Pagina's

woensdag 24 juli 2013

Moestuinmaandag in de vakantie

Is het al weer woensdag? Het komt er niet echt van om de computer aan te zetten. Fietsen, spelen, zwemmen, een veranda bouwen, eten uit de moestuin, heerlijk buiten leven.
De tuincamping
 Nog steeds zijn er volop besjes uit de tuin. Heerlijk voor smoothies.
 De lego trein naar buiten.
 De bouw van de veranda.
De komende twee weken geen nette Moestuinmaandag, maar zo nu en dan een foto. Ga genieten van het mooie buiten weer, zolang het duurt. Veel plezier allemaal!

zondag 14 juli 2013

Eerste week zomervakantie

Wat een heerlijke eerste week van de zomervakantie. De mannen gingen logeren op het eilandje van vriend P. (zie hier), ik en de kinderen gingen logeren bij opa en oma in de Achterhoek, we gingen naar het strand dichtbij en rommelden wat an. (het gekibbel de eerste dagen van de jongens na een drukke laatste schoolweek laat ik even buiten beschouwing).

Ook al gaan de kinderen niet naar school, ik zie ze elke dag leren, een stapje verder gaan. Fijn dat er nu tijd is om zelf te ontdekken en groeien.






Moestuinmaandag, 15 juli 2013

Heerlijk zomers fruit, rode besje, frambozen, zwarte bessen, aardbeien en de kruisbessen zijn bijna klaar.
 Besjes rissen tijdens het badderen.
 Aardbeien-ijs-snoepje (aardbeien puree in ijsblokjes vormpjes), ook lekker in een drankje.
 Framboosjes snoepen
 Nog meer rode besje en frambozen snoepen.
 Ouderwetse aardbeienjam staat af te koelen.
Heel veel radijzen. De hele grote zijn niet echt lekker meer. Het konijn en de kippen denken er gelukkig anders over.
 Hihi haha, courgette.
 De tomatenplanten staan nog steeds in de keuken. Welk ras was het ook alweer?
 Tuintje Silas met pompoen en mais. Gaat lekker.
 Bloemetjes komkommerkruid, ananassalie en doorgeschoten chinese kool.
 Een mini koolrabi. Hoop dat hij nog een beetje groter wordt.
 Het vak met kolen  gaat goed.
 Verder is de tuin nog steeds heeeeeel groen.

Wil je ook je groentetuin met ons delen? Laat een bericht achter bij de opmerkingen en ik plaats een link in onderstaande lijst.

Moestuinmaandag, 15 juli 2013
(in willekeurige volgorde)


maandag 8 juli 2013

Moestuinmaandag, 8 juli 2013

Vakantie! De zon is er en ik geniet van de groene wildernis om ons huis. Zes weken geen school, heerlijk.
Beetje rommelen, uitstapjes maken en genieten wat de tuin te bieden heeft.

In ieder geval is er munt, heel veel munt. Volgens lieve buurvrouw koste een kopje verse muntthee tijdens haar vakantie 3 Euro, 3 EURO!!!!!!! Ga maar een terrasje openen voor mijn deur.
De malva bloeit verschrikkelijk mooi dit jaar. Elke avond pluk ik de grootste bloemen om ze te laten drogen op het droogstation. In het najaar wil ik er wol mee gaan verven.
De sla in de voortuin gaat vandaag naar de kippen. Begint na de derde keer oogsten wel een beetje bitter te worden. De rucola staat er ook in bloei. De helft mag blijven staan voor het zaad. De rest gaat naar de kippen.
De aardbeien uit de bak die ik kocht bij het tuincentrum, maar liefst 12 plantjes, smaken SMERIG! Ze zien er prachtig uit, maar smaken naar zeepsop. Wat een teleurstelling. Gelukkig heeft lieve buurvrouw heeeel veeel aardbeien en krijg ik in het najaar uitlopers hier van. Haar aardbeien zijn vrij klein, maar heerlijk zoet. Zoals het hoort.
Verder proberen we zoveel mogelijk uit de tuin te eten. Beschuitje rucola pesto.
Snack komkommertjes.
 Snijbiet
We aten de afgelopen 2 weken, 3 keer andijvie stampot. Dat was geen straf, want wat was het lekker. Ook zijn er volop radijzen en zijn de rode besjes bijna klaar.
Deze spontane opgekomen groente,  ganzevoet, is heerlijk rauw door de salade of roergebakken.
 En zo zien mijn vingers er dus uit, ook na het afwassen. Gelukkig heb ik voorlopig geen chique dineetjes op de planning.


Wil je ook je groentetuin met ons delen? Laat een bericht achter bij de opmerkingen en ik zet een link neer in onderstaande lijst.

Moestuinmaandag, 8 juli 2013
(in willekeurige volgorde)



zaterdag 6 juli 2013

Visje vangen

De mannen zijn een weekendje kamperen en vissen op het eilandje van vriend P. in de Vinkeveense plassen.
De meisjes zijn thuis gebleven om eens flink op te ruimen en te poetsen. Wel zo fijn aan het begin van de vakantie.

Gelukkig , dankzij de techniek van tegenwoordig, ontving ik al via de mail de volgende plaatjes

Twee dikke vette snoeken. Blije mannen (arme visjes, die natuurlijk weer terug het water in gaan). Ben benieuwd wat er nog meer over de mail komt.

donderdag 4 juli 2013

Haal alles uit je groentetuin

Nee, geen lang pleidooi met formules en ingrediënten om zo efficiënt mogelijk met je lapje grond/ pot om te gaan. Gewoon ALLES gebruiken (zolang de gezondheid het toelaat).
Laten we makkelijk beginnen.
Niet alleen de peen, maar ook het loof gebruiken. Voor een recept met wortelloof soep lees hier (geïnspireerd door Puur & Groen)
Het stammetje van de broccoli kun je raspen en weer roerbakken. Ik vind stukjes rauw ook lekker.
Bladeren van bieten zijn heerlijk als je ze roerbakt en daarna in een groentetaart verwerkt.
De groene gedeeltes van bloemkool bladeren kun je roerbakken of stoven (zonder de dikke nerf). De dikke nerf kun je weer raspen en vervolgens roerbakken. Heeft een witte kool smaak.
Stampot met het groen van radijzen is weer eens wat anders. Net als soep van knoflookstengels, inclusief bloemknop. Roerbakken in stukjes kan ook, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.
Aardappelschilletjes worden in de oven aardappelchips
De ranken van peulen, doperwtjes, kapucijners, enz. kun je drogen en vervolgens als stro gebruiken voor kippen, konijnen en cavia's. Mijn vader gebruikt het voor zijn duiven. Ook de bladeren om een maiskolf, gedroogd, kunnen dienst doen als 'stro' in een kippenhok of als inpakpapier voor kleine cadeautjes.
Van de stelen van zonnebloemen kun je tuinfakkels maken. De stengels van mais zijn stevig genoeg om als ondersteuning te gebruiken. Laten we de eetbare onkruiden die vanzelf opduiken niet vergeten en zo is er denk ik nog wel een hele waslijst. Hebben jullie nog leuke aanvullingen?


woensdag 3 juli 2013

Als het gras.... hoog is,

komt het blauwe trekkertje om te maaien. Mooi werk, volgens de mannen.


Distels en klis (of klit) moeten weg voor ze bloeien. Hoe mooi en nuttig ze ook zijn, ze geven veel onkruid overlast voor de buurman(vrouw)boeren.

Laatst vond ik in een boekje van de rommelmarkt een recept van klis koffie en gekookte klis. Zelf nog niet geprobeerd, maar voor wie wil...
En na gedane arbeid is er een biertje bij het vuur. Bedankt blauwe trekkertje!