Nee, geen lang pleidooi met formules en ingrediënten om zo efficiënt mogelijk met je lapje grond/ pot om te gaan. Gewoon ALLES gebruiken (zolang de gezondheid het toelaat).
Laten we makkelijk beginnen.
Niet alleen de peen, maar ook het loof gebruiken. Voor een recept met wortelloof soep lees
hier (geïnspireerd door
Puur & Groen)
Het stammetje van de broccoli kun je raspen en weer roerbakken. Ik vind stukjes rauw ook lekker.
Bladeren van bieten zijn heerlijk als je ze roerbakt en daarna in een groentetaart verwerkt.
De groene gedeeltes van bloemkool bladeren kun je roerbakken of stoven (zonder de dikke nerf). De dikke nerf kun je weer raspen en vervolgens roerbakken. Heeft een witte kool smaak.
Stampot met het groen van radijzen is weer eens wat anders. Net als soep van knoflookstengels, inclusief bloemknop. Roerbakken in stukjes kan ook, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.
Aardappelschilletjes worden in de oven aardappelchips
De ranken van peulen, doperwtjes, kapucijners, enz. kun je drogen en vervolgens als stro gebruiken voor kippen, konijnen en cavia's. Mijn vader gebruikt het voor zijn duiven. Ook de bladeren om een maiskolf, gedroogd, kunnen dienst doen als 'stro' in een kippenhok of als inpakpapier voor kleine cadeautjes.
Van de stelen van zonnebloemen kun je tuinfakkels maken. De stengels van mais zijn stevig genoeg om als ondersteuning te gebruiken. Laten we de eetbare onkruiden die vanzelf opduiken niet vergeten en zo is er denk ik nog wel een hele waslijst. Hebben jullie nog leuke aanvullingen?