Pagina's

woensdag 25 mei 2011

Over walnotenbomen en geduld

Walnotenboom, alleen de naam al doet mij watertanden. Walnotenijs, walnotentaart, walnotenbrood, walnotenkoekjes, walnotenlikeur, noix au vin, walnotenverf , walnotenolie en als je voor de zwarte walnoot kiest walnootsiroop die niet onder doet voor ahornsiroop.  Je zult dus wel begrijpen dat deze boom net als de laatst gekochte fruitbomen op mijn verlanglijstje stond. Afgelopen november maakte ik dan ook een uitstapje naar een kweker in de buurt die bekend stond om zijn vriendelijke prijs. Oo, wat een bomenpracht zag ik daar. De fruitbomen werden uitgezocht op soort en periodes van vruchtdragen, er was echt over nagedacht. Als laatste op mijn lijstje stond nog de walnoot. Vol verwachting zocht ik het paadje waar deze bomen stonden, maar wat zag mijn oog op het kaartje... een dikke vette prijs. Onder de 45 Eurootjes was geen walnoot te vinden. Er volgenden nog wat bezoekjes aan andere kwekers en tuincentra in de buurt, maar daar was het niet veel beter.


Gevolg hiervan dat dit voorjaar de gewenste fruitbomen werden aangeschaft en de walnoot voor volgend jaar bleef staan. Ik deelde dit voorval met een dame uit de buurt die vervolgens spontaan haar walnoot boompje (stond net 1 jaar) aanbood. Hij stond erg in de weg. Ook deed ze me nog een aantal gedroogde walnoten kadoo. Kon ik mijn eigen boompjes kweken. Nu weet ik dat het een aantal jaren duurt voordat een walnoot noten produceerd, dus dat zal de prijs ook wel bepalen. Morgen gaan de noten de grond in en wie weet heb ik over 10 jaar een echt walnotenbosje met zoveel noten dat ik er niet goed van word.

2 opmerkingen:

 1. Wat aardig van die dame! Leuk hoor, vooral als het iets is wat je zo graag wilde!
  Wij gebruiken het blad van de notenboom altijd om thee te zetten tegen ontstekingen. Het is niet echt lekker, maar wel effectief. Als je bijv. een blaartje in je mond hebt. Of ergens anders een ontsteking in- of uitwendig.
  Je moet het blad dan heel erg goed drogen.
  Daarna kan je het in zakjes of trommels heel erg lang bewaren. Je gooit een handvol blad in een pan met water, brengt het aan de kook, even goed doorkoken. Daarna een poosje laten trekken en drinken maar. Twee of 3 glazen op een dag totdat het echt goed over is.
  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ;o))))

  ja, die staat hier ook nog op de verlanglijst! lijkt me zo fijn, je eigen walnoten te plukken!

  (hee, ik kan weer reageren als mezelf; ik werd er steeds afgegooid bij het inloggen, jij er geen last van?)

  BeantwoordenVerwijderen