Pagina's

maandag 22 april 2013

Moestuinmaandag, 22 april 2013

Wat is het een heerlijk weer en wat groeit alles nu hard in de tuin. Tijd voor Moestuinmaandag, een rondje door de moestuin om vast te leggen wat er al groeit en bloeit. Geweldige leuke reacties kreeg ik van jullie vorige week en ik heb vandaag al een aantal moestuinmaandagstukjes voorbij zien komen op verschillende blogs. Onderaan mijn rondje tuin vind je een lijst met deelnemers aan Moestuinmaandag.  De foto's hoeven niet perse op maandag gemaakt te worden. Gewoon wanneer jij er zin in hebt, het is geen aangenomen werk.

Niet alleen mijn eigen moestuin zal te zien zijn op mijn blog . Er is de moestuin van Bianca, zijn er foto's van de tuin van mijn lieve buurvrouw en de bijzondere tuin van vriendin uit de buurt met een gedeelte Germaanse tuin (?). Wil je op de lijst van deelnemers vandaag laat dan een berichtje achter bij de opmerkingen. Heb je geen blog en wil je toch je foto's laten zien, mail dan naar hvampting@gmail.com. Ook buurttuinen, balkontuinen, schooltuintjes of wat voor een moestuin dan ook zijn welkom.

Dit weekend is er hard gewerkt aan een aardbeienbak in de voortuin. Onder lichte dwang spitte de jongens samen met mij het gras weg. Pffff, zware klus, maar een ijsje na afloop maakt een hoop goed. Nu moeten de aardbeien er nog in. De plantjes komen uit de tuin van een buurmeisje en staan al de hele winter te wachten in potjes. Hopelijk slaan ze aan en hebben we dit jaar al aardbeien.
De bessenstruiken aan het bessenlaantje lopen nu snel uit en volgensmij moet het dit jaar echt gaan lukken. Zie namelijk heel veel bloesem hangen, maar dat is natuurlijk geen garantie.
Steeds meer kruiden in de kruidentuin lopen uit. Niet alles heeft de winter overleefd en er zijn een aantal planten die een beetje op beginnen te raken. Het liefst zou ik zelf stekjes willen nemen, maar ons huis staat al bomvol met zaailingen. Voor de lieve vrede, want ik moet toegeven dat zoveel zaailingen in huis aardig wat troep geeft, maar een aantal nieuwe plantjes gekocht.
De moestuinbak voor het kippenhok is ook weer opgeklaard. Silas heeft er wortel gezaaid en uitjes gepoot. De snijbiet die binnen voorgezaaid is durf ik hier nog niet uit te planten. Vanochtend was het gras weer wit. Wat denken jullie, kan het al?
De rabarber schiet opeens ook de grond uit. Niemand houdt hier van rabarber. Het wordt alleen gebruikt om limonade en waterijsjes van te maken, maar wat vind ik het toch een mooie plant.
Mijn grote tuinhulpen mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Vooral bloemetjes onthoofden en bovenop planten gaan zitten zijn op dit moment favoriete bezigheden van beide.
 Tot slot nog de plantjes binnen, inclusief puinzooi. Na een lekker buitenweekend moet de bezemwagen echt even door het huis. Misschien maar schoonmaakdinsdag?
O, ook nog een begin gemaakt met het omspitten van de boomgaard, wordt vervolgd.
Ben benieuwd naar jullie tuinweek. Laat een berichtje achter bij de opmerkingen zodat ik een link kan maken.

Deelnemers moestuinmaandag  22 april 2013
(in willekeurige volgorde)
Aan het einde van de dag zal de lijst compleet zijn, geef me even, mijn computer is een beetje traag en ikzelf ben geen computerheld.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moestuinmaandag

Moestuinmaandag, 22 april 2013, Bianca


Hallo, ik ben Bianca, 44 jaar, getrouwd en 2 kinderen. Wij proberen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven, onze kavel is 5.400 m2 groot. Wij moestuinieren al heel lang, geen idee hoe lang precies maar echt al jaren, ik ben daar best wel veel mee bezig zeker iedere dag wel. Het lijkt me leuk om jullie mijn tuin te laten zien via moestuinmaandag, ook al heb ik geen blog.
 
We hebben een deel binnen in de kas staan en een deel buiten, de zaadjes zaai ik tegelijk voor en dan gaat er een deel binnen en een deel buiten (behalve de pompoenen, ui, knoflook, tuinbonen die staan alleen maar buiten) zo heb je gelijk een mooie verdeling, de groente die in de kas staat is eerder klaar als de groente die buiten staat. Ik zaai ook meerdere keren achter elkaar zodat je een beetje verdeelt de groente hebt.
Wij hebben altijd te veel, wij doen al samen met mijn schoonouders en dan gaat er ook altijd nog een deel naar de buren die daar uiteraard geen problemen mee hebben.

Echte plannen hebben we niet, misschien nog wat meer fruitbomen. En tussen de buitenmoestuin en de kas komt ook nog gras, is al gezaaid maar ja het regent niet echt veel dus daar zullen we nog even op moeten wachten.

  Een deel van de fruitbomen heeft het vorigjaar niet overleeft dus hebben we een paar nieuwe bomen gekocht vorige week.

Die witte ton die je op de foto ziet bij de moestuin is 1 van de twee regenwater tonnen die we hebben, daar kan best veel water in, we hebben dan ook meer dan genoeg regenwater.

14 opmerkingen:

 1. Het schiet bij jou ook uit de grond zeg! Heerlijk!
  Je mag mij ook toevoegen aan het lijstje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het groeit ook bij jou heel erg goed zeg. Leuk en tegelijkertijd ook gezellig. Je mag mij ook toevoegen. Vind het een erg leuk initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe mee: http://tuinwaarts.blogspot.nl/2013/04/moestuinmaandag-1.html
  Dit is zo'n heerlijke tijd in de moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk moestuinmaandag, vandaag kan ik daar zeker aan toegevoegd maar meestal moestuinier ik op elke dag wanneer het uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb vandaag ook een stukje over onze kleine moestuin geschreven, en ik ben meteen je volger geworden! Ik heb zomaar het idee dat ik nog veel van je kan leren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zit je meisje daar lief met de poes ;-) Ik doe ook mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier overleven de zaailingen maar net buiten, maar tot nu toe gaat het goed. De gezaaide radijs komt bijna op en de snijbiet blijft iig ferm overeind staan. Groei zie ik nog niet. De lavas steekt na de lange winter de kop weer boven de grond en voorspelt weer een rijke oogst. Een tomatenkas is besteld en foto's volgen op mijn blog zodra deze is geinstalleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ik doe ook mee! uniek, want ik laat nooit veel foto's zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk zo veel mensen die meedoen! En ik vind jouw tuin altijd zo leuk om te zien, vooral met al die kindjes erin enzo. En lol om de rabarber, was de reden dat ik de snijbiet liet staan. Gatverdamme, maar wel erg mooi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op de valreep heb ik ook een blogbericht geplaatst (evensneltussendoor.blogspot.nl). Schoonmaakdinsdag komt hier ook als geroepen. Doe ik alleen een 'voor' foto hihi. Leuk die kastanjehoutenhekjes en van de natuur genietende kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wil graag meedoen met De tuinier en de kok; http://tuinierenkok.blogspot.nl.
  Leuk initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ooh wat heb jij een fantastische tuin Helena. Ik vind het ook echt een mooi idee moestuin maandag. Nu zijn we als bloggers die bij elkaar lezen ook een beetje verbonden dat vind ik echt fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuk idee. Het slaat aan blogland. Ik doe ook mee, graag. Geen groenten in de tuin, wel veel fruit. Een goed idee voor wie geen groene vingers heeft:)

  BeantwoordenVerwijderen