Pagina's

donderdag 22 mei 2014

Kruiden


Citroenmelisse, tijm, rozemarijn, pepermunt en oregano hangen te drogen. De lavas (maggiplant) ligt bovenop het houtfornuis. Kunnen de potjes met gedroogde kruiden straks weer aangevuld worden. Er staat natuurlijk vers genoeg in de tuin, maar zeg nou zelf.. wie heeft er zin om in de regen kruiden te gaan plukken voor het avondeten? Soms is het wel lekker om te ontsnappen aan jengelende kinderen rond etenstijd. Snel duik ik dan met een schaar in de tuin en hoor ik op de achtergrond het gejengel doorgaan. Prima, maar nu even zonder mij. Maar als het regent, neeeeeeee  en toegeven soms is het verstandiger om het gespuis van dichtbij in de gaten te blijven houden. Lang leve de gedroogde kruiden binnen handbereik.

maandag 19 mei 2014

Moestuinmaandag week 21

Na het slakkendrama (voorvalletje) gingen mijn plantjes de hoogte in op een plank met schaagjes. Eens kijken welke slak dit haalt.
Slakken houden ook erg van artisjokken, vooral van de jonge plantjes. Kippengrit rondom de plantjes werkt tot nu toe goed. Bij twee plantjes deed ik dat niet en die zijn nu dus verdwenen. Nahnahnahha zullen de slakken wel denken (kunnen slakken denken?).

 Deze artisjok in de tuin is bijna klaar om geoogst te worden. Dankzij het zachte winterweer is de plant niet afgestorven en hebben we een vroege oogst. Als het meezit en de slakken laten nog een paar jonge plantjes over dan hebben we  aan het einde van de zomer artisjokken van de jonge plantjes van dit jaar. Mmmmmmm, super lekker. Je kunt ook de planten aan het einde van het seizoen bedekken met stro en een deken om een vroege oogst te garanderen. Let er dan wel op dat de plant niet bezwijkt onder een lading sneeuw op de deken, dan heb je nog niets. Al doende leert men.
 Soms verwarren mensen artisjok met kardoen. Het linker blad op de foto beneden is kardoen en het rechter blad is van een artisjok. Duidelijk lijkt me toch?

De kardoen en artisjok bloeien prachtig, maar de grove den kan er ook wat van. Meestal zie je het niet, want het gebeurt allemaal bovenin de boom. Gelukkig zijn er twee geweldige aapjes in ons gezin die wel een 'bloem'voor mij wilde plukken.
 Grove den, wat een geweldige boom. Daar zou ik wel uren over willen schrijven en een bos vol van willen hebben . Misschien ooit..... als onderstaande drie mij minder bezig houden. Kun je niet wachten, lees dan hier of  hier.


Heb jij ook een moestuin of verbouw je groenten, fruit en kruiden in potten op je balkon, vensterbank of terras? Deel dan je ervaringen, tips, boeken, adressen en niet te vergeten de tegenslagen, met ons en plaats een link naar je blog bij de opmerkingen.
Je hoeft niet elke week mee te doen en je mag de link of blogpost ook op een andere dag plaatsen dan maandag.


Moestuinmaandag week 21, 2014





    Zo en nu eerst een kopje kamille thee voordat we aan de slag gaan in de tuin.

    vrijdag 16 mei 2014

    Nooit vergeten

    Het bewijs ligt er.
    Nu nog moeders zo ver krijgen dat ze haar kroost showt.
    Het valt nog niet mee om de kinders op de kiek te krijgen, alle elf. Alsof  moeder de kip weet wat we van plan zijn met haar pieperds als ze groot zijn. 
     Beetje Cru is het wel, de kinderen adoreren de kuikens altijd en zijn er maar druk mee. Ongeveer zeven  maanden later liggen ze op ons bord. In ons gezin is er geen haan die kraait naar die schattige kuikentjes van weleer. Toch is vlees eten regelmatig een onderwerp van gesprek aan tafel. Onze lieve buren zijn vegetariĆ«rs en de jongens vinden dat reuze interessant. Soms roepen ze dat ze ook geen vlees meer willen. Prima, zelf at ik jaren geen vlees, maar als de pan op tafel komt is het vlees zwak en prikken de jongens toch snel een vorkje mee.

    Er is echter wel een ding uit den boze in ons huishouden. Vlees weggooien. Ik krijg de rillingen als ik zie hoe makkelijk sommige mensen hun (restjes) vlees in de prullebak gooien. Een beetje meer respect graag! Vlees weggooien dat kun je niet maken, er is namelijk wel een dier voor dood gegaan en dat mogen we NOOIT vergeten.

    donderdag 15 mei 2014

    Het moet niet gekker worden

    Dit kan toch niet waar zijn? 
    Al mijn plantjes in de voorzaaibakken zijn aangegeten. Complete rijen met plantjes zijn verdwenen, snik.
    Onder de bakken vind ik de daders.
    Eueu... had ik niet speciaal in bakken gezaaid tegen al die gulzige slakkenvraat?
    Uithuilen en opnieuw beginnen dan maar.

    maandag 12 mei 2014

    Moestuinmaandag week 20, 2014

    Ondanks het wisselvallige weer werd er de afgelopen dagen toch nog gezaaid. Basilicum, dille , goudsbloem en koriander zaaide de kleine tuinhulp en ik in potten. Tussendoor snackten we wat vioolblaadjes .
    In de tuin aan de zijkant van ons huis vond ik tussen het onkruid een Egyptische ui. Jippie, want vorig jaar was deze 'vaste' ui niet meer te vinden. Echt een heel handige plant om als ui vervanger te gebruiken nu de bewaarde uien op zijn en die op het land nog niet klaar. Je kunt de stengels eten en ook de kleine broedbolletjes. Via deze bolletjes plant de plant zich ook voort. De stengel met in de top de bolletjes wordt zwaar en buigt door naar de grond waar de broedbolletjes kunnen wortelen en er een nieuwe plant ontstaat.
    Dit jaar maar investeren om meer boomuien te krijgen, en de bolletjes nieuwe planten laten worden, dan kunnen we ze volgend jaar weer volop eten.

    Verder was het vrij flut buiten door al die regen en hebben we ons binnen vermaakt. o.a. met de kartonnen dozen die nog gebruikt moeten worden in de moestuin. (en ik zal maar niet vermelden hoeveel uur we afgelopen weekend voor/ achter een beeldscherm hebben doorgebracht)


    Zelf storte ik me op een verjaardagscadeau  voor een vriendin, een gehaakte deken. Er is nog een lange weg te gaan. Gelukkig werkt het weer mee en zijn er aardig wat meters (centimeters) gemaakt zondag.



    Heb jij ook een moestuin of verbouw je groenten, fruit en kruiden in potten op je balkon, vensterbank of terras? Deel dan je ervaringen, tips, boeken, adressen en niet te vergeten de tegenslagen met ons en plaats een link naar je blog bij de opmerkingen.
    Je hoeft niet elke week mee te doen en je mag de link of blogpost ook op een andere dag plaatsen dan maandag.


    Moestuinmaandag week 20, 2014


    dinsdag 6 mei 2014

    Moestuinmaandag


    Hou jullie vast..... plantjes.

     De helft van mijn koolplantjes zijn opgegeten door ons ontsnapte konijn (a.k.a. Houdini). Echt binnen vijf minuten had hij het voor elkaar. De broccoli vond hij het lekkerst, want die waren allemaal weg. Vervolgens volgde er een klopjacht met een groot net. Houdini koos eieren voor zijn geld en belande weer in zijn hok.
    (er ligt houtas om de kolen tegen de slakken)

    Het project konijneren, ongeveer project nummer 10 op onze lijst, kreeg door deze actie code spoed. Zo kwam het dat de man een dag in de regen stond te zwoegen om gaas in te graven. Ik droog binnen, want er moet toch ook iemand op de kinderen letten (die met geen stok naar buiten te krijgen waren). Ik heb aardig wat gemopper gehoord in de trant van 'ik hou niet eens van konijnen behalve op mijn bord'. Gelukkig kan nu een dikke streep door het project en vind de man het toch wel leuk om vanaf het terras naar het konijn te kijken. Misschien dan toch nog een konijn er bij?

    Een beetje een slechte foto, maar in dit bed staan preien, sla, spitskool, artisjokken en oost-Indische kers. Op de achtergrond een bloeiende ananas-salie en een rek met peultjes.
    Hoog boven op de tuintafel, veilig voor de slakken, staan de pompoenen en courgettes. Voorlopig eten we buiten met ons bord op schoot. Goede oefening voor de motoriek van de kinderen. Een bord balanceren op je schoot, een glas water tussen je knieƫn geklemd en dan netjes met bestek eten.
    De pompoenen en courgettes krijgen 's avonds nog een extra dekentje (ik lijk wel gek!).
    Voorgezaaide peultjes en bietjes komen massaal op. De voorzaai bakken kreeg ik vorig jaar van een boerin uit de buurt en tot nu toe bevallen ze prima.


    Verder veranderde de wei deze week van een gele zee in een witte zee.
    Zo mooi! maar toen ik ook pluisjes zag neerdalen op mijn schone groente bedden moest ik toch even slikken. Als elk zaadje een paardebloem wordt...... nachtmerrie! De tijd zal het leren.



    Heb jij ook een moestuin of verbouw je groenten, fruit en kruiden in potten op je balkon, vensterbank of terras? Deel dan je ervaringen, tips, boeken, adressen en niet te vergeten de tegenslagen met ons en plaats een link naar je blog bij de opmerkingen.
    Je hoeft niet elke week mee te doen en je mag de link of blogpost ook op een andere dag plaatsen dan maandag.


    Moestuinmaandag, week 19- 2014