Pagina's

dinsdag 29 april 2014

Moestuinmaandag

Erg gestructureerd zijn de moestuin maandagen niet. Maar wat niet is kan nog komen. Laten we het er maar op houden dat een streepje kan door ongeveer de afgelopen twee weken. Toen de man terug kwam uit het buitenland bracht hij een lelijk griepie mee. Je weet wel zo'n griep waar je een week ziek van bent en vervolgens nog dagen een dweil bent met veel snot en hoesten.

De tuin is dus een beetje blijven liggen. Nu de energie weer terugkomt gaan we maar weer vrolijk verder waar we waren.
Vier bakken helemaal vol met van alles en nog wat. Nog niets te oogsten, maar langzamerhand komt er wat boven de grond.
De laatste grote bak is nu voor de helft opgevuld met grasmaaisel, verrotte mest en tuinaarde. De andere helft volgt als ik genoeg kartonnen dozen heb.
Binnen is het een gekkehuis met zaailingen. Heel onhandig nu blijkt dat Madelief het liefste met een schepje in de weer is. Er zijn al aardig wat plantjes gesneuveld. Bij de A.l.d.i. kocht ik twee plastic tunneltjes van 7 euro per stuk. Het grootste deel van de zaailingen staan hier nu onder op het terras. Vingers gekruist dat er wat overleeft aan het einde van de rit.

Tot slot nog even de kat van de buren die probeert via onze buitendeur bij het vogelhuisje te komen. Grrrrr, heb hem persoonlijk van het randje geduwd (ja, hij kwam op zijn pootjes terecht). Niet vergeten om voortaan de deur helemaal open te zetten. Je kan er maar druk mee wezen! Kinders, huis, dieren en tuin.

maandag 14 april 2014

Moestuinmaandag

Al de hele ochtend zit ik met een ziek en koortsig meisje op de bank. Niet echt bevorderlijk voor mijn moestuinmaandag foto's, maar ik moet toegeven dat het weer ook niet echt uitnodigt. Na de dagelijkse buitenklusjes belande ik dus met een zweterig en plakkend minimensje tegen mij aan op de bank.
Nu is er wel mooi tijd om eens na te denken over het stukje extra moestuin  van 15 bij 5 meter, dat ligt te wachten.

Zodra het  droog weer is wordt het nog een keer gefreesd door het kleine blauwe trekkertje en kan het nieuwe moes en kruid plezier beginnen. Het liefst maakte ik er allemaal bakken, maar dat is op dit moment niet haalbaar. Niet qua tijd, maar ook niet qua vulling van de bakken. Mijn eigen compost is op en om nu voor het hele stuk tuinaarde te kopen gaat me te ver. Ik zal gewoon geduld moeten hebben en heel veel compost zelf maken, zodat de grond elk jaar beter wordt. Een kwestie van lange adem ben ik bang.

Dankzij het bankzitten heb ik ook nog twee afleveringen kunnen kijken van Grow your own veg. In zes afleveringen laat Carol Klein (even wennen aan haar stem elke keer) zien hoe makkelijk (ahum) het is om je eigen groenten te verbouwen. Of je nu een pot of een plot (stukje land) hebt. Ook zie je in elke aflevering een gezin van vijf die voor het eerst een moestuin hebben.

Heb jij ook een moestuin of verbouw je groenten, fruit en kruiden in potten op je balkon, vensterbank of terras? Deel dan je ervaringen, tips, boeken, adressen en niet te vergeten de tegenslagen met ons en plaats een link naar je blog bij de opmerkingen.
Elke week op maandag plaats ik een lijstje met deelnemers die een link hebben achtergelaten over hun moes belevenissen van die week. Je hoeft niet elke week mee te doen en je mag de link of blogpost ook op een andere dag plaatsen dan maandag.

Moestuinmaandag, week 16- 2014





vrijdag 11 april 2014

Latertje

Was het gisteravond opeens 00:30 !
Bijzonder voor mij, want doorgaans lig ik om 22:00 wel te kooi. Hoe is dat nou zo gekomen?
Met de man in het buitenland, met een kopje thee (die ik later verruilde voor een biertje) in mijn stoel, een haakwerkje/ probeersel in de hand en de laptop voor mij met de serie  The Victorian kitchen garden.

Om 00:30 belande ik dus bij aflevering 6 en wat heb ik weer veel geleerd en wat hou ik toch van zulke series. De serie laat heel mooi zien wat een werk het wel niet was om de bewoners van een langoed in voedsel te voorzien. Wat hebben wij het tegenwoordig toch makkelijk met onze supermarkten.

Het haakwerk dat mij ondertussen bezig hield is een cadeautje voor mijn dinsdag oppaskind. Ze wordt zaterdag 11 en dat moet gevierd worden. Aangezien ze altijd een haarband in heeft, om haar korte kroeskoppie in bedwang te houden, leek het mij leuk om er een te haken. In het oranje, want ze houdt ook nog eens heel erg veel van voetbal. (Er is toch binnenkort weer iets met het Nederlands elftal?). 
 
Kleine meid showt even, want het lukte niet zo met foto's maken

En zo kwam het dus dat een saaie donderdagavond een klein feestje werd. Nu zijn er nog 6 afleveringen te gaan van de serie..... en nog een haarband in een andere kleur zal extra punten scoren (om maar in voetbal termen te spreken) op het feestje........ Ik heb zo'n gevoel dat het vanavond weer een latertje gaat worden.

Fijn weekend allemaal!

ps: tot nu toe vind ik  aflevering 4 over de maand april het leukst.

woensdag 9 april 2014

Het leven


Ik mag niet met het monopoly spel spelen op mijn manier
Ik mag niet zelf een snoepje pakken
Ik mag niet zelf de TV aan zetten
Ik mag niet met de DS van mijn broer gooien
Ik mag niet zomaar naar buiten lopen (op mijn sokken)
Ik mag niet de kat aan zijn staart trekken
Ik mag niet een blad uit een bieb boek scheuren
Ik mag niet gillen als ik mijn zin niet krijg
Ik mag niet aan de legpuzzel (300 stukjes) van mijn grote broer komen
Ik mag niet aan mama's haren trekken
Ik mag niet de kippen uit hun hok laten ontsnappen
Ik mag niet mijn volle beker  met drinken ondersteboven keren
Ik mag niet met een stift op tafel tekenen
IK MAG OOK NOOIT IETS!

JAWEL,
je mag houtsnippers kruien.


maandag 7 april 2014

Moestuinmaandag

Yep, tot mijn grote vreugde hebben we een karretje houtsnippers gescoord. Nu kunnen de paden in de groentetuin afgemaakt worden. Een groentetuin met nette paden, zal het er dit jaar eindelijk van komen? (niet dat het heel belangrijk is). Eens kijken of ik mijn krui-hulpje kan motiveren om deze week aan de slag te gaan.

Helpende handjes genoeg. Zaaien is altijd favoriet. Tomaat, pompoen , courgette, komkommer, augurk, prei, broccoli, pattison en pepertjes. Alle beschikbare plekjes op de vensterbanken in huis zijn weer bezet, zoals elk jaar.


Niet vergeten dat vanavond de eerste aflevering is van Maarten's moestuin op Nederland 2. Ooit kreeg ik het boekje 'De groene overmacht, tuinieren op de zware zeeklei' door Maarten 't Hart. Vele malen leende ik het boekje uit en elke keer als het weer terug kwam bladerde ik het met plezier door om weer geboeid te raken door zijn soms hilarische pogingen om groente te kweken op de zware zeeklei.

Een ander boek dat elke keer weer tevoorschijn komt is 'Overleven op je eigen km' van Dick&James Strawbridge. Gekregen van een lieve, lieve medeblogster. Wat ben ik blij met het boek.  Hele stukken in de tuin ontgin ik met een methode die goed staat beschreven in hun boek. Ik hoop dat het werkt. Het zou me een hoop gespit schelen (en een zere rug). Voor geïnteresseerden:

Wel haal ik de grote penwortels weg van paardenbloem en distel voordat het karton op de grond gaat. Anders lijkt het mij redelijk kansloos, want wat kunnen die penwortels lang overleven in de klei.

Hoe is het met jullie moestuin, balkon of vensterbank? Laat ons meegenieten en leren. Plaats een link naar je blog bij de opmerkingen, dan komen we op bezoek.

Moestuinmaandag, week 15- 2014

zondag 6 april 2014

Totaal nutteloos

Al starend, totaal nutteloos, door het keukenraam.
Dan zijn er nog de twee vlaamse gaaien die elke ochtend onder het keukenraam vertoeven, de zwermen musjes, de eindeloos aantal meesjes in alle soorten en maten, zanglijsters, merels, reigers, buizerds, valkjes en ga zo maar door.

Deze roek die op zoek is naar nestmateriaal is ook zo grappig. Arme Roos. Denk je rustig te gaan liggen, worden er haren uit je vacht getrokken.
Onderstaande ekster trok denk ik net iets teveel haar uit. Roos was er klaar mee.

Soms is naar buiten staren net tv kijken (zonder reclame). 

woensdag 2 april 2014

Moestuinmaandag poging twee

Gewoon een ander rondje aanvinken bij opties en alles staat weer zoals het hoort?! Eueueueu.... laten we het er maar niet meer over hebben.

De moestuin, veel belangrijker, is lekker op dreef. Keek ik vorig jaar alles nog uit de grond, dit jaar lijken veel vaste kruiden er opeens zomaar te zijn. De spinazie, sla en radijs, iets meer dan een week geleden gezaaid, komen buiten ook al boven de grond. Wat een luxe, warm voorjaarsweer. Als de weergoden zich maar niet bedenken, april doet wat hij wil zit nog wel ergens achter in mijn hoofd.

Door het mooie weer werd het ook tijd dat de laatste wilgen om de wei werden geknot. Ben als een idioot een paar dagen tekeer gegaan, nu moet alles nog opgeruimd in de takkenwal tussen de boompjes. Wilgen zijn echt wel super. Je steekt een tak diep in de grond en er groeit een wilgenstruik uit of een boom als je hem snoeit. Geweldig toch? Als de boom bloeit met haar katjes, vroeg in het voorjaar is het echt een feest voor de bijen die op dat moment nog niet veel voedsel kunnen vinden. Volgens Klazien uit Zalk kun je aan de wilgentakken zien of het winterweer voorbij is. In haar haar boekje  'Allerhande dingen over de natuur' schrijft zij dat de wilgenstam in het voorjaar ,als de sapstroom weer op gang komt, mooi chocoladebruin gaat glimmen. Komt er nog een strenge vorst dan blijven de takken grauw. Altijd handig om te weten.

Ook zijn we nog met een groot project bezig, het verlengen van ons betonplaten pad. Het oogt wellicht romantisch om met je laarzen door de bagger hout te gaan halen voor de houtkachel en verhalen over glijpartijen in de modder doen het goed op verjaardagen , maar als het alledaagse kost is is het wat minder.
Leuk bijkomend voordeel is de bult met zand die nodig is om de betonplaten te leggen. Volgens de kinderen mag het klusje nog wel even duren.
Verder is er nog gesjouwd met houtsnippers voor de paden. Helaas kom ik tekort. Even kijken of we nog ergens iets kunnen ritselen. De laatste moestuinbak is ook bijna klaar. Het duurde even voordat we genoeg bruine bijna onbedrukte kartonnen dozen uit de supermarkt hadden. Mijn eigen compost is op en daarom wordt de laatste bak gevuld met bemeste tuinaarde. Ben benieuwd of het veel uitmaakt voor de groenten.
Lekker bezig zijn we dus.
Even ter aanvulling; binnen in huis is het een zootje, de strijkstapel is torenhoog, je kunt bijna niet door de ramen kijken en ik loop hopeloos achter met mijn administratie. Eigenlijk is het tijd voor een dagje slecht weer, maar laten we niet mopperen.

Ben jij ook lekker in de weer met groenten-, fruit of balkontuin? Laat ons meegenieten en laat een link achter naar je blog.
(zag al een aantal Moestuinmaandag stukjes voorbij komen en zet ze in de lijst. Wil je dit niet? Laat het even weten.)

Moestuinmaadag, week 14 - 2014



dinsdag 1 april 2014

Moestuinmaandag

Sinds wanneer doet blogger niet wat ik wil? Foto's willen niet uploaden, de opmaak klopt van geen kant en nu zit ik al voor de tweede avond mijn vrije minuutjes te besteden aan computer-uitzoek-dingetjes. Help!