Pagina's

dinsdag 11 juni 2013

Wat doe je?

Een veel gehoorde vraag, wat doe je?, van buren en vrienden, als ik al plukkend de bermen in de buurt afstruin, om 11 uur 'sochtens al een fles wodka op tafel heb staan en het huis bezaaid is met kruiden die liggen te drogen. Wat ik doe? Nou, een beetje onafhankelijker worden. Een beetje onafhankelijker van de drogist, de supermarkt en als ik heel ver doordraaf onafhankelijker van het huidige economische systeem, de staat, blablabla (anderen kunnen daar heel mooi over schrijven).
Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen arts en het is niet mijn bedoeling als ik (of mijn familie) serieus iets heeft het zelf op te gaan lossen. Daar zijn geschoolde specialisten voor. Maar voor een voetschimmel, kriebelhoest, verkoudheid, muggenbeet, mild griepje (etc) blief ik geen product vol gestopt met dubieuze middelen, tonnen verpakkingsmateriaal en productkilometers. Er zijn zo veel alternatieven die moeder natuur ons bied, bijna gratis en voor niets.

Een kenner op het gebied van kruiden ben ik niet. Vorig jaar maakte ik een herbarium met de kinderen van de kruiden die om ons heen groeien. Dit jaar probeer ik ze te oogsten en te verwerken. Dat valt nog niet mee, want elk kruid heeft een ander oogst moment.  Ach, volgend jaar weer een jaar, ik heb geen haast en het samen doen met de kinderen geeft mij veel voldoening.
Afgelopen zondag maakte ik een kruidenwandeling met haar. Echt een aanrader. Veel geleerd en een zalige middag gehad. Op haar site www.aukjeborstokroos.nl  kun je ook veel informatie over kruiden vinden net als bij deze dame hier.

Boeken mag ik ook graag lezen over kruiden en hun gebruik. De bibliotheek heeft een groot aanbod, maar 'kruiden het complete naslagwerk' van Lesley Bremness en 'De taal der kruiden' van Mellie Uyldert zijn toch wel mijn meest gebruikte boeken. Zal jullie op de hoogte houden van geslaagde middeltjes en de mislukkingen. Ben natuurlijk ook benieuwd naar jullie ervaringen. Delen?
8 opmerkingen:

 1. Ahah dit is leuk! Ben net met zoon bezig met een herbarium, maar wil mezelf een goed boek aanschaffen bedankt voor de tips!

  Weegbree op een wond doet het bij ons heel goed.
  Ik gebruik klimop iedere dag in een badje voor mijn voetschimmel (wat gebruik jij?)
  Valeriaan voor de kinderen die lekker willen slapen of voor mijn man om gestructureerd te werken (echt het helpt)
  En arnica voor de talloze plekken van het voetbal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de voetschimmel gebruikte ik appelazijn. Eerste week om de dag een voetenbadje en daarna een week alleen de plekken. De man gebruikte het voor de kalknagels. Wil nu nog citroenmelisse tinctuur maken hiervoor. Gewoon om te proberen als het weer zover is.
   Om wilde kruiden te determineren gebruik ik 'Wilde bloemen', spectrum natuurgids. Het boek is al oud en kocht ik ooit op een scholenmarkt.

   Verwijderen
  2. Hier ook zomers voetschimmel. Klimop en citroen in overvloed, dus ik ga het proberen!

   http://inenomdekas.wordpress.com/2013/06/12/zero-plastic-dag-2-en-friemelen

   Verwijderen
 2. Ben bezig een kleine kruidentuin aan te leggen met dingen die niet zomaar groeien hier. behalve de keukenkruide. wil ik ook wat andere nuttige.
  ik ga op zoek naar een mooi boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herken mezelf in je stukje. Ik voel mij stukken beter sinds ik niet meer bij de huisarts en drogist kom trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of: 'ik zou me rot vervelen thuis de hele dag'

  Weten zij veel, he. Niks geen creatief vermogen zeker. Als zelfstarter heb ik geen loonprikkels nodig om dingen die ik ZELF bedenk en zelf uitvoer....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Argh, het ontbreekt me de laatste tijd echt chronisch aan tijd om een beetje te hobbyen, daar baal ik van! Soofje slaapt nu bijvoorbeeld pas net maar ligt nog bij me. Heel de dag bezig met wat.... geen idee :) Druk iig.... Mijn olie van calendula en wat... sint janskruid staat al drie weken te trekken, sterk spul is dat straks.

  En met de tijm in de tuin gaat het goed, daarvan ga ik een drankje maken dat niemand lust. Heb onlangs ook zweeds kruidenbitter gemaakt, maar dan wel met gekochte kruiden. Raar spul.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk allemaal! Ik probeer ook steeds meer zelf te maken, maar zoals je zegt: volgend jaar weer een jaar. Je moet er ook niet gestresst van raken:-)

  BeantwoordenVerwijderen