Pagina's

vrijdag 3 juni 2016

Wilde planten in je smoothie
Elke ochtend drinkt de hele familie een smoothie. Heerlijk vinden we dat. Echt waar, zoonlief beweert zelfs dat hij zich ongezonder voelt zonder zijn smoothie (?!)

Er zijn op internet heel veel lekkere recepten te vinden, simpelgreensmoothies.com is wel mijn favoriete inspiratie. Vaak pas ik de recepten aan, minder fruit meer groente. Dat kan nog al eens lastig zijn. Mijn kinderen houden namelijk van fruit, niet van groenten.  

Laatst besloot ik nog een stapje verder te gaan,wilde planten door de smoothie. Gratis verkrijgbaar om me heen, geen plastic afval, geen vervoerskosten en leuk om samen met de kinderen te zoeken en plukken.
Ondertussen hebben we al een rijtje met planten die zijn uitgeprobeerd.  Ooit wil ik er graag een heel artikel over schrijven. Over wildplukken met je kinderen dat dat iets magisch is en wat het allemaal wel niet voor ze kan betekenen. Iets met de toekomst van de aarde, blabla. Helaas staat er weer een verhuizing in de planning, wat formulieren invullen betekent, scholen bezoeken, huizen bekijken en dat allemaal op 6 uur rijden afstand. Zien jullie mijn probleem?

Wel kan ik natuurlijk gewoon de recepten delen, zonder de blabla.

Onderstaande basisrecpeten maken we het vaakst. De hoeveelheden zijn ongeveer en zijn ook afhankelijk van wat er nog in huis is.
- 1 banaan, 1 sinaasappel, 4 kopjes spinazie plus water tot de juiste dikte
- 1 stengel selderij, 1 peer, 1 banaan, 3 kopjes spinazie plus water tot de juiste dikte
- 3 kopjes boerenkool, 2 peren, plakje gember plus groene thee
- 2 kopje frambozen (vriezer), 3 kopjes boerenkool (vriezer) plus groene thee tot de juiste dikte

Nu is het zaak om je kinderen langzaam te laten wennen (misschien jezelf ook) aan nieuwe smaken, anders gaan de hakken in het zand. 
Vervang nu beetje bij beetje de groenten uit het basisrecept door de kruiden uit onderstaand lijstje. Bijvoorbeeld 2kopjes spinazie en een half kopje paardebloemblad.
De kruiden uit onderstaande lijst zijn door ons getest. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.
Meng nou niet direct alle kruiden door elkaar. Bouw het langzaam op en leer de smaken kennen van de planten door ze eerst apart te gebruiken. Het is een kwestie van uitproberen.

Het jonge blad van
Madeliefje (Bellis perennis)
kleefkruid (galium aparine)
kamille(matricaria recutita)
zevenblad (aegopodium podagraria)
wilgenroosje (chamerion angusti folium)
paardebloem (taraxacum officinale)

Blad dat altijd kan
rode klaver (trifolium pratense)
vogelmuur (claytonia perfoliata)
viooltje (viola odorata)
duizendblad (achillea millefolium)
barbarakruid (barbara vulgaris)
winterpostelein (claytonia perfoliata)

proef altijd eerst voordat je het door je smoothie mengt. Sommig blad kan een beetje bitter smaken. Door het een uur in koud water te weken, wordt de bittere smaak vaak iest minder. Probeer maar eens.

Tot slot nog de gebruikelijk waarschuwing over wildplukken. Pluk op een niet verontreinigde plek. Was de kruiden voordat je ze gebruikt. Zoek goed uit of je de juiste plant hebt, vandaar de toevoeging van de latijnse namen. Pluk niet meer dan je nodig hebt.

Toevoegingen aan de kruidenlijst zijn natuurlijk altijd welkom of recepten. Ik lees ze graag!

5 opmerkingen:

 1. Leuk! In de bossen zie je de eerste blauwe bessen hier al. Daar ook? Gaan jullie hoger of lager in Zweden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hier ook al kleine gezien. Nog even geduld en het stikt er weer van. Heerlijk!
   We gaan lager wonen, aan de oost kust. Heel anders dan waar we nu zijn. Qua landschap echt een wereld van verschil. Vind het heel jammer, maar ben wel blij dat we allemaal weer samen in een huis gaan wonen.

   Verwijderen
 2. even om je te motiveren: Rond Oskarshamn is het prachtig! Binnenland met veel meren en de skärgard he....onnavolgbaar die kust net boven Oskarshamn. Öland vlakbij en dat is een wereld apart ('s zomers te druk hoor). Het mooiste län van Zweden vind ik Gotland!! en dat is maar :-) 3 uurtjes varen vanuit Oskarshamn. Tot slot Oskarshamn is de warmste en zonnigste plek van Zweden. Haha dit zegt een Zweden verslaafde die haar eerste vakantie jaren in Lapland doorbracht, daarna kanoënd langs de kust tussen Norrköping en Oskarshamn,de laatste jaren tot slot wandelend en fietsend over Gotland en Öland. Jullie gaan op een plek wonen die heel afwisselend is en erg veel te bieden heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. even om je te motiveren: Rond Oskarshamn is het prachtig! Binnenland met veel meren en de skärgard he....onnavolgbaar die kust net boven Oskarshamn. Öland vlakbij en dat is een wereld apart ('s zomers te druk hoor). Het mooiste län van Zweden vind ik Gotland!! en dat is maar :-) 3 uurtjes varen vanuit Oskarshamn. Tot slot Oskarshamn is de warmste en zonnigste plek van Zweden. Haha dit zegt een Zweden verslaafde die haar eerste vakantie jaren in Lapland doorbracht, daarna kanoënd langs de kust tussen Norrköping en Oskarshamn,de laatste jaren tot slot wandelend en fietsend over Gotland en Öland. Jullie gaan op een plek wonen die heel afwisselend is en erg veel te bieden heeft!

  BeantwoordenVerwijderen