Pagina's

dinsdag 7 juni 2016

Ritje

De laatste tijd rijden we regelmatig van Glava naar Oskarshamn. Een zes en half uur durende rit, inclusief stop, door een prachtig landschap. We tellen herten, elanden en Nederlandse campers. Soms ook hamburger ketens.  Je moet toch wat.  De kinderen beginnen ook al aardig te wennen. Net als de drukke agenda van huizen en scholen bekijken. De tijd dringt. Deze week is de laatste schoolweek en per 1 augustus hebben we onze huur opgezegd. We kijken ons suf op hemnet (Zweedse funda ) . Er staan een aantal leuke huizen te koop. Maar ja, waar wil je wonen? We hebben een tijdelijk huurhuis tot onze beschikking, midden in Oskarshamn. Tijdelijk is dat oké,  maar het is wel de bedoeling om weer buitenaf te wonen. Dit betekent weer gesleep met de kinderen qua school. Niet handig. Dus nu zijn we aan het wikken en wegen.  Het is wel de bedoeling om hier de komende 10 jaar te blijven. Ik heb namelijk geen zigeunerbloed.
Dat huizen kijken is wel grappig. Wat een puinzooi maken die Zweden er vaak van. We kijken veel bij kleine oude boerderijtjes. De prijs valt dan nog wel mee, maar ojee wat moet er dan veel gebeuren. Daar heb ik op zich niet veel problemen mee, maar het geld dat daar dan weer voor nodig is...... Nieuwe daken,  schoorstenen, verwarmingsketel,  drinkwater dat niet oké is, schuren met asbest die op instorten staan, houtworm, geen badkamer,  geen stroom. Vanalles en combinaties hiervan zien we voorbij komen. Dus we zoeken nog even verder tot we dat ene plekje hebben gevonden.

zaterdag 4 juni 2016

Vandaag

De werkplek voor vandaag. Kan slechter, toch? Er zijn nogal wat achterstallige naai klussen en een groter project waar ik aan werk. Binnen zitten kan altijd nog, dus sleepte ik mijn hele naai handeltje naar buiten.  Nu snel aan het werk, want er is nog heel veel te doen.

vrijdag 3 juni 2016

Wilde planten in je smoothie




Elke ochtend drinkt de hele familie een smoothie. Heerlijk vinden we dat. Echt waar, zoonlief beweert zelfs dat hij zich ongezonder voelt zonder zijn smoothie (?!)

Er zijn op internet heel veel lekkere recepten te vinden, simpelgreensmoothies.com is wel mijn favoriete inspiratie. Vaak pas ik de recepten aan, minder fruit meer groente. Dat kan nog al eens lastig zijn. Mijn kinderen houden namelijk van fruit, niet van groenten.  

Laatst besloot ik nog een stapje verder te gaan,wilde planten door de smoothie. Gratis verkrijgbaar om me heen, geen plastic afval, geen vervoerskosten en leuk om samen met de kinderen te zoeken en plukken.
Ondertussen hebben we al een rijtje met planten die zijn uitgeprobeerd.  Ooit wil ik er graag een heel artikel over schrijven. Over wildplukken met je kinderen dat dat iets magisch is en wat het allemaal wel niet voor ze kan betekenen. Iets met de toekomst van de aarde, blabla. Helaas staat er weer een verhuizing in de planning, wat formulieren invullen betekent, scholen bezoeken, huizen bekijken en dat allemaal op 6 uur rijden afstand. Zien jullie mijn probleem?

Wel kan ik natuurlijk gewoon de recepten delen, zonder de blabla.

Onderstaande basisrecpeten maken we het vaakst. De hoeveelheden zijn ongeveer en zijn ook afhankelijk van wat er nog in huis is.
- 1 banaan, 1 sinaasappel, 4 kopjes spinazie plus water tot de juiste dikte
- 1 stengel selderij, 1 peer, 1 banaan, 3 kopjes spinazie plus water tot de juiste dikte
- 3 kopjes boerenkool, 2 peren, plakje gember plus groene thee
- 2 kopje frambozen (vriezer), 3 kopjes boerenkool (vriezer) plus groene thee tot de juiste dikte

Nu is het zaak om je kinderen langzaam te laten wennen (misschien jezelf ook) aan nieuwe smaken, anders gaan de hakken in het zand. 
Vervang nu beetje bij beetje de groenten uit het basisrecept door de kruiden uit onderstaand lijstje. Bijvoorbeeld 2kopjes spinazie en een half kopje paardebloemblad.
De kruiden uit onderstaande lijst zijn door ons getest. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.
Meng nou niet direct alle kruiden door elkaar. Bouw het langzaam op en leer de smaken kennen van de planten door ze eerst apart te gebruiken. Het is een kwestie van uitproberen.

Het jonge blad van
Madeliefje (Bellis perennis)
kleefkruid (galium aparine)
kamille(matricaria recutita)
zevenblad (aegopodium podagraria)
wilgenroosje (chamerion angusti folium)
paardebloem (taraxacum officinale)

Blad dat altijd kan
rode klaver (trifolium pratense)
vogelmuur (claytonia perfoliata)
viooltje (viola odorata)
duizendblad (achillea millefolium)
barbarakruid (barbara vulgaris)
winterpostelein (claytonia perfoliata)

proef altijd eerst voordat je het door je smoothie mengt. Sommig blad kan een beetje bitter smaken. Door het een uur in koud water te weken, wordt de bittere smaak vaak iest minder. Probeer maar eens.

Tot slot nog de gebruikelijk waarschuwing over wildplukken. Pluk op een niet verontreinigde plek. Was de kruiden voordat je ze gebruikt. Zoek goed uit of je de juiste plant hebt, vandaar de toevoeging van de latijnse namen. Pluk niet meer dan je nodig hebt.

Toevoegingen aan de kruidenlijst zijn natuurlijk altijd welkom of recepten. Ik lees ze graag!

donderdag 2 juni 2016

Zomer ?!

Het is al een paar dagen warm. Tenminste voor mij. Vierentwintig graden is gewoon lekker buiten, maar bij 21 graden loop ik altijd al te mekkeren. Het is dus heerlijk buiten. Alle bomen staan in bloei en de bermen beginnen ook vol te komen met bloemen. Alleen al dat stuifmeel, oef! Er ligt op alles buiten een dikke laag. Zoveel heb ik nog nooit gezien.  U wilt natuur mevrouwtje, u krijgt natuur.
De veranda is dus wel aan een poetsbeurt  toe, anders kun je er niet gaan zitten zonder geel te worden. Gelukkig heb ik hele goede Hulp,  die het boenwater verspreidt over de veranda ......en een beetje over mij.

woensdag 1 juni 2016

Nu even niet

Vandaag neem ik vrij, zover dat kan. Staren naar drogende was is uitermate relaxend kan ik jullie mededelen. Oudste zoon is op schoolkamp en de jongste twee hangen voor de tv. We hebben eindelijk vaste Internet aansluiting, hoezee! Netflix wordt op dit moment doorgespit,   al de hele middag. Morgen maar weer paal en perk stellen. Zeg nou zelf, allemaal leuk en aardig dat scherm gestaar,  maar moet het zoveel? Onhandig was het om geen vast Internet te hebben, maar ook heerlijk rustig. Nu moeten weer regels gemaakt en daar heb ik helemaal geen zin in. Weten jullie geen oplossing?
Ga nog even staren naar mijn was en verder met mijn nieuwe project, giraffen beenwarmers.