Pagina's

donderdag 21 april 2011

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.......- deel 1

Ik zie, ik zie .... deel 1

en het is:  paardebloemensiroop, hondsdrafpesto en brandnetelsoep.
Gelukkig vinden de jongens het altijd een leuk klusje om paardebloemen te plukken.
Paardebloemen plukken
 
Na een halfuurtje plukken wordt de oogst naar de keuken getransporteerd. 

Oogst paardenbloemen

Behalve dat paardebloemenlimonade een geweldig woord voor galgje is, smaakt het ook nog eens super.
Voor wie het ook eens wil proberen of voor wie graag (on)kruiden in iets positiefs wil omzetten volgt hier het recept.
Paardenbloemenlimonade

Pluk ongeveer 400 paardenbloemen. Snij eventueel stukjes stengel van de bloem af. Voeg  2 gesneden citroenen bij de bloemen. Zorg er wel voor dat je onbehandelde (biologische) citroenen neemt. Giet  ongeveer 1,5 liter kokend water over de bloemen en de citroenen heen en laat het geheel een uur trekken. Filter daarna alles door bijvoorbeeld een theedoek en knijp het mengsel goed uit.
Voeg naar smaak suiker toe of een andere zoetstof en eventueel aanlengen met water. Een takje tijm schijnt ook heerlijk te zijn, maar heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. De limonade is maar enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Wil je de limonade langer bewaren dan tover je hem gewoon om in siroop. Voeg hiervoor ongeveer 500 gram suiker toe voor elke liter vocht. Breng het geheel aan de kook en giet het vervolgens heet in goed schoongemaakte flessen met schroefdop. Nadat je de dop erop hebt geschroefd zet je de fles op zijn kop en laat alles afkoelen. De siroop kun je nu een paar maanden bewaren.

4 opmerkingen:

  1. vroeger mochten we er niet aankomen omdat ze dachten dat je van het vocht wratten kreeg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar smaakt het eigenlijk naar? Is het zoet of juist zuur of bitter? Het klinkt heel leuk om een keer te doen, maar ik vraag me af of ik het ook zou durven proeven... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het leuke is dat het elke keer anders smaakt! Afhankelijk van het stuifmeel en de nectar dat nog in de bloemen zit (veel = zoeter en hoe minder des te bitterder). Wees gerust met proeven het is niet giftig. Bij ons is het echt een feestje omdat de kids het zo leuk vinden om de bloemen te plukken en te tellen. Het komt eigenlijk niet zo nauw, maar ze vinden het stoer om per 10 een streepje te zetten. Op www.landleven.nl kun je nog een ander recept vinden die altijd lekker zoet smaakt. Veel plezier en ik zou zeggen : gewoon doen, want al doende leert men en heeft men veel lol.

    En Tanja van die wratten begint mij nu ook iets te dagen. Ik zal het je laten weten als mijn kinderen onder zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het sap van de paardenbloem is juist goed tegen wratjes. Als je de stengel van de paardenbloem opendoet komt er wit vocht uit. Dit vocht wrijf je over je wrat. Je moet wel zien dat je geen vlekken maakt op kleding of dat je er mee in de zon loopt, dan verkleurt het namelijk zwart.

    BeantwoordenVerwijderen