Pagina's

vrijdag 29 april 2011

Nieuwe liefde

Nieuwe liefde/ I'm in love

Al een aantal jaartjes proberen wij dit plantje uit te roeien. Het overwoekert onze planten, blijft overal aan kleven en staat rommelig. Kleefkruid was een van onze grootste vijanden in de tuin. Met veel tegenzin begonnen we elke keer weer aan een stuk dat overwoekerd werd door deze overlever.Er heeft echter een grote ommekeer paatsgevonden in mijn leven. Elk stukje tuin waar 'Galium aparine' de kop opsteekt wordt nu gekoesterd en bewaakt door mij hoogstpersoonlijk.
In het kader van negativiteit omzetten in positiviteit, kwam ik al surfend op het web de wonderlijke eigenschappen van deze plant tegen.

Kleefkruid is vochtafdrijvend, reinigt de lymfe, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en verhoogt de productie van witte bloedlichaampjes. Het wordt ook gebruikt bij droog exceem en psoriasis door de zuiverende werking. Alsof dat al niet reden genoeg is om er een kopje thee van te drinken, het smaakt ook nog eens oke. (Extra toevoeging: mijn zusje vindt het stinken, mijn vent vind het naar aarde smaken en de piraatjes drinken het met honing gewoon op).

Hoe nu deze thee te bereiden:
Doe een sliert kleefkruid in een mok. Giet er kokend water over en laat het 10 minuten trekken. Zeef de thee en klaar is het smakelijke gezondheidsdrankje.

let op! Kleefkruid kan beter niet gebruikt worden in combinatie met bloedverdunners en plaspillen.

Ook las ik ergens dat je een natuurlijke deodorant van kleefkruid kunt maken. Ga dit zeker proberen, als het wat is volgt het recept.

6 opmerkingen:

 1. Geweldige tips heb je steeds. Ik vind kleefkruid altijd zo blij. Het lijkt heel stoer maar uiteindelijk zit het met 1 sprietje vast in de grond. In tegenstelling tot wilde bramen ofzo.

  Kan je het ook in het badwater gooien? Mijn kleine terrorist heeft nogal een eczemerig huidje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ikzelf heb het nog nooit aan het badwater toegevoegd. Ik weet niet wat voor soort exceem je terroristje heeft. Onze jongste heeft
  exceem door een heel erg droge huid (veel voorkomend bij jonge kinderen). We doen regelmatig een katoenen zakje met kamille bij in het bad om de huid te reinigen en te kalmeren. Hij kan ook niet tegen zeep en dat soort spul en daarom wassen we ook nooit zijn haren maar spoelen het zo met kamillewater en zijn handen wast hij met olijfolie en een beetje zout. Verder heb ik al van alles geprobeerd met smeren (inclusief dokters recepten) en zijn tot de conclusie gekomen dat vaseline het beste werkt en alle zepen gemeden moeten worden. Nadeel is dat het vrij vettig is maar daar heb je ook weer soorten in. Op dit moment ben ik wel aan het experimenteren met smeerwortel en zeepkruid. Als ik wat interessants te melden heb dan zal ik het laten weten.
  Groetjes Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was er al dagen naar op zoek terwijl ik de hond uitliet maar vanmorgen liep ik er recht op af. Een heel oerwoud van kleefkruid! Heb wat in mijn vestzak gedaan maar helaas al een beetje verlept toen ik thuis kwam. Nu staat het even op te peppen in koud water met zuiveringszout (want ja, plassende hondjes misschien) straks ga ik er thee van maken want heb een opgezette lymfeklier. Vandaar dat ik het vandaag pas tegenkwam natuurlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vaseline maakt de huid droog omdat de natuurlijke vetten die je huid produceert worden afgebroken en niet meer worden aangevuld. Is een bekend probleem, niet gebruiken dus want dat is de oorzaak. Even alleen met water spoelen, niet te lang en niet te warm. Dus geen zeep. Kamille-water is prima om de huis te reinigen, te verzachten, ook als shampoo. Misschien een voedende Weleda-huidolie om de jeuk te verzachten en de huid te voeden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk. Tegenwoordig gebruik ik ook liever lanoline. Toch werkte de vaseline wel. Ik denk dat het hem gewoon afsloot voor 'buitenaf' . Gelukkig is hij er nu echt overheen gegroeid.

   Verwijderen