Ook was het de dag van de eerste rabarber oogst. Nu moet ik bekennen dat de familie niet erg dol is op deze reusachtige plant. Al heel wat taarten en quiches hebben de revue gepasseerd en niet 1 heeft de test doorstaan. Wie, o wie, heeft nog een aanrader?
Wat er wel in gaat is de rabarberlimonade. De rabarber gaat in stukjes in een pan met een beetje water. Dit wordt aan de kook gebracht tot de rabarber zacht is en door een zeef (voor een troebel effect) of een (thee)doek gegoten kan worden. Als je een doek gebruikt maak deze dan eerst even nat zodat er niet zoveel sap intrekt. Het sap kan nu ingekookt worden en door suiker toe te voegen (verhouding 50:50) krijg je siroop die wel 6 maanden goed blijft. Zelf geef ik de voorkeur aan een klein beetje suiker of honing zodat het zure er net af is. In de koelkast is het dan beperkt houdbaar, maar meestal is het hier in een mum van tijd op.De rest van de rabarber oogst vries ik in zodat we nog heel veel heerlijke frisse dorstlessers, met weinig zoetstoffen, kunnen maken.
Proost!
Mijn kinderen hebben ondertussen een leeftijd bereikt waarop ik helemaal niet meer hoef, en ze zelfstandig naar de speeltuin kunnen!
BeantwoordenVerwijderenMaar ik heb destijds de moeders die gewoon een boek zaten te lezen wel eens benijd.
Hier in de buurt hebben we ook zo een grote speeltuin. Ik blijf gewoon op het bankje zitten hoor. Of op de schommel :)
BeantwoordenVerwijderenLekkere limonade weer! Gek joh opeens kreeg ik helemaal geen updates van je blog meer dus heb nu wat bij te lezen.
Lijkt me lekker, rabarberlimonade.
BeantwoordenVerwijderenWij eten het meestal alleen als moes, maar wil dit ook weleens proberen.
Leuk dat je mijn blog hebt gevonden!
Maar bij jou is het ook leuk ;-)
Groetjes, Jolanda
Beste Helena,
BeantwoordenVerwijderenVia Google vond ik jouw blog, ik heb een vraagje over de foto's van de suikerbietlampionnen (15 november). Wat is jouw email adres? Dan stuur ik je even prive een berichtje. Veel dank alvast.
Groet, Anne-Marie Marree
a.marree@dst.nl
Hé Helena, op mijn blog vind je een recept voor rabarbervlaai.
BeantwoordenVerwijderenHet is nog van mijn oma, superlekker én eenvoudig!
Groetjes Els
Wat ik doe als ik siroop maak (in de winter lekker makkelijk als fles oeps opeens leeg is en niet meteen tijd heb om nieuwe fles te maken met fruit uit diepvries) In de zomer hele grote pan siroop maken, en die siroop invriezen in formaat ijsblokjes dan zoweer een kan met kant n klare limonade.
BeantwoordenVerwijderenWat ik doe als ik siroop maak (in de winter lekker makkelijk als fles oeps opeens leeg is en niet meteen tijd heb om nieuwe fles te maken met fruit uit diepvries) In de zomer hele grote pan siroop maken, en die siroop invriezen in formaat ijsblokjes dan zoweer een kan met kant n klare limonade.
BeantwoordenVerwijderenWat ik doe als ik siroop maak (in de winter lekker makkelijk als fles oeps opeens leeg is en niet meteen tijd heb om nieuwe fles te maken met fruit uit diepvries) In de zomer hele grote pan siroop maken, en die siroop invriezen in formaat ijsblokjes dan zoweer een kan met kant n klare limonade.
BeantwoordenVerwijderen