Pagina's

maandag 30 mei 2011

Pluk de dag

Terwijl de tent van ons kampeeruitje binnen over de keukentafel lag te drogen bottelden de piraten en ik rozenblaadjes- en vlierbloesemsiroop.

Het resultaat mag er weer zijn. Vooral de rozenblaadjessiroop is weer eens wat anders en valt goed in de smaak. De vlierbloesemsiroop wordt in huize Hollandse Klei vooral gebruikt om waterijsjes van te maken.


Rozenblaadjessiroop
Pluk zoveel rozenblaadjes als je wilt en spoel ze met koud water af. Giet vervolgens kokend water in de kom over de rozenblaadjes totdat deze na aandrukken met een lepel net onder water staan. Voeg twee scheppen suiker toe (ik geef de voorkeur aan ruwe rietsuiker) en laat het geheel afgedekt met een theedoek ongeveer 48 uur staan.
Giet alles door een zeef in een pan en breng de overgebleven vloeistof net aan de kook en voeg suiker toe. Haal de  pan van het vuur en roer totdat de suiker is opgelost. Als je de siroop langer wilt bewaren moet je de verhouding 1:2 gebruiken. Bijvoorbeeld 1 liter vloeistof met 500 gram suiker. Ikzelf kies voor minder suiker en bewaar mijn siroop in de koelkast.

Voor de vlierbloesemsiroop geldt eigenlijk precies hetzelfde, alleen voeg ik nog 2, in plakken gesneden, biologische citroenen toe aan het mengsel dat 2 dagen staat te trekken.

Ondertussen staat alweer een nieuwe lichting rozenblaadjes en vlierbloesem te trekken en gaan we morgen, zodra het weer het toe laat, op pad voor nieuwe pluksels. Zoals grote piraat onder het plukken zei: 'Pluk de dag, nu het nog kan, want morgen kan het allemaal weer anders zijn!' Daar sluit ik mij volledig bij aan.

2 opmerkingen:

  1. mmm, die rozenblaadjessiroop klinkt heerlijk, ga ik maken! dank je wel voor de inspiratie! (de vlierbloesemsiroop vindt niemand hier lekker, ik droog wat bloesem voor infusies en laat de rest van de bloesem uitgroeien tot bessen voor jam.... mmmmmm)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het enige wat ik jammer vind is dat er straks geen besjes groeien op de plek waar ik de vlierschermen pluk. Ik kan nu vaak al nauwelijks bij de besjes omdat ze zo hoog hangen en als ik de onderste schermen pluk zal ik aankomende herfst waarschijnlijk geen besjes kunnen plukken. Nou ja, had ik maar geen hobbit moeten worden :)

    BeantwoordenVerwijderen