Pagina's

dinsdag 14 juni 2011

Pinksterklus

Wat doen we met een extra vrije dag? Gaan we naar een pretpark, natuurgebied of meubelboulevard?
Nee, het werd gras inzaaien.
Eerst brachten we tientallen kruiwagens stalmest van achter op ons landje naar de zij-tuin, daarna haalden we het kleine blauwe trekkertje van vrienden op voor het frees en vlak werk en tot slot kon het graszaad uitgestrooid en ingeharkt. ''s Avonds waren wij moe maar zeer voldaan.


Over een maandje of twee heb ik weer een groen uitzicht tijdens de afwas.

vrijdag 10 juni 2011

Hooi perikelen

Vorig jaar om deze tijd haalde ik zoveel mogelijk eigen hooi uit de berm binnen. Helaas heeft dit jaar buurmanboer de berm te vroeg gemaaid en was het gras te kort om te hooien. Hij was even vergeten dat ik het altijd gebruik (grrrrr).We halen toch gauw voor 4 maanden hooi binnen met de hand. Een zeer tijdrovend klusje, maar zo bevredigend en o,o, wat een lol hebben we.
(foto's zijn van vorig jaar)
Hooi/ Hay
Vervoer hooi, methode 2
Stampen
Big little helpers

De hooi prijzen in de buurt zijn op dit moment vrij hoog door o.a. brandstofkosten en de droogte. Balen!
Het zet mij wel steeds meer aan het denken dat ik niet alleen mezelf, maar ook mijn dieren ZELF van voedsel wil voorzien. Nog een hele klus en het zal niet in 1 keer gaan, maar waar een wil is, is een weg.

woensdag 8 juni 2011

Vlees in de pan

Na een aantal vleesloze jaren kwam ik tot de conclusie dat ik zo nu en dan graag een stukje vlees op mijn bord heb. Rond die tijd kwam ik ook in aanraking met 'Meet your meat' . Dit principe daagt je uit om het vlees dat je uiteindelijk op je bord hebt ook recht in de ogen te hebben gekeken. Ik kan jullie verzekeren dat als je hier aan mee hebt gedaan je vanzelf minder vlees gaat eten, elk hapje waardeert en zeker NOOIT meer vlees weggooit.

Next years meat/ vlees in de pan

Tegenwoordig eten we in huize Hollandse Klei, kip van eigen erf en rundvlees van een boer verderop. Elk jaar belt de boer waanneer het zover is en zijn geliefde (2) stieren van dat jaar naar het slachthuis gaan. Volgende week is het zover en weet ik dat de vriezer opgeruimd en schoon moet voor een deel van bovenstaande heren.

vrijdag 3 juni 2011

Ananasazijn

Voor de zwoele dagen die komen gaan, maakte ik gisteren Ananasazijn. Over drie weken, als het echt zomer is, kunnen we genieten van een tropisch smaakje over de salades. Leuke bijkomstigheid is dat je het  maakt met iets wat je anders weg zou gooien en het echt simpel en goedkoop is om te maken.
LET OP! neem wel een biologische ananas.

Snij de schil en andere restjes van de ananas in stukjes. Doe de stukjes in een glazen, plastic of aardewerken kom en giet er water overheen waarin suiker is opgelost.  Zorgd dat alle stukjes  net onder water staan. Voor het suikerwater geldt de volgende verhouding 250 ml water : 60 milliliter suiker.
Dek de kom af met een theedoek en laat het op kamertemperatuur staan. Als de vloeistof, ongeveer na een week, donkerder wordt giet je alles door een zeef. Laat nu de vloeistof nog 2 tot 3 weken staan (fermenteren) en roer er zo nu en dan in. Proef regelmatig om te kijken wanneer het klaar is (dat is wanneer jij het lekker vindt.).
In plaats van suiker kun je ook honing gebruiken, het proces kan alleen langer duren. Gewoon vaak proeven.

Op deze manier kun je ook appelazijn, aardbeienazijn, zwartebessenazijn, kersenazijn etc etc maken. Het is een leuke manier om je fruit dat niet helemaal gaaf is te verwerken, maar zorg er wel voor dat het onbespoten is.

En nu snel de tuin in voordat de piraten alle aardbeien te pakken hebben.