Pagina's

dinsdag 24 januari 2012

De wet van de houtkachel

In de winter draait ons leven voornamelijk om de houtkachel. Niet alleen of er genoeg hout droog ligt en of er weer wat op het vuur moet, maar de twee houtkachels bepalen ook de plek waar we wat doen. Er zijn namelijk twee simpele wetten: 
Wet 1. Als we geen hout op het vuur gooien gaat het vuur uit en hebben we geen warmtetoevoer meer, beperkt warm water en geen kookplek.
tussen note: als de zon schijnt is er water van het zonnepaneel
Wet  2. hoe dichter bij de kachel des te warmer het is.


Niet van deze tijd en erg onhandig zullen velen denken. Toch werkt het hier in huize Hollandse Klei erg goed. Er wordt gekookt, de was wordt gedroogd, we warmen ons op, we gebruiken het warme water van de kachel voor de douche en de radiatoren boven en er wordt rondom gezeten.

'sOchtens kan het ietwat (ahum) fris zijn als het echt koud is, maar de piraten schijnt het niet te deren. Ben maar gestopt met sokken en sloffen achter ze aan te rennen. Het scheelt ook weer was moeten we maar denken en anders ga je gewoon boven op de tafel zitten!


9 opmerkingen:

 1. idd het lijkt de kinderen nooit zoveel uit te maken, dat merk ik op kampeervaknties ook.... wij grote menschen zijn gewoon te verwend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha geweldig. Ze voelen dat echt niet he? 't Is gewoon koud. Niet goed, niet slecht. Gewoon niet warm.

  Is de baby nog steeds rustig?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O heel herkenbaar, de kids zitten hier altijd graag bij de kachel. Ook ik heb altijd een pan met water op de kachel staan. En ik droog de was ook altijd bij de kachel heerlijk snel droog :)
  Die pyama komt me bekent voor hihi die hebben we hier ook, lekker warm.
  Want boven is het toch niet echt warm bij ons vanwege de kachel, daarom heben de kids ook extra dekens op hun bed zodat ze het niet koud kijgen. Ze zijn nooit ziek dus dat zit wel goed :)
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, zo gaat het hier ook. Alleen water op de kachel wordt niet echt warm, de bovenkant van een Tulikivi wordt niet zo heet. Hier gaan de kids boven op de kachel zitten, zelfs als hij voluit brand.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe herkenbaar! Hier ook, hele dagen achtereen "pantoffels aan" naar de bengels roepen en nee hoor, gewoon niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hadden thuis een houtkachel en in de serre en boven een gaskachel op de overloop... ik heb er geregeld heimwee naar. Ik heb nu overal radiatoren staan, maar ├Ęcht lekker warm wordt het niet... Overal staan meubels die de warmte tegenhouden en dat probleem heb je niet met een houtkachel en een gaskachel...

  Snif, snif... als ik ooit verhuis... wil ik graag een houtkachel met die heerlijk warmte waar je door en door warm van wordt, zodat je vervolgens lekker op blote kakkies door het huis kan struinen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook hier blotevoetenkindjes. Ik laat het nu ook maar, ze krijgen wel sokken aan als ze naar buiten gaan (en die ze direct weer uittrekken zodra ze thuis zijn ;-)

  En een houtkachel = heerlijk, we willen niets anders meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed artikel, sommige punten zijn echt heel herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen