Pagina's

vrijdag 11 november 2011

Het knopje om

Al een poosje volg ik Valhalla met haar dagelijkse avonturen en droom om te emigreren naar Noorwegen. Regelmatig verschijnen er bespaartips en lijstjes hoe met geld om te gaan op haar blog. Reuze handig, makkelijk en vooral ook heel leuk geschreven. Deze week besloot ik haar een mailtje te sturen met mijn dagelijkse besparingen.

Besparen is niet het juiste woord in mijn geval, eigenlijk heb ik een knopje in mijn hoofd omgezet van consumeren naar creëren. Creëren moet je dan zien in de breedste zin van het woord, van een maaltijd, kleding, cadeautjes, huisraad, een warm huis, fijne thuissfeer etc. Het grappige is dat de  basisingredienten die hiervoor nodig zijn vaak al gewoon om ons heen zijn. Je moet er alleen oog voor krijgen en je zult nog verbaasd zijn hoeveel mensen willen ruilen, delen of wat er langs de weg voor het oprapen ligt (al dan niet achtergelaten).

Kijk eens!/ Look what we have found
Soms ligt wat je nodig hebt gewoon voor het oprapen langs de weg.

Eekhoorntjes/ Squirrels
De natuur heeft genoeg te bieden, ieder seizoen heeft zijn  foerageer  mogelijkheden

Little potatoes/ Aardappeltjesbult
Ga eens op zoek in het buitengebied naar al wat overblijft.


Restafval uit de biowinkel  die niet meer verkocht kan worden, maar wel gegeten.

Favoriete schoonmaakmiddel/ Fav. cleaning product
Verleg je grenzen, struin het net af naar info en leer meer over het gebruik van materialen om je heen.
Straten
Doe het zelven, jong geleerd is oud gedaan en denk niet 'dat kan ik niet'.

Je eigen boontjes doppen
Leer je eigen boontjes doppen.

Rust
en vergeet vooral niet te genieten van al die gewone dagelijkse bezigheden

Een consuminderaar of bespaarder ben ik niet. Als er dan toch spullen aangeschaft moeten worden dan gebeurt dit zoveel mogelijk lokaal en handgemaakt van Europese bodem. Dat als ik iets aanschaf  het natuurlijke producten zijn, gemaakt tegen een eerlijk loon. Ik zou zelf ook geen honger willen lijden of dat mijn kinderen moeten gaan werken als ze 6 jaar zijn, omdat iemand anders op de wereld een goedkoop truitje, design bank of goedkope spercieboontjes met kerst wil.
Natuurlijk gaat dit omschakelproces in huize HollandseKlei in kleine stapjes en met vallen en opstaan, want jeetje wat groeien die kinderen hard uit hun spullen, daar brei, naai en tweedehands ik soms niet tegenop en wat staat er toch weer veel op de sint-lijstjes..

Voor mijn gevoel is de balans volledig doorgeslagen naar geld verdienen, consumeren en het uitbesteden van dagelijkse werkzaamheden , in plaats van zorgen voor elkaar en creeren. Nu roep ik niet dat iedereen zijn betaalde baan in de wilgen moet hangen, want de vaste lasten zullen toch gewoon in euro's moeten worden betaald. Maar zinnetjes als  "ja maar het is veel goedkoper om daar en daar te kopen in plaats van ..... als je de materialen rekent en de tijd die je investeert........blablabla."
Mijn tijd is geen geld, mijn tijd is een ruimte die ik (grotendeels) zelf invul. Geen tijd bestaat niet, prioriteit wel en die bepaal ik uiteindelijk zelf!

Mijn blog is een kijkje in mijn leven met de door mij gekozen prioriteiten. Gewoon omdat ik het leuk vind om ervaringen in woord en beeld te delen net zoals vele anderen hier in blogland en ieder op zijn eigen manier.

12 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven stukje!
  Vaak wordt met geen tijd, geen zin bedoeld. En als je iets niet kan, moet je de kan wegzetten en de leer pakken, zegt mijn Farmer altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het zó met je eens, zo is het voor ons ook. Het is een manier van leven, een manier van zijn, een invulling van het woord liefde ook, liefde voor de aarde, voor je gezin, voor jezelf, je eigen creativiteit, de gulheid van het land, het willen zien van al die mogelijkheden die voor al het goud in de wereld niet te koop zijn....

  en wat voelt het toch fijn als er zomaar een boomstronk ligt voor je kachel, he?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is inderdaad veel te vinden in de natuur en om je heen. En als ik mensen hoor klagen over geen tijd, dan denk ik inderdaad dat ze altijd een keuze hebben en er zelf voor kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je dat mooi omschreven, want zo ervaar ik het ook. Leven van wat er voor handen is (in de natuur en om ons heen)Maar dat het niet in één keer gaat heb ik wel gemerkt, je hele gezin moet er achter staan en dan is het ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Mijn tijd is geen geld, mijn tijd is een ruimte die ik (grotendeels) zelf invul. Geen tijd bestaat niet, prioriteit wel en die bepaal ik uiteindelijk zelf!"

  En zo krijg je innerlijke rust, ben je tevreden met wat je hebt. Aandacht en tijd voor anderen, zorgen voor elkaar, dat is belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel mooi stukje! Ik las een poosje terug iets, ik weet niet meer precies hoe het geformuleerd werd, maar het kwam er op neer dat tijd het enige 'goed' is dat niet te vervangen is. Veel andere dingen zijn terug te verdienen of terug te krijgen, maar tijd niet. Daarom zou je elk moment bewust moeten kiezen wat je doet, want je besteedt er een dag, uur, minuut, week, watdanook van je leven aan. Op dat front is bij mij nog heel veel verbetering mogelijk, maar ik ben blij dat ik hier tenminste nu al achter kom, in plaats van tegen pensioengerechtigde leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi beschreven! Als je eenmaal verder gaat dan besparen als in twee rollen koekjes voor de prijs van een kopen, komt dit besef bij veel mensen volgens mij ook wel. Zelf maken, hergebruiken, koekjes bakken, denneappels zoeken, bramen plukken. Maar het kan altijd nog anders.

  Heb echt al heel veel van je blog geleerd. En ook van je tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, mooi geschreven!

  Nu ben ik benieuwd naar dat gehaakte (?) doekje met as?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Daarom volg ik jou blog ook. Omdat je zo inspirerend bent! Een warme knuffel jou kant op!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat verwoord je dat toch prachtig! Toen ik jouw blogje las was dat echt weer even een reminder na een dagje haasten. Want waarom die haast terwijl ik de hele week thuis ben. Gewoon de tijd nemen zou veel beter zijn!
  Dank je wel, en een fijn weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig geschreven. Ik ben nog niet zo ver en kom misschien ook niet daar waar jij bent. Maar dit stukje helpt me wel weer plaats te bepalen, even stil te staan en na te denken. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel erg mooi geschreven, en zo waar.
  Dankjewel dat je ons even laat nadenken

  BeantwoordenVerwijderen