Pagina's

woensdag 26 september 2012

Over appels schillen en de houtkachel

Vorig jaar zat ik  hier nog te piepen over appels schillen. Dit jaar is het geheel andere koek. Van lieve vriendin Ra kregen we een geweldig cadeau, een appelschiller. Wat een pret!  De mannen, groot en klein, zijn er wild van.
Gisteren bracht mijn thee visite een tas appels mee. Je raad misschien al wat er na schooltijd op de planning stond.
Regelmatig krijg ik vragen over onze houtkachels, vooral over het houtfornuis. Dit wordt het derde seizoen dat we geheel afhankelijk zijn van onze twee houtkachels. Het fornuis in de keuken zorgt niet alleen voor een aangenaam klimaat, maar doet ook diens als een soort C.V. ketel en levert warm tapwater en water voor de radiatoren/ vloerverwarming.
Ongeveer 3 tot 4  maanden per jaar neemt de zon het werk van het fornuis over en zorgt via panelen voor ons warme water. Gekookt wordt er dan op een vuur buiten of op een tweepits kookplaatje.


Een vraag die laatst voorbij kwam of we de kachel laten branden als we naar bed gaan en hoe het zit als we er niet zijn.
Het is heel simpel met een houtkachel, als je er geen hout in stopt gaat hij uit en wordt er geen warmte geproduceerd. Heel handig als je in slaap valt op de bank in de winter, je wordt vanzelf weer wakker omdat het koud wordt en je kunt nooit vergeten om je thermostaat lager te zetten. Gaat helemaal vanzelf.
Als het echt fris is duw ik de kachel helemaal vol met hout voordat ik weg ga zodat het vuur nog brand als ik terug kom. Wel moet je goed opletten dat er geen kleren meer te drogen hangen en alle ketels en pannen van het fornuis zijn. Je weet maar nooit!
De kachel in de woonkamer kan zelfs een vuur overhouden. Als je 'sochtens beneden komt gloeit hij nog. Snel kleine houtjes erop en hij gaat weer. Heerlijk! Of ik dit niet eng vind? Nee, er zijn brandmelders in ons huis en de schoorstenen worden regelmatig geveegd. Heel veel mensen realiseren zich niet dat de CV ook dag en nacht brandt. Hoor je nooit iemand over.
Wel is het oppassen met onze dame hier. Ze is er als de kippen bij. Het houtfornuis wordt alleen warm aan de bovenkant, maar de kachel in de kamer wordt echt loeiheet. Binnenkort maar een kachelhekje of zoiets. Ideeen?

10 opmerkingen:

 1. Wij hadden een allesbrander, maar ik kan er helaas niet goed tegen.
  Wat een mooie dame!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me echt zo heerlijk! Niets beter dan als we op vakantie zo'n haard tot de beschikking hebben. Of het kacheltje in de tent <3

  Qua hekje voor je kachel, zag dat bij de winkel van moosecamp voor om de kachel in de tent maar op de site staat helaas geen plaatje...

  Maar die hadden een hekje gemaakt van een paar stevige planken en die vastgemaakt met -nou wordt het moeilijk want k weet niet hoe die dingen heten- van die ijzertjes van een cm of 10 lang. Je maakt er aan elke plank een vast, aan de ene zetten twee smalle sleuven en aan de andere zitten twee uitsteeksels.

  Kan je lekker je voeten op leggen maar ook zo uit elkaar halen... we wilden zelf ook nog zoiets maken voor in de tent.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om de appelschiller in werking te zien! Het beste cadeau ooit.

  Wij hebben voor onze snelle uk nu de keuken volledig afgeschermd met een hekwerk. Zelfs als we gezellig met haar aan het spelen zijn kruipt ze er soms naartoe en gaat er met een pruillip bij staan. Niet eerlijk vindt ze het!

  Dat kunnen jullie ook doen: de hele voorkamer afsluiten voor kruipers. Dan zijn ook de legoblokjes veilig.

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi lieverd! Daar zaten wij ook al aan te denken. Ook heel handig voor de toekomstige hond(en) (ja, altijd vooruit denken he).X

   Verwijderen
 4. oooh heerlijk , wij zijn ook afhankelijk van ons houtfornuis, geen verwarming. we hebben iets of wat hetzelfde, genieten he? , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Och heen appelschiller wat een super kado! Misschien voor een hekje even sneupen bij de kringloop?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grappig ding, die appelschiller. Die appels zien er heel vrolijk uit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Helena, vond je blog toen ik zocht op zelf scheerschuim maken. Ik lees dat jij/jullie zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. Dat doe ik ook en vind dus leuk om even te connecten. Heb zelf ook een weblog http://www.zelfbewustleven.nl waar ik mn leventje op deel. Lijkt me leuk om jullie een keertje te bezoeken en me te laten inspireren en wie weet ook vise-versa. Liefs. Louis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Helena, wat is de naam van zo'n hout/fornuis als jullie hebben ? We vinden het een prachtig ding en als ik het goed begrijp is het multi-funtioneel. Groet Lianne en Ton

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het houtfornuis is van Vescovi, een Italiaans bedrijf. Helaas bestaat het Nederlandse bedrijf via wie wij hem gekocht hebben niet meer. Vescovi heeft wel een website, maar ik kan ons fornuis daar niet meer vinden (de Jessica). http://www.vescovicucine.com/eng/default-eng.htm .
   Ik heb nog gezocht voor jullie naar een andere nederlandse importeur, maar kan er helaas geen vinden.

   Verwijderen