Pagina's

vrijdag 16 oktober 2015

Zweedse gastvrijheid

Bij Kaya las ik gisteren over Zweedse gastvrijheid. Ook ik las veel forums en blogs en sprak een aantal  Nederlanders die al in Zweden woonden voordat we besloten om naar Zweden te verhuizen. Inderdaad een veel gehoorde klacht was toch wel de geslotenheid van de Zweden.  We spraken zelfs Nederlanders die na drie jaar terug gingen naar Nederland omdat de kinderen niet konden aarden. Nu ben ik zelf niet zo'n gezellig type. Voor mijzelf zag ik niet echt een probleem, maar ja, dat verhaal van die kinderen die niet konden aarden, auw.
Ging het wel lukken met die Zweden?

(even een plaatje tussendoor, ter opleuking)

De oplossing voor ons was eerst een huis huren in Zweden en de man zou heen en weer reizen tussen zijn werk in Nederland en Zweden. Lukt het niet, financieel, met die Zweden of met de kinderen dan konden we zo terug. Ook niet ideaal, maar soms moet je even investeren in je toekomstdroom.

Nu zijn we hier twee maanden en ik moet zeggen dat de Zweden in onze buurt super vriendelijk zijn. Nee, ik heb nog geen Zweedse hartsvrienden, maar die heb ik al in Nederland en daar ging ik niet voor naar Zweden. De kinderen, heel belangrijk, doen het super goed en hebben zelfs al vriendjes waar ze mee spelen. Ze eten al mee bij kinderen thuis en er zijn verjaardagspartijtjes geweest (oké, de hele klas wordt uitgenodigd). Volgens de juffen hebben de jongens al hun plekjes verworven in de klassen en ook de Zweedse taal gaat goed. Beter dan bij hun moeder.
Ook Lief gaat sinds vorige week 3 ochtenden naar school. Ze presteerde het al , met haar 3 jaar, om mij een standje in het Zweeds te geven toen ik iets niet volgens haar wensen uitvoerde! Nou zeg!
Dus papieren ingevuld, allerlei documenten gekopieerd en de hele zwik ingeleverd bij het Zweedse belastingkantoor. Nu is het wachten op het verblijfsnummer (oftewel P-nummer). Eens even kijken hoe gastvrij de Zweedse regering nu echt is.


4 opmerkingen:

 1. Oh spannend, je p-nummer. Je kan het maar hebben he? Hopelijk zijn ze vriendelijk én snel!
  Dat zelfde hebben wij nu met die 'stugge' Noren. Tot heden alleen maar aardige, vriendelijke en gastvrije mensen ontmoet eigenlijk. Geweldig dat Madeliefje. En de adder. Brrr. Zo groot hebben we ze hier gelukkig nog niet gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. gelukkig geen adder hoor, maar een dode ringslang. Ik heb ze nog veel groter gezien hier. Ik krijg ook een beetje de kriebels als de kinderen met blote voeten door het hoge gras gaan.
   Ja, dat nummer zou wel fijn zijn. Kunnen we echt beginnen met leven hier.

   Verwijderen
 2. Geweldig dat het zo goed gaat! Ha, die Madelief, prachtig! Ah, ja, ik hoop dat die Zweedse regering ook wat aardig is...

  Zweden zijn in mijn beleving verschrikkelijk lieve mensen, met een typisch Noordelijke gereserveerdheid. Heb je eenmaal hun vertrouwen, dan zijn ze er altijd voor je. (Maar ja, dat komt misschien ook wel door dat ik zelf zo'n Noorderling ben (kat uit den boom, koppige Fries, je kent dat wel) en doordat de Zweden die ik ken familie is van mijn man. Dus niet helemaal objectief ;o))

  Al klaar met het hout?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te lezen hoe jullie ervaringen zijn, wij hebben alleen nog maar op korte vakanties zweedse mensen ontmoet en ik vind het contact inderdaad erg meevallen,

  BeantwoordenVerwijderen