Pagina's

vrijdag 3 juni 2011

Ananasazijn

Voor de zwoele dagen die komen gaan, maakte ik gisteren Ananasazijn. Over drie weken, als het echt zomer is, kunnen we genieten van een tropisch smaakje over de salades. Leuke bijkomstigheid is dat je het  maakt met iets wat je anders weg zou gooien en het echt simpel en goedkoop is om te maken.
LET OP! neem wel een biologische ananas.

Snij de schil en andere restjes van de ananas in stukjes. Doe de stukjes in een glazen, plastic of aardewerken kom en giet er water overheen waarin suiker is opgelost.  Zorgd dat alle stukjes  net onder water staan. Voor het suikerwater geldt de volgende verhouding 250 ml water : 60 milliliter suiker.
Dek de kom af met een theedoek en laat het op kamertemperatuur staan. Als de vloeistof, ongeveer na een week, donkerder wordt giet je alles door een zeef. Laat nu de vloeistof nog 2 tot 3 weken staan (fermenteren) en roer er zo nu en dan in. Proef regelmatig om te kijken wanneer het klaar is (dat is wanneer jij het lekker vindt.).
In plaats van suiker kun je ook honing gebruiken, het proces kan alleen langer duren. Gewoon vaak proeven.

Op deze manier kun je ook appelazijn, aardbeienazijn, zwartebessenazijn, kersenazijn etc etc maken. Het is een leuke manier om je fruit dat niet helemaal gaaf is te verwerken, maar zorg er wel voor dat het onbespoten is.

En nu snel de tuin in voordat de piraten alle aardbeien te pakken hebben.

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee!
  wat betreft je kefirrecept, het kan aan de kefir liggen, dat die niet goed meer is.
  Als je 'm niet gebruikt altijd wegzetten met schoon water en iets zoets.En in de koelkast natuurlijk. Gebruik je houten lepels, want metaal is niet zo goed voor de smaak. Dus ook een plastic of haren zeef gebruiken. Kijk anders eens hier: http://www.waterkefir.tk/
  Wel jammer dat je er al zoveel energie in hebt gestoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor dit recept! Ik heb de schillen van de ananas uit mijn biologische fruitpakket van deze week gebruikt om het te proberen. Ik ben heel benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat origineel!
  Laat nog weten hoe het geworden is!
  Gr,
  Jul

  BeantwoordenVerwijderen