Pagina's

woensdag 7 december 2016

Kerstversiering

Vanochtend hoorde ik op de Nederlandse radio dat na zeven magere jaren de tuincentra profiteren van een mooi kerstseizoen.
De tuinbranche meldt een stijging van de omzet tot 15 procent. Volgens Tuinbranche Nederland heeft dat vooral te maken met de grote onzekerheid in de wereld.
"Trump gekozen tot Amerikaanse president, de brexit, de oorlog van IS, dat allemaal maakt mensen onzeker. En dan willen ze het extra gezellig maken in en rondom huis", zegt Brenda Horstra namens de tuincentra. De omzet stijgt voor zowel kerstversiering als kerstverlichting en groen.
Vorig jaar gaven de Nederlanders volgens marktonderzoeker GfK zo'n 150 miljoen euro uit aan kerstartikelen; nog altijd 13 miljoen euro minder dan in het absolute topjaar 2008. Maar met de groei van dit jaar zou de forse omzetdaling van de crisisjaren zo'n beetje zijn weggewerkt.
Volgens Patrick Coppelmans van het gelijknamige tuincentrum in Nuenen, geven consumenten dit jaar vooral geld uit aan kerstversiering van natuurlijke materialen. "Stoerdere materialen ja, vooral hout.
(bron nos.nl)
Stomverbaasd en sprakeloos stond ik met mijn theepot in mijn hand. De mens (wie dat dan ook moge zijn)voelt zich onzeker en gaat meer geld uit geven  aan....... kerstversiering!? Persoonlijk kan ik die redenering niet helemaal volgen, misschien kunnen jullie helpen om het uit te leggen?
Het is wel heel toevallig dat dit nieuws opeens verscheen. Door jarenlang kleine kinderen, ondernemende katten, grote honden (kerstboom-omver -lopers) en een 'ik laat veel stuk vallen' Helena is er niet veel over van onze kerstversiering. De foeilelijke ballen die het als enige overleefden elk jaar zijn niet mee geëmigreerd, gelukkig. Ze waren al jaren een doorn in mijn oog. Dus nu op naar de winkel! Eueuh, fout. Helaas voor de detailhandel hou ik mijn geld liever in mijn zak, zeker met deze onzekere tijden ;-) . Lijkt mij veel verstandiger. 
Zelf maken dan maar? Ja, graag, maar hoe moet dat dan? Vaak wil ik veel zelf maken, maar is de tijd voorbij voordat ik het weet en hangt er de dag voor kerst een eenzame slinger in de boom en hol uiteindelijk toch nog naar het tuincentrum. Missie mislukt.

Nu hoeven we geen huis vol met kerstspul. Nee, alsjeblieft. De man is echter verzot op kerst, hoe meer kerstbling des te beter. Laten we het een beetje middelen en dan zal ik mijn best doen om het allemaal voor elkaar te krijgen, die zelfmaak kerst.
Even voor de goede orde, ' dan zal ik mijn best doen om het voor elkaar te krijgen', betekent niet dat ik alles ga maken. Nee, ik ga de rest gewoon voor mijn karretje spannen. Dat vraagt wel wat planning, hoe onromantisch dat ook klinkt.  Het huis hoeft niet binnen twee uur helemaal omgetoverd in een kerstparadijs.  Laten we er gewoon tot kerst de tijd voor nemen.
Op dinsdag en donderdag na school en in het weekend hebben we zeeën van tijd om materialen te verzamelen en iets te maken. Vriendjes die komen spelen kunnen gewoon meedoen. Geen dwang. Mijn twee oudsten zijn inmiddels 10 en 13 jaar en laten zich niet dwingen tot iets maken (eigenlijk al nooit). Het grappige is, als ik met iets bezig ben, ze toch vaak mee willen doen. Daar gok ik altijd maar op.
Nu bedacht is wanneer er gewerkt wordt aan de kerstversiering, is de vraag, wat gaan we maken? Het geweldige WWW staat zooo vol met leuke ideeën dat mijn hoofd ervan tolt. Dan ben ik nog niet eens lid van Pinterest. Wel verleidelijk, maar ik ben bang dat ik verdwaal in de ideeën en dat het bij kijken blijft. Verslavend. Na een halfuurtje rondkijken (kookwekker gezet), heb ik een aantal dingen gekozen. De kinderen kunnen zelf rondkijken op internet dit weekend. Ben benieuwd waar ze zelf mee komen. Regel is wel dat het gemaakt kan worden van wat we hebben of met materialen van buiten.
Verder is het belangrijk dat je sommige dingen van tevoren al hebt geprobeerd. Zo wilde ik heel graag sneeuwvlokken knippen. Je weet wel, van die hele mooie. Dat is nog best een moeilijk werkje. Vooral het fijne knipwerk door dikke lagen papier is niet echt makkelijk. Ook moet je het papier op een bepaalde manier vouwen voordat je gaat knippen. Nu ben ik zelf heel onhandig met vouwen. Snap er vaak niets van. Een paar keer oefenen was wel nodig. Het is even een tijdsinvestering, maar wel verstandig. Mijn kinderen zijn niet van die geduldige stilzitters (ik zelf ook niet) en als ze dan op mijn geklungel moeten wachten is de aandacht weg en zit ik uiteindelijk alleen aan tafel te prutsen. Dat is niet de bedoeling.
Gisteren gingen we van start en maakten hangers van brooddeeg voor in de boom.
Wat is brooddeeg (zoutdeeg) toch geweldig. Alle ingrediënten staan gewoon in de kast en het kost bijna niets. Met behulp van onze koekjesvormen kregen we de leukste figuurtjes. Natuurlijk kun je ook helemaal freestyle uit je dak gaan. Van het weekend wil jongste zoon nog graag een sneeuwpop maken. Gaan we doen.

(de foto wil echt niet draaien?!)
Misschien nog even opschuren met een schuurpapiertje en een likje verf (als we daar zin in hebben), touwtje erdoor en ze kunnen de boom in. 

Voor vandaag staat mooie takjes zoeken op de planning. Lief maakte onderstaand poppetje(?) vorige week op school.  Kunnen we  morgen ook zoiets maken en misschien wat houten kerststerren. 
Verder sparen we chocolade papiertjes. Dat is niet moeilijk. Bij elke stap die je zet in de stad krijg je chocolaatjes aangeboden. Met die papiertjes kunnen we vast een bling kerstslinger maken. Nog even doorsnoepen. 
Het begin is gemaakt voor de zelfgemaakte kerstversiering. Hebben jullie nog leuke ideeën? Kom maar door!

15 opmerkingen:

 1. Haha, zo grappig ik heb er een stukje over voor morgen ofzo. Er zijn ongeveer een miljoenmiljard ideeen om dingen zelf te doen die helemaal niks kosten! Lekker bezig jullie, koekjes bakken vind ik een goed idee om hier met het tuig te gaan doen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze smaken alleen vreselijk 😉

   Verwijderen
  2. Haha, we maakten zoutdeeg en koekjes :D
   Toetje snapte niks van het verschil.

   Verwijderen
 2. Leuk zeg! En heerlijk minimalistisch! Verbazingwekkend inderdaad dat mensen zo los kunnen gaan met kerstversiering...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het leuke is dat de meeste spullen op de composthoop kunnen of terug de recycling bak in. Beginnen we volgend jaar gewoon weer opnieuw.

   Verwijderen
 3. Hoi helena! Leuk idee weer, ik ga dat morgen ook eens proberen te maken met brooddeeg!

  Weet je wat ik tegenkwam op pinterest, dieten van denneappels in de kerstboom. Superleuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt vast nog wel haakgaren in huis, gok ik. Haak (of punnik) een lange sliert van lossen, of misschien kunnen de kinderen dat wel. Smeer de onderkant van een jampotten in met lijm en wikkel deze onderkant dan in met de sliert. 4 potjes met waxine-lichtjes naast elkaar en je hebt goedkope adventslichtjes.
  Wat ook leuk is om garen om een klein ballonnetje heen te wikkelen, ingesmeerd met behanglijm, over het garen nog een laagje behanglijm en als alles droog is ballon kapot prikken. Dan heb je daarna prachtig opengewerkte kerstballen.
  Leuk hoor, zo freubelen voor kerst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooooo wat een leuke ideeën. Heb ik dadelijk nog tijd te kort.

   Verwijderen
 5. Ik vind dat je leuke dingen maakt! En zo heb je ook echt unieke spullen in je boom : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super wat hebben jullie leuke dingen gemaakt. Ik ga dit weekend ook met Lennart bezig. Als dat lukt ;-0

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mijn zoutdeeg-hangertjes gaan al jaren mee! ik stak er rafia lint
  door . kleine takjes als bundeltjes samen binden , en engeltjes maken met ongekookte pasta aan elkaar lijmen en met goud/zilver gespuiten ! kunnen ook blinkertjes op met papieren theezakjes (in felle kleurtjes) "vlindertjes maken (plooien tot je niet meer kan en in het midden een lintje) de "zijden" lintjes die in kledij hangen zijn super... en gratis! groetjes Jezbelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat van die theezakjes deden we vroeger op school. Gaan we ook doen.

   Verwijderen