Pagina's

woensdag 7 september 2011

Handzeep en vervolg tandpasta

Er is al heel wat geschreven over tandpasta op verschillende blogs. Ikzelf ben geen fan van de tandpasta's die zo kleurig de schappen vullen van de supermarkt en drogist. Zoals hier te lezen is ging ik zelf aan de slag met natriumbicarbonaat. De rest van huize Hollandse Klei was minder enthousiast met als gevolg dat ik de enige ben die met het eigen brouwsel poetst. Gisteren kreeg ik echter een mailtje van mijn lieve vriendin Ra met de volgende link http://preventdisease.com/news/11/060911_toothpastes_help_hurt.shtml.
Op aanraden verdiepte ik me nog even verder in Triclosan (regelmatig in tandpasta en handzeep). Ook als de helft misschien maar waar is wat er wordt beschreven, brrrrr... en belachelijk.

Triclosan Uit Wikipedia
Triclosan is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het is een wit poeder met een lichte aromatische geur. Het is bijna niet oplosbaar in water, maar goed oplosbaar in ethanol, diethylether en sterk basische oplossingen. De toepassing van Triclosan staat onder druk vanwege de toenemende onderzoeksgegevens die aantonen dat de stof kankerverwekkend kan zijn. In de Verenigde staten zijn de eerste rechtszaken daartoe in voorbereiding. Het blijkt dat de lage concentraties zich toch kunnen ophopen om aansluitend kanker te veroorzaken. Om die reden constateert de Amerikaanse FDA dat verffabrikanten volledig stoppen met deze toevoeging.

ToepassingenTriclosan is een bestanddeel van desinfecterende middelen voor artsenpraktijken en ziekenhuizen.


Triclosan wordt toegevoegd aan veel cosmetische en hygiënische producten zoals "antiseptische" zeep, detergenten, tandpasta, scheercrème, make-up, aftershave en deodorant. Het wordt gebruikt als conserveermiddel en geurbestrijder: het helpt om zweetgeur te bestrijden door bacteriën op de huid te doden die in contact met zweet een onaangename geur afgeven (dit zijn o.a. bacteriën van de genera Staphylococcus en Corynebacterium), of, in lagere concentraties, door die bacteriën te beletten om onwelriekende vetzuren aan te maken. Maar triclosan heeft een brede werking en remt ook de groei van andere micro-organismen, waardoor de stof het evenwicht van de natuurlijke microflora op de huid kan verstoren.


Sommige textielproducten, onder meer matrashoezen, tapijten, schoenen en sportkleding, zijn met triclosan behandeld; triclosan wordt ook toegevoegd aan uiteenlopende andere verbruiksgoederen zoals plastics, keukengerei, enz. Deze producten worden aangeduid met de handelsmerken Microban[1] of Sanitized[2]. Triclosan dient in deze producten als conserveermiddel en geurbestrijder, niet om de gezondheid van de consument te beschermen. In de Verenigde Staten werden enkele bedrijven, met name Johnson & Johnson en Hasbro, beboet voor misleidende gezondheidsclaims resp. moesten ze ongegronde gezondheidsclaims over Microban-producten intrekken (resp. Reach tandenborstels en Playskool speelgoed - waarin later geen Microban meer werd verwerkt)[3].

Regelgeving: In de Europese Unie is de maximaal toegelaten concentratie van triclosan in cosmetische producten 0,3%.
Eigenschappen en gevaren: De stof is niet toxisch bij inname langs de mond. De zuivere stof is licht irriterend voor de huid en de ogen, en irriterend voor de ademhalingswegen.


Het grootschalige gebruik van antibacteriële stoffen is omstreden. Microbiologen zoals prof. Stuart Levy[4] waarschuwen voor het risico van resistentievorming, zoals dat bij het grootschalig gebruik van antibiotica het geval is geweest. Zo vonden Levy en medewerkers dat gewone huishoudzeep even efficiënt is als antibacteriële zeep in het voorkomen van besmettelijke ziekten[5].

Ha, wat lezen we ook nog in de laatste zin: gewone huishoudzeep even efficiënt is als antibacteriële zeep in het voorkomen van besmettelijke ziekten.

Zo, nu kan ik met gerust hart mijn kinderen hun handen laten wassen met onze eigen gemaakte vloeibare handzeep.

Voeg bij 500 ml gekookt water een handje vol geraspte 'Savon de Marseille' (of andere zeep naar wens). Roer flink zodat de zeep oplost in het water. Voeg meer geraspte zeep toe als je de zeep dikker wilt. Vergeet echter niet dat het mengsel indikt als het afkoelt. Laat alles afkoelen en giet het in een handpompje.

Heb je super vieze handen schep dan eerst een beetje suiker in je handen en voeg daarna de zeep toe. Nu kun je je handen schoon schrubben. Werkt perfect!

Bedankt lieve Ra voor alle info, het is een stok achter de deur om aan mijn recept te werken of toch maar (peperdure) betere tandpasta te zoeken.

9 opmerkingen:

  1. Ja je schrikt je een ongeluk als je gaat uitzoeken wat er in onze waren zit. Zowel wat je eet als wat je op je huid smeert. Naar veel tevredenheid poets ik (ook als enige hier thuis) met baking soda of met parodontax. Verder alles met alepzeep of marseillezeep, soda, azijn e.d. Deo gebruik ik ook niet meer, geen shampoo, geen badschuim etc. Toch ben ik schoon en het huis ook.
    Maar dat het ook toegevoegd wordt aan sportkleren en keukengerei is toch al te erg, je kunt je ook niet verweren ertegen als je het niet weet. Schandalig.
    Nog bedankt voor je tip trouwens, ik ga me er eens in verdiepen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is ook parodontax zonder fluoride (nog zoiets) en bij deweegschaal.nl en bij wasnoot.com kan je lekkere tandpasta's bestellen die zuinig in gebruik zijn en helemaal op basis van kruiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd leuk dit soort recepten voor zeep! Ze zijn zo eenvoudig te maken :)

    En een tandpasta op basis van kruiden kan alleen maar gezonder zijn lijkt me.
    Fijn dat je er over schrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn man gebruikte vroeger in de garage altijd de koffieprut als schuurmiddel. Heb je naar uien stinkende handen, koffieprut neutraliseert ook nog eens geurtjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. probeer eens wat glycerine aan je vloeibare handzeep toe te voegen, ongeveer 3 eetlepels voor 5 liter, dan blijft je mengsel wat smeuiger en het schuimt een beetje als je je handen wast.
    groet Dorieke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zit dit nog een keer te lezen, je kunt ook een beetje zand gebruiken bij heel vieze handen, zit nl. ook in garagezeep.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Inderdaad Jolanda, zand is een fantastisch schoonmaakmiddel! Als ik verf op mijn handen krijg (niet water oplosbaar) dan is zand het enige middel waarmee ik het eraf krijg. Ik heb ook gehoord dat klei/leem geschikt is om tanden mee te poetsen, met gekookt water en eventueel aroma druppels in een potje mengen en afsluiten.
    Groet, Lize

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. When applied in cool, wet weather, it can cause burning of the leaves and the
    russeting of fruit. They don't control every bad bug, but it will help you have better success gardening. Each has his own concoction of soapy water, tobacco juice or hot pepper solutions to to deter these nasty pests and try those first.

    Visit my web-site furtherance

    BeantwoordenVerwijderen