Pagina's

woensdag 26 oktober 2016

Pompoenlantaarn maken

Een jaarlijks terugkerend feestje is toch echt wel een pompoenlantaarn maken rond halloween. De dagen worden al snel donkerder en vaak is het buiten grijs en nat. Een leuke bezigheid binnen voor in het weekend. Nee, geen commercieel gedoe. Het kan met spullen die je thuis al hebt. Dus al die speciale spulletjes die je kunt kopen heb je echt niet nodig. Op internet zijn heel veel voorbeelden te vinden met de meest geweldige patronen en ideeën. Voor dat we beginnen zoekt iedereen een eigen patroon uit dat we uitprinten. Ook al een avondje dikke pret met z'n allen.

Eenmaal een patroon gevonden dan kan de bovenkant van de pompoen eraf worden gesneden. Nu moet de pompoen uitgehold. Leuk!!!! Met een lepel kun je vrij makkelijk het binnenste eruit scheppen en de de wand afschrapen. Dat afschrapen met de zijkant van de lepel is wel belangrijk. Als de schil nog te dik is kun je straks niet goed je patroon uitsnijden en de kleinere stukjes lukken dan helemaal niet. Je kunt hieronder heel goed zien waar de wand nog heel dik is en waar we al geschraapt hebben. Lief heb ik wel een beetje geholpen, ondanks haar 'ik wil het zelf doen'. Ik schraapte de wand en zij schepte het eruit.
Als je klaar bent met uithollen dan kun je het patroon op je pompoen plakken met plakband. Met een prikpen/ punt van een passer/ spijker , prik je op de lijnen van je patroon. Zoonlief demonstreert graag even in zijn pyjama op de tafel. Nog steeds zijn favoriete werkplek. Ik hoop dat dat nog wel veranderdt voordat hij 16 is ;-)


Na het prikken ziet een pompoen er dus ongeveer zo uit. Dit is wel een ingewikkeld patroon hoor! Er zijn echt heel veel simpele te vinden. 
Met een mesje snij je vervolgens over de geprikte lijnen, stukje voor stukje uit de wand van de pompoen.  Dat vraagt nog best wat geduld en concentratie. Voor de wat jongere kinderen misschien een beetje te veel gevraagd. Gelukkig.......
....is er ook nog de boormachine. Lief boort volgens eigen patroon  gaatjes. Je kunt zoveel variëren met boordikte als je wilt. Dit is zo leuk met een boormachine!!!!!! Zeker voor een vierjarige. 

Resultaat
Verder was er nog veel pompoen vruchtvlees over. 
De zaden kun je er uit vissen, wassen, drogen om er daarna nog mee te knutselen. Bijvoorbeeld kleuren om er een ketting of schilderij van te maken. Pinterest staat er vol mee. Verder mislukte, helaas, mijn pompoentaart, zoals elk jaar. Die ging na het proeven regelrecht de kliko in. Zonde, zoals elk jaar. Ach, je kunt niet alles hebben. We zijn heel blij met onze lantaarns en ik bakte een heel erg goed gelukte appeltaart.

8 opmerkingen:

 1. hahahaha jammer van de taart idd!! maar je hebt wel hele mooie lantaarns

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn zo gaaf! Maar pompoentaart... kweenie, dat weeïge ding heeft echt een berg kruiden en knoflook nodig om eetbaar te zijn vind ik. Wij gaan vanmiddag knutselen ermee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal goed die lantaarns. Jammer van de taart, maar eigenlijk vind ik zelf appeltaart veel lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt geweldig zijn ze!
  Pompoentaart he.......blegh! Dat wordt bij mij ook nooit wat. Tenminste, misschien is ie dan wel goed, maar vinden wij het gewoon blegh. Pompoenmuffins lukken hier wel, maar ja, ik ben de enige van het gezin die ze lust en om dan tig pompoenmuffins weg te gaan zitten eten..... Gelukkig staat er in mijn Jamie Oliver kookboek een heerlijk recept van pastarolletjes met pompoen en spinazie. En dat lust wel iedereen hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch een leuke traditie... Die taart... Kan me voorstellen dat je Kids... Later slap liggen van 't lachen... Weet je nog... Mam altijd met haar pompoen taart, die altijd mislukte... En ik durf ook nog te wedden dat hun ogen dan twinkelen... Dus lekker blijven bakken die taart ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Helena,

  Prachtig die pompoenen. Ik lees al een tijdje op je blog mee en ik vind het bewonderingswaardig hoe jullie je emigratie naar Zweden hebben gedaan. Wij hebben net ons huis verkocht en willen ook graag richting Zweden vertrekken. Graag zou ik je wat vragen willen stellen over het leven daar en school e.d. omdat wij zelf 3 kinderen hebben, waarvan 2 schoolgaand.
  Met vriendelijke groet,
  Yolande

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Yolande, wat fijn dat jullie huis verkocht is.Kom maar met je vragen hoor, hvampting@gmail.com . Wie weet kan ik ze beantwoorden ;-) Helena

   Verwijderen