Pagina's

donderdag 4 juli 2013

Haal alles uit je groentetuin

Nee, geen lang pleidooi met formules en ingrediënten om zo efficiënt mogelijk met je lapje grond/ pot om te gaan. Gewoon ALLES gebruiken (zolang de gezondheid het toelaat).
Laten we makkelijk beginnen.
Niet alleen de peen, maar ook het loof gebruiken. Voor een recept met wortelloof soep lees hier (geïnspireerd door Puur & Groen)
Het stammetje van de broccoli kun je raspen en weer roerbakken. Ik vind stukjes rauw ook lekker.
Bladeren van bieten zijn heerlijk als je ze roerbakt en daarna in een groentetaart verwerkt.
De groene gedeeltes van bloemkool bladeren kun je roerbakken of stoven (zonder de dikke nerf). De dikke nerf kun je weer raspen en vervolgens roerbakken. Heeft een witte kool smaak.
Stampot met het groen van radijzen is weer eens wat anders. Net als soep van knoflookstengels, inclusief bloemknop. Roerbakken in stukjes kan ook, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.
Aardappelschilletjes worden in de oven aardappelchips
De ranken van peulen, doperwtjes, kapucijners, enz. kun je drogen en vervolgens als stro gebruiken voor kippen, konijnen en cavia's. Mijn vader gebruikt het voor zijn duiven. Ook de bladeren om een maiskolf, gedroogd, kunnen dienst doen als 'stro' in een kippenhok of als inpakpapier voor kleine cadeautjes.
Van de stelen van zonnebloemen kun je tuinfakkels maken. De stengels van mais zijn stevig genoeg om als ondersteuning te gebruiken. Laten we de eetbare onkruiden die vanzelf opduiken niet vergeten en zo is er denk ik nog wel een hele waslijst. Hebben jullie nog leuke aanvullingen?


10 opmerkingen:

 1. Hele nuttige tips. Hopelijk gaat mn tuin het een beetje doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een varkentje aanschaffen.....;-), dan wordt ook alles gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat lijkt me wel wat. Veel gaat nu ook naar de kippen, het konijn en pony, ezel. Een composthoop is natuurlijk ook een dankbare afnemer van wat over blijft. Maar als mensen dan vragen of een groentetuin uit kan? Op deze manier zeker.

   Verwijderen
 3. Leuke tips! Als ik trouwens broccoli kook, dan kook ik altijd alles, dus ook de stam. Alleen het alleronderste deel (dus b.v. de eerste 2 mm) haal ik er vanaf. Ik las laatst ook iets over druivenbladeren die je kunt gebruiken om rijstpakketjes oid in te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat doe ik ook. even koken en je maakt er heerlijke dolma's ed mee.
   je schijnt ze ook goed in te kunnen maken, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd

   Verwijderen
 4. Haha, das toch veel te vroeg?
  Maar leuke ideeen. Er is zo veel mogelijk he? Ik zag net dat een of ander koolding een koolrabi lijkt te worden. Dat vond ik wel erg grappig :) Eens kijken wat je met die bladeren kan doen, want had er ook een van de bezorgert deze week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep, deze groentes komen bij de bio-boer vandaan (wel uit Nederland), maar de vraag van M. bij jou zat nog in mijn hoofd en de uitzending van KASSA groen over voedselverspilling. Zag ik ze de bladeren van de bloemkool ook wegsnijden.Zonde.Als ik dan met dit soort dingen in mijn hoofd bezig ben, dan draaf ik vaak een beetje door.

   Verwijderen
 5. Vooral de aardappelschilletjestip is goooeeeeddd!!!! (wij houden van chips )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inspirerende tips! Een varkentje lijkt me ook wel wat, maar ik hou 't toch nog maar even bij kippen... Snoeihout als ondersteuning voor erwten, Lathyrus, etc. vind ik ook mooi hergebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Soep van bloemkoolbladeren: in stukken snijden, koken in een beetje bouillon, pureren, kruiden naar smaak erbij (kerrie/ nootmuskaat). Ik houd van dikke soep, het is bijna gepureerde groente, maar verdunnen met bouillon kan altijd.
  Een voedzame & gezonde maaltijd van iets wat eerst altijd in de groene container belandde.
  En wat overblijft gaat (natuurlijk) in een lege honingpot in de vriezer.
  Ik ga de soep van wortelloof zeker maken, dank je wel voor de tip, Helena.

  BeantwoordenVerwijderen