Pagina's

dinsdag 31 maart 2015

Mislukt

Aangezien de pannen hier nog steeds bijna van het dak waaien leek het mij leuk om nog even in de paasknutsel sfeer te blijven. In december maakten we sint en piet vingerpoppetjes (zie hier) van vilt die bij iedereen erg goed in de smaak vielen, om te maken en mee te spelen. Is het dan niet leuk om paashaas vingerpoppetjes te maken?  Ik dacht van wel. De rest van de familie...... zie onderstaande foto.
Ik maakte zelf malletjes voor de onderdelen, zodat het allemaal alleen maar op elkaar hoefde te worden geplakt en maar een klein stukje met naald en draad hoefde.
Terug naar de ideeën kamer en tekentafel dan maar.
Gelukkig ben ik deze dagen niet de enige die mis grijpt.
 Mispoes!
(mijn kleine zusje werkt bij Vivara waar dit vogelvoerbakje  voor op het raam vandaan komt)

maandag 30 maart 2015

3, 2, 1 paaskuiken

Om de lente toch een beetje in huis te halen, jeetje wat een weertje buiten zeg,  maakten we paaskuikens.  Drie kuikens zelfs, maar ik kan er nu nog maar eentje vinden. Goedgekeurd , denk ik dan maar.
Zelf een paaskuiken maken?
Maak twee pompons. Kijk  hier voor een filmpje pompon maken. De pompon voor het hoofd van de kuiken maakte ik iets kleiner dan het lichaam. Het draadje waarmee je de pompon samenbindt moet lang blijven zodat je de twee pompons aan elkaar kunt knopen. Kijk voor hoe het moet hier onder.
Door aan de uiteinden te trekken  van de beide draden komen de pompons samen en is je kuiken bijna klaar.
Nu nog een snavel en twee ogen uit oude stof, vilt is denk ik wel het fijnst,  knippen en deze met lijm op de pompon plakken. Hobby lijm is goed genoeg.
Je kunt hier en daar de kuiken nog een beetje bijknippen, bv rond de ogen en snavel.

Klaar, paaskuiken.

vrijdag 27 maart 2015

Zonder

Ja, ook wij zaten zonder stroom. Dan maar een spelletje doen voor de kachel en water verwarmen voor een kopje thee.
We bedachten zelf spelregels. Het spelletje kregen we en er waren geen spelregels meer bij. Kun je natuurlijk opzoeken op Internet,  maar die doet het niet zonder stroom... 
Ach, zo was het ook leuk.

donderdag 26 maart 2015

Te paard

Oudste zoon wilde al heel lang leren paardrijden. Nou, dat kan , een straat verder geeft een dame uit de buurt les en die had een plekje vrij. En daar ging hij dan. Siel op een knol. Tja, toen wilde zoon nummer twee natuurlijk ook.
De heren zijn niet van het tutten. Borstelen, opzadelen en gaan. Het liefst hard.
Heel anders dan de paardenmeisjes die er komen. De buren kwamen de eerste les ook kijken, want er werd gefluisterd dat er twee jongens kwamen rijden ?!
Tja en dan blijft er nog een klein meisje over...... die nu ook heel graag wil. Helaas, het blijft bij helpen borstelen en even voor de sier op de pony. Eerst 6 jaar worden, dan mag ze op les.
Het leven valt niet mee als je de jongste bent.

maandag 23 maart 2015

Rozig en voldaan

Nog meer uitstel gedrag.......
Het moest echt weer gebeuren. Kuikens zijn leuk, maar als je uiteindelijk 6 hanen in een hok hebt, dat kan echt niet. Dus het bijltje werd geslepen, water aan de kook gebracht en alle moed weer bij elkaar geschraapt.
 Echt leuk is het niet om je eigen haantjes te slachten. Gelukkig smaken ze super lekker en dan weet je weer waar je het voor doet. 
Verder werd er nog meer gesnoeid en een trampoline ingegraven. Hebben we ook weer ondervonden dat we op echte klei wonen. Onze arme ruggetjes. Je begrijpt  dus wel dat we zondagavond  uitgeteld op de bank hingen. Moe maar voldaan met zo'n rozig gevoel. 
En vandaag? Het huis kuisen. Het ziet er hier uit alsof er een bom is ontploft. 
Fijne maandag allemaal!

zaterdag 21 maart 2015

Klaar voor de start...

Nog een rij te gaan en dan is de snoeiklus voor dit jaar weer geklaard. Helaas heb ik last van uitstel gedrag. Er komt steeds iets tussen (of echt geen zin). Dus nu moet het maar gebeuren. 1, 2, 3 start! (maar eerst even opwarmen, want tjonge wat was het koud langs de lijn op het voetbalveld).

vrijdag 20 maart 2015

Roerah

Al met al brengen Lief en ik heel wat tijd roerend door in de keuken. Gezellig!

Maar zo nu en dan pakt het een beetje anders uit dan ik bedoelde. Onze voorzaai  pepertjes zijn nu ook geroerd. 

maandag 16 maart 2015

Lente schoonmaak en zelfmaak WC-fris

We gaan nog even door met de grote lente schoonmaak. Deuren naar buiten open in de keuken, ookal is het binnen 15 graden. Lief sleept al het speelgoed naar buiten, muziekje aan en poetsen maar!

Ook maakte ik nog nieuw wc-fris poets en spuit spul. Met maar 1 Wc in huis vind ik het prettig om wel 2 keer per dag even de bril te poetsen. Zeker als er veel extra kinderen over de vloer komen of als dus de helft van het gezin door buikgriep geveld is.
Neem kruiden die je lekker vind ruiken. In mijn geval was het dit keer gedroogde lavendel uit de tuin, maar ik gebruik ook vaak rozemarijn. Doe de kruiden in een potje en giet er wodka bij zodat alles net onder staat. Vaak doe ik er ook nog een restje citroenschil in. Laat het een week staan en schud zo nu en dan. Na een week kan het door een zeef en doe je de vloeistof met 1/3 water in een spuitfles. Klaar!

zaterdag 14 maart 2015

vrijdag 13 maart 2015

Werken voor je pannenkoek!

Oudste zoon ( 11 jaar, groep 7) kwam thuis met de mededeling dat hij volgens het NIBUD in groep 7 toch echt recht heeft op zakgeld, zodat hij kan leren omgaan met geld. Het is weer zover, het is de week van het geld.  En net als vorig jaar vraag ik oudste zoon of hij het zelf ook nodig vindt om zakgeld te krijgen. Er volgt, net als vorig jaar, een denkpauze van een minuut en vervolgens klinkt er resoluut nee. Gelukkig, weer een jaar gered van het wekelijkse zakgeld ritueel.

Leren omgaan met geld..... tja daar zit natuurlijk wat in, maar is het niet raar om zomaar elke week geld te krijgen, zomaar voor niets?! Handje ophouden en ontvangen?
Nu verdienen de jongens zo nu en dan een centje door te helpen met houthakken, grasmaaien, stal uit  mesten en nog meer van dat soort klusjes.  Jongste zoon spaart zijn geld op voor de WNF rangers om de oerang oetang te redden (echt  waar) en oudste zoon spaart voor een eigen laptop. Zo nu en dan kunnen ze de verleiding niet weerstaan en vragen of ze iets van snoep mogen kopen, maar dat waren wel een beetje de uitspattingen. Hoe het straks gaat als ze ouder worden met kleedgeld en geld voor uitjes? Elk kind is anders en dat zien we ter zijner tijd dan wel weer.

Niet voor alle klusjes krijgen de jongens geld. Gisteren wilde ik pannenkoeken bakken, dat gaat het beste op een super hard brandend vuur, waarvoor droge takken uit de berm echt ideaal zijn. Aangezien de heren al en poos met hun neus in hun tablet zaten en niet bereikbaar leken voor planeet aarde (oftewel mama), leek het mij een goed moment voor een klusje takken zoeken. Werken voor je pannenpoek! En daar gingen ze dan, want pannenkoek is toch wel heel lekker, beter dan preistampot. Win-win situatie, uitgewaaide kinderen, veel droge takken en ik wed dat de pannenkoeken (ja stiekem met courgette erdoor) er nog beter ingingen door dat uurtje buiten takken zoeken.
Mmm, nu ik er over nadenk zou ik eigenlijk een centje moeten krijgen


Kijk ons Liefje eens trots zijn op haar aandeel takken.

donderdag 12 maart 2015

Kachelruitpoetsdoekje

Jawel, je leest het goed, kachelruitpoetsdoekje.  Een heel belangrijk onderdeel in ons huishouden. De man des huizes houdt van een schoon kachelruitje, op het fanatieke af laten we maar zeggen. Als ik er dan ook niet voor zorg dat er een speciaal doekje voor is, is de kans groot dat binnen de kortste keren elke vaatdoek (ook de met liefde gebreide exemplaren ) pikzwart is. Zelfs na tig wasbeurten is er nog een grijze sluier waarneembaar.
Kachelruitpoetsdoekje dus. Het liefst een die een beetje ruw is voor het licht schurende effect en een beetje dik graag zodat je niet zo snel je vingers brand aan het hete glas.
Ik had het al een keer eerder beschreven, maar ik doe het gewoon nog een keer.
Je knipt een dikke katoenen (kinder)trui in reepjes en haak hier een lapje van. Een beetje een langwerpig lapje zodat je het kunt dubbelvouwen. Maak het doekje vochtig en doop het in houtas.  Klaar om te poetsen.
Een gedeelte van de romp vouw ik dubbel maar het bovenste stukje blijft enkel. Nu knip je stroken vn ongeveer 1 cm tot bijna bovenaan, ongeveer tot 1 cm van de bovenkant. Als je de stof daarna terugvouwt kun je zo slierten knippen.


Kijk dat ruitje nou eens blinken.

woensdag 11 maart 2015

Hup , hup

Nu we toch lekker bezig zijn door de lentekriebels kunnen we het maar beter goed aanpakken. Ondanks dat we vanochtend onze autoruit moesten krabben,  gingen vanmiddag de eerste uien de grond in samen met wat vroege wortels en pluksla. Twee weken geleden zaaiden we onder doek al raapstelen en barbarakruid. Wat kan een mens toch snakken naar eigen vers groen uit de tuin. Het liefst met nog een beetje aarde er aan en zonder plastic erom. Nog even geduld ( als ons liefje de boel tenminste niet vakkundig verzopen heeft )

dinsdag 10 maart 2015

Hup

Alles is weer zo goed als normaal. De man weer thuis, twee mannetjes naar school en de kleine meid en ik gaan eens flink aan de slag in huis. Ramen open, frisse lucht erdoor en al het suffe ziek gedoe kan vertrekken. Lekker weer fris opnieuw beginnen.

woensdag 4 maart 2015

5 & 1

En dat is 5, de laatste en dan zijn we allemaal aan de beurt geweest. Een uur geleden voelde oudste zoon zich opeens heel beroerd. Dan hebben we het ook maar gehad met die rot griep.  Omdat de man er de hele week niet is,het opeens hagelde en de puf bij mij op was reed ik de kruiwagen met hout maar naar binnen. Zo, we kunnen weer een dagje verder. En passant bereide ons liefje een maaltijd in haar keukentje met tuinzaden. Waar ze die nu weer vandaan heeft gehaald? Net als die bolletjes wol die ze samen met de mauw door de kamer heeft gespannen?! Hoera, is er tenminste 1 weer haar oude zelf.

dinsdag 3 maart 2015

Niet veel te beleven

Nog steeds allemaal zieke vogeltjes in huis. Al meer dan een week doe ik niets anders dan handjes vasthouden en verzorgen.  Oja, niet te vergeten wc boenen en wassen. Buikgriepies, pfff.


(Poetsdoeken knippen om weg te gooien, altijd leuk vermaak)