Pagina's

woensdag 2 april 2014

Moestuinmaandag poging twee

Gewoon een ander rondje aanvinken bij opties en alles staat weer zoals het hoort?! Eueueueu.... laten we het er maar niet meer over hebben.

De moestuin, veel belangrijker, is lekker op dreef. Keek ik vorig jaar alles nog uit de grond, dit jaar lijken veel vaste kruiden er opeens zomaar te zijn. De spinazie, sla en radijs, iets meer dan een week geleden gezaaid, komen buiten ook al boven de grond. Wat een luxe, warm voorjaarsweer. Als de weergoden zich maar niet bedenken, april doet wat hij wil zit nog wel ergens achter in mijn hoofd.

Door het mooie weer werd het ook tijd dat de laatste wilgen om de wei werden geknot. Ben als een idioot een paar dagen tekeer gegaan, nu moet alles nog opgeruimd in de takkenwal tussen de boompjes. Wilgen zijn echt wel super. Je steekt een tak diep in de grond en er groeit een wilgenstruik uit of een boom als je hem snoeit. Geweldig toch? Als de boom bloeit met haar katjes, vroeg in het voorjaar is het echt een feest voor de bijen die op dat moment nog niet veel voedsel kunnen vinden. Volgens Klazien uit Zalk kun je aan de wilgentakken zien of het winterweer voorbij is. In haar haar boekje  'Allerhande dingen over de natuur' schrijft zij dat de wilgenstam in het voorjaar ,als de sapstroom weer op gang komt, mooi chocoladebruin gaat glimmen. Komt er nog een strenge vorst dan blijven de takken grauw. Altijd handig om te weten.

Ook zijn we nog met een groot project bezig, het verlengen van ons betonplaten pad. Het oogt wellicht romantisch om met je laarzen door de bagger hout te gaan halen voor de houtkachel en verhalen over glijpartijen in de modder doen het goed op verjaardagen , maar als het alledaagse kost is is het wat minder.
Leuk bijkomend voordeel is de bult met zand die nodig is om de betonplaten te leggen. Volgens de kinderen mag het klusje nog wel even duren.
Verder is er nog gesjouwd met houtsnippers voor de paden. Helaas kom ik tekort. Even kijken of we nog ergens iets kunnen ritselen. De laatste moestuinbak is ook bijna klaar. Het duurde even voordat we genoeg bruine bijna onbedrukte kartonnen dozen uit de supermarkt hadden. Mijn eigen compost is op en daarom wordt de laatste bak gevuld met bemeste tuinaarde. Ben benieuwd of het veel uitmaakt voor de groenten.
Lekker bezig zijn we dus.
Even ter aanvulling; binnen in huis is het een zootje, de strijkstapel is torenhoog, je kunt bijna niet door de ramen kijken en ik loop hopeloos achter met mijn administratie. Eigenlijk is het tijd voor een dagje slecht weer, maar laten we niet mopperen.

Ben jij ook lekker in de weer met groenten-, fruit of balkontuin? Laat ons meegenieten en laat een link achter naar je blog.
(zag al een aantal Moestuinmaandag stukjes voorbij komen en zet ze in de lijst. Wil je dit niet? Laat het even weten.)

Moestuinmaadag, week 14 - 20146 opmerkingen:

 1. ja als je buiten bezig bent dan blijft het binnen liggen maar..... het loopt niet weg en wat is er heerlijker dan te rommelen in je tuin,
  Dit jaar voor ons even niet want wij gaan binnen aan de gang :(
  Maar ik geniet wel met je mee.
  Groetjes Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig! Ik herken vooral de tekst van de aanvulling :). Heerlijk die Klazienweetjes. Ben benieuwd naar de oogst in je moestuinbakken. Het ziet er in elk geval prachtig georganiseerd uit. Bijzonder dat alles zo snel opkomt en planten niet afstierven. De goudsbloemen zijn in Groningen wel dood gegaan. Wat een paar graden temperatuurverschil kan doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het prachtig dat het zo goed gaat. Ik zit hier al een halve week met een ziek mannetje en dit jaar is het niet veel wat we gaan doen in de tuin. Volgend jaar nemen we een eetbare voortuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig. En binnenshuis een zooitje? Daar zie je niks van als je buiten bent. En 's avonds gewoon negeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om weer met je mee te lezen en ja ik ben ook weer begonnen! http://nietdromenmaardoen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe herkenbaar, je stukje over de wilgen; over door de modder naar je houtvoorraad; de bult zand is bij ons ook op komst nu we een "echte" schuur gaan bouwen. Maar het hardst moest ik lachen om je laatste alinea. Ik sta steeds in spagaat in de deuropening, maar het mooie weer trekt hard genoeg om de boel de boel te laten en van buiten te genieten nu het kan.
  Voor mijn moestuinmaandag stukjes en meer:
  http://boerderij-zinin.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen