Pagina's

dinsdag 31 mei 2011

Alternatief voor... de schuurspons

Elke keer als iets op ís vraag ik mijzelf af of ik het niet zelf kan maken. Het liefst met materialen van eigen erf of heel dichtbij. Vaak blijft de zoektocht verborgen voor  familie, buren en vrienden, omdat het soms tot lachwekkende taferelen kan lijden. Het is vaak een kwestie van research, uitproberen en niet zelden uithuilen en opnieuw beginnen (maar wel met een lach natuurlijk). Waarom? Ik word er blij van en dat is genoeg.

Neem nou het schuursponsje. Reuze handig, maar gedoemd om uiteindelijk weg te gooien.

Van een oud katoenen kinder T-shirt haakte ik een 'doekje' dat reuze handig is tijdens de afwas.

Afwashulpje/ washcloth

Als een pan echt heel vettig is haal ik mijn vochtige doekje door de houtas (houtas +vet + warm water = zeep) en het vet verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook erg handig voor je vette fornuis.
 
Favoriete schoonmaakmiddel/ Fav. cleaning product

Voor het echte schuurwerk in pannen kun je een handje paardestaart (Equicetum) nemen. Paardestaart bezit veel silica, dat tevens een bestandeel voor glas is en dus goed schuurt.
Dus...mochten jullie mij ooit spotten in het gemeenteplantsoen tussen de paardestaart dan weten jullie nu waarom.

7 opmerkingen:

 1. Zo maak ik de ramen van mijn haard/kachel ook schoon. Katoenendoek nat maken, even wat as erop en je hebt een prima schoon/schuurmiddel.

  gr. Imre

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk en goed gevonden!
  Ik heb ook al gedacht om mijn eigen schuursponsje te maken, met gewone inpakdraad wel omdat ik niet beter weet.. Staat op het lijstje tussen honderden andere zaken.
  Voorlopig frustreer ik me nog te erg omdat ik geen mooie rechte boord kan haken, ik zit altijd wel ergens met een steek te veel of te weinig..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WoW! Hoe kom je toch aan al die wijsheid? ;o)

  Fijn dat ik je gevonden en heb en dank je wel voor het delen van al die slimme ideetjes. Ik wordt er in ieder geval goed wijzer van ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw wat een goeie tip! Ga ik ook eens proberen (en even voor je tweeten);)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor het 'ruigere' werk, zoals het verwijderen van roest aan metalen toestanden kreeg ik ooit een tip van mijn vader. Een wat nat doekje in het zand drukken. Ga met het modderige doekje over de verroeste delen, en de roest verdwijnd als sneeuw voor de zon. Nadien nog gewoon schoonmaken of spoelen en het is klaar :)

  BeantwoordenVerwijderen