Pagina's

maandag 25 juni 2012

Luiertjes aan de waslijn

Bij de geboorte van nummer 1 kwam het niet eens in mij op, bij mannetje nummer 2 had ik een zeurend stemmetje in mijn achterhoofd dat ik steeds wegduwde en bij kindeke nummer drie durfde ik het eindelijk aan, wasbare luiers. Lief vriendinnetje Ra ging mij voor (bij haar eerste notabene) en zij stuurde mij vanuit Australie een aanmoedigingspakket met wasbare luiertjes. Beste mensen, waarom deed ik dit niet eerder? Er zaten veel verhalen in mijn hoofd van was uitkoken, poep schrapen, dure aanschaf, weet ik veel hoeveel maten blablabla.

Ben je niet in voor luierpraat, stop dan hier!
Als kraamkado kreeg ik 20 meegroei luiers, die op maat zijn te maken met drukkertjes. Aan de binnenkant zit een laagje tegen doorlekken en voor de absorptie schuif je er een inlegger in (of twee).Voor de eerste zes weken waren ze eigenlijk nog te groot, ook in de kleinste stand en gebruikten we de luiers van de gekregen luiertaarten. Met twee maanden paste de luiers goed. Om eerlijk te zijn was ik er toen ook pas zelf aan toe om naast het huishouden van vijf iets nieuws in te voeren.

Van vriendinnetje hoorde ik ook dat je een soort inlegpapiertje kunt gebruiken. Handig om de ontlasting mee uit de luier te halen. Verkrijgbaar in rollen van 120 vellen, biologisch afbreekbaar, mag door het toilet gespoeld. Zie hier. Heb het zelf nog niet gebruikt of besteld. Schijnt heel handig te zijn.

Het wassen van de luiers is tot nu toe goed te doen. De vieze luiers gaan in een oude plastic speelgoedbak, in koud water waar een half kopje soda bij zit. Er is hier genoeg was om elke dag te wassen en ik verdeel het zo dat er twee of drie keer per week een 60 graden was bij zit, waar de luiers bij in gaan. Tot nu toe is alles schoon geworden. Ook met mijn eigen gemaakte wasmiddel (water, soda, zeep en eucalyptusolie).Verder drogen ze snel aan de lijn of voor de kachel. Aan 20 luiers heb ik, tot nu toe, genoeg.

Het lijkt me wel leuk om als er meer luiers nodig zijn, om ze zelf te maken. Voor een gratis beschrijving kijk hier. Hier kun je luiers van Nederlandse makelij kopen of een zelmaak pakket. Bij Salt kun je patronen bestellen voor katoenen luiers en wollen overbroekjes.
Wil je super goedkoop, zoek dan op e-bay naar 'washable baby cloth daiper'. Deze worden vaak kostenloos verstuurd vanuit de producent met e-bay garantie.

De luiers, die ik heb,  absorberen wel minder dan een gewone luier. 's Nachts zou je eigenlijk twee inleggers moeten gebruiken, maar dan liggen de billen van Madelief zowat twee verdiepingen hoger (grap). 's Nachts gaat er een wegwerp luier om.
De luier, zonder inlegger, kun je ook als zwemluier gebruiken. Handig! Ook voor als onze dame in bad gaat met de grote broers. Het is al een voorwaarde van de mannen na een poepincident, LOL!

Tot zover de luierpraat. Hopelijk heeft iemand er iets aan. Tips en toevoegingen zijn natuurlijk altijd welkom.




14 opmerkingen:

  1. Mag ik vragen welk merk luiers jij hebt? Ik ben nog op zoek. Ik heb binnenkort een consult van kaatjekatoen.
    Mijn zoontje is inmiddels al een half jaar, maar door vroeggeboorte nu pas 4,8 kg en 59 cm. Dus ze raadde mij inderdaad aan om pas bij 4,5-5 kilo de luiers te gaan gebruiken, omdat hij ook vrij smalletjes is. Hij heeft nu ook pas maatje 2 van de wegwerpluiers.
    Ik hoorde van de consulent ook dat zij 's nachts ook wegwerpluiers gebruikt. Dus dat ga ik misschien ook wel doen.
    En hoe doen jullie het als je ergens naar toe gaat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zit geen merkje op mijn luiers. Mijn vriendinnetje in Australie bestelde ze op e-bay en liet ze vanuit de leverancier naar mij sturen. Volgensmij was het zoiets als hier http://www.ebay.com/itm/Wholesale-20-Pcs-One-Size-Adjustable-Baby-Washable-Cloth-Diapers-Cloth-Nappy-New-/140768515586?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20c6751602
      Ik weet niet of er inleggers bij zitten, maar ik zou zeker op e-bay rondneuzen als je niet al te duur wilt.

      Als we weg gaan gebruik ik de wasbare, zolang de auto/ fietskar in de buurt is om de vieze luiers in te leggen, gewoon in een plastic zak afgeloten met een dikke elastiek. Bijvoorbeeld naar zwemles, bezoekjes etc. Gaan we echt een dagje weg dan gaan er wegwerpluiers mee.
      Dit weekend gaan we voor het eerst kamperen met Madelief erbij. Ga de wasbare wel proberen....!

      Verwijderen
  2. Ik heb ze ook gebruikt destijds voor onze kinderen. Ze waren voorgevormd en hadden klittenband en zagen er uit als papieren luiers maar waren helemaal van eko katoen. Geen idee meer hoe ik er aan kwam. Succes hoor, en zo'n waslijn vol ziet er altijd zo gezellig uit. (stiekem vind ik wassen en strijken gewoon hartstikke leuk ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb geen kinderen maar heb je verhaaltje met bewondering zitten lezen,GEWELDIG vind ik het. Wat een goede instelling van je, voor jezelf je baby en de natuur en je portemonnee ? respect, heb diep bewondering voor je, vooral in deze wegwerpmaatschappij en vastgeroeste consumenten. kan me voorstellen hoe het eruit zal zien als die kleine van je gaat kruipen in zo'n vrolijke luier, ....zucht......
    geniet ervan , liefs marion
    p.s. je hebt voor vandaag mijn dag gemaakt, dank je wel !!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij gebruiken Nature Babies voor onze tweeling, ik heb er ook zo'n 20 per kind. De inleggertjes zijn echt handig, daardoor kan je de ontlasting zo in het toilet gooien en als er enkel een plasje in zit, steek je het mee in de wasmachine en blijf je ze gebruiken tot ze scheuren. Ik bestel de doekjes in doosjes op www.bee-o.be, bestel daar ook gelijk Weleda billenbalsem om telkens aan minimum 100 euro te komen zodat ik geen verzendkosten hoef te betalen. De luiers komen van dezelfde site en zijn helemaal niet duur, minder dan 10 euro per stuk.
    Ook wij begonnen pas bij maatje 2 aan de wasbare luiers, voordien wilden we even wennen aan de tweeling en gebruikten we kruidvat luiers

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vond dat nu altijd zulke abacadabra en ik had precies het zelfde als jij. Bij de tweede dacht ik dat het de investering niet echt meer zou lonen maar nu wil ik toch wel een zooi tweedehands wasbare luiers aanschaffen.

    In Noorwegen zijn de composteerbare luiers vreselijk gesubidieerd, die kosten 2,50 per pak van 50 ofzo. Had heel veel willen inslaan maar dat ging helaas niet door kaduke voiture. Dus nu ga ik het zeker maar proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk maken we veel dingen onnodig moeilijk. Soms verdrink ik in de spullen waar ik dan uit zou moeten kiezen. Veel dingen hoef je niet eens te kopen. Voor de luieremmer gebruiken we een oude plastic opbergbox en voor het meenemen van vieze luiers als je ergens bent gewoon een plasticzak met elastiek. Ruik je ook niets en de plasticzak kun je gewoon omspoelen. (Sorry voor alle leuke webwinkeltjes die complete paketten verkopen).

      Verwijderen
  6. Wat een prachtig plaatje, die luiers wapperend aan de lijn!

    Ik heb nog (ouderwetse) vierkante luiers van badstof. Dochter 1 (20jr) heeft nooit een wegwerpluier aangehad, en dochter 2 (16jr) alleen 'snachts vanaf 1 1/2 jr. Zoontje (3jr) is een maand te vroeg geboren, en de luiers die ik al netjes gevouwen klaar had liggen, kwamen bijna tot aan zijn oksels. Ik was wel erg blij toen ik na een maand of 3 de Kvat luiers links kon laten liggen!

    Die inlegvelletjes kon ik 3 jaar geleden bij de plaatselijke groenkruis winkel kopen. Ideaal!

    Helena, ik heb nog bijna een heel pak inlegvelletjes liggen. Als je ze wilt proberen, laat het maar weten, dan stuur ik ze zo naar je op.

    Groetjes, Muriël

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ikzelf heb bij nummer 1 en 2 dapper katoen gebruikt,had er toen(ehm 17 jr geleden al zelf diverse inlegluiertjes voor gemaakt die me wat beter bevielen dan de toenmalige kant en klare( ik maakte bv nachtluiers met een ehm soort binnen vulling van molton-achtiglapje wat meer vocht vast hield), en t wassen was me werkelijk erg meegevallen) toen nummer 3 kwam, kwam ik in eens allerlei berekeningen tegen over co2 etc etc dat t maken van katoen,het wassen ervan etc etc ook allemaal een belasting voor het milieu is...toen wist ik het dus echt niet meer en ben voor de wegwerp gegaan ( bij etos hadden ze zogenaamde groene luiertjes die snel afbreekbaar waren)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ;o))) Ook mijn kinderen hadden 's nachts gewoon wegwerp om hoor! DIe verdieping extra vond ik niet zo fijn. En ook tijdens de vakantie.
    Ik maakte ook voor elk kind gewoon een stapel erbij, ik kon het niet laten. Ze zijn supersnel klaar en veel minder ingewikkeld te maken dan je misschien denkt. Gewoon van flanel of van welke absorberende stof dan ook. Hennep gebruikte ik ook veel. Super, vooral voor gevoelige huidjes. Overigens gebruikte ik altijd simpel klittenband, beter verstelbaar, minder kwetsbaar.

    De patronen kunnen binnenkort ook los besteld worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Alleen bij mijn jongste heb ik grotendeels wegwerp gebruikt. Hij was een onverwachte toegift;-)) en ik had alles al weggedaan. Van mezelf mocht ik toen voor gemak gaan na 8 kinderen, waaronder een tweeling in de hydrofiele luiers. Ik heb vrijwel nooit inlegdoekjes oid gebruikt, even uitspoelen en dan in een emmer met soda voldeed. En was wegwerp nou zoveel makkelijker? Ja, wel iets, het ging wel sneller met verschonen maar ik ben erg blij dat ik het bij de eerste acht het met katoen gedaan heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ga kijken of ik in september een doosje met inleggertjes voor jullie kan meenemen - hopelijk denk ik eraan! Hier gewoon in een warenhuis te koop. Wij vinden ze ideaal - als de luier alleen nat is, gaan de inleggertjes mee de was in. In totaal gooien we er dus maar 1 of 2 per dag weg.

    BeantwoordenVerwijderen