaterdag 15 juni 2013

In de keuken

Multifunctionele keuken. Speelplek, tuinkas, dierenverblijf (kuikens onder de rode lamp), kruiden droog plek, wasdroger, hengelwerkplaats.
Zo nu en dan wordt er ook nog gekookt. Bijna 1 kg rucola uit de tuin wordt 6 potten pesto.
Noodlesoep met groenten uit de tuin (mosterdblad, peultjes en prei) en ei van de kipjes. Het was vechten om de eerste peultjes.
Bouillon van fijn gemalen gedroogde lavas bladeren. Lekker met een beetje fijn geknipte verse bieslook.
Een heerlijke plek, onze keuken. Nog lang niet af, maar eigenlijk doet dat er niet eens toe. Soms zelfs wel handig. Kun je zonder gewetensbezwaren een gaatje boren voor een warmtelamp voor je kuikens. Ja, ik denk zelfs dat het zo beter bij ons past.