Pagina's

zondag 15 mei 2011

Rozenblaadjespret

Wat een lol kun je hebben met rozenblaadjes. Kleine piraat plukte een mandje vol van buurvrouws rozenbottelstruik. Oo wat een pret! A fijn, het leek hem een goed idee om ze in het badwater te doen zodat hij weer lekker fris zou gaan ruiken. Zo gezegd zo gedaan en het badwater (plus kindertjes) geurde die avond heerlijk naar roosjes.  Met de overgebleven blaadjes maakte ik na wat gezoek op internet, rozenblaadjesazijn en rozenblaadjeshoning.

Voor de azijn neem je een halve liter water en voegt hier 7 eetlepels natuurazijn en twee handen vol rozenblaadjes toe. Laat dit alles 1 week op een donkere koele plek staan en schud het zo nu en dan. Daarna giet je het door een vergiet en heb je een heerlijk ruikend schoonmaakmiddel voor je huis. Verder geeft het verlichting bij insectenbeten en zonnebrand.Verdund met water, hoeveel hangt af van wat je fijn vindt, kan het als gezichtstonic gebruikt worden.

Voor de honing vul je een potje met rozenblaadjes en voeg je zoveel honing toe tot alles bedekt is. De rozenblaadjes zullen steeds verder naar beneden zakken en de honing die  boven komt geurt en smaakt verrukkelijk. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar een gezichtsmasker met deze rozenhoning schijnt super goed voor de huid te zijn. Rozen en honing zorgen beide voor een snellere genezing van de huid, voorkomt littekenweefsel en helpt  tegen pukkeltjes en verkleuringen. Voordat de rozenblaadjes gebruikt kunnen worden voor dit recept moeten ze wel eerst afgespoeld  en gedroogd op een theedoek worden (tegen beestjes en poepies).

Op het net zijn er nog veel meer leuke recepten te vinden. Elke keer als ik nu een rozenbottelstruik in bloei passeer schieten er allerlei projecten door het hoofd. Wie weet volgt er binnenkort nog meer. Hebben jullie nog leuke recepten?

Ps. vergeet niet je rozenblaadjes uit bad te vissen voordat je het leeg laat lopen. Ik weet nu dat je putje zo verstopt zit met blaadjes, haha.

5 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke geur zal er in je huis hangen. Rozenblaadjes kun je ook drogen en aan zwarte thee toevoegen, misschien op olie zetten voor een heerlijke bodyolie? Suikeren schijnt ook te kunnen (door eiwit halen en poedersuiker), mooi voor op taart en toet. Je wordt er in elk geval erg vrolijk van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh dat weet ik nog van vroegah nou je het zegt. Tenminste, blaadjes in water gooien en dat het dan heerlijk ging ruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou wel eens wat rozenblaadjes te drogen en leg ze als soort potpourri in het toilet. Wat een heerlijk veelzijdig blaadje hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heerlijk! rozengeur, zo fijn!

  (je kunt ook appelazijn gebruiken; laat het 6 weken staan en je hebt een medicinale azijn (die je ook als haarspoeling kunt gebruiken, verdund met water)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hee, leuke blog heb je. En wat een goeie tip van die rozenblaadjes want ik heb er best veel aan de wilde rozenstruik straks. De eerste 2 rozen hebben al gebloeid.
  Ik krijg het nog druk met al die leuke recepten want ik zag ook iets met rabarber op je blog staan.
  Leuk dat je even bij mij bent langsgeweest. Ik ga je volgen!
  Groetjes, Dagmar

  BeantwoordenVerwijderen