Pagina's

maandag 23 juli 2012

Wassen

Wassen is in huize Hollandse klei een dagelijks terugkerend iets. Zeker met echte smeerpoetjes, die onafhankelijk van het weer, buiten spelen. Tel daar een baby en ouders bij op die er ook wat van kunnen en de wasmachine draait dagelijks zijn rondje.

Veel was betekent ook aardig wat wasmiddel. Op het WWW zijn vele recepten te vinden voor eigen wasmiddel o.a. hier. Toch blijft het in het begin zoeken wat het beste past.
Een blok soda (ongeveer een mok), een half blok olijfoliezeep (ongeveer 70 gram) fijn geraspt en 5 liter warm water. Roeren maar en je hebt een halve emmer met wasmiddel voor een prikkie. Het wasmiddel laat ik gewoon in de emmer zitten en bij elke wasbeurt schep ik een lepel wasmiddel tussen de was. Niet in Het bakje!  Bij het beddengoed, de luierwas en erg stinkende ladingen doe ik twee druppels eucalyptus olie per lepel wasmiddel. Ruikt heerlijk en schijnt goed te zijn tegen beestjes en bacterien.

Witte was wordt weer echt wit als je het ook nog eens laat weken in een mengsel met extra soda. Los een beetje soda op in een kopje heet water en doe dit bij de was in de trommel.
 Door de soda is het wasmiddel niet echt geschikt voor fijne en wolwas. Je kunt dan een variant van het wasmiddel hierboven maken zonder soda en met Marseillezeep. Zelf  gebruik ik dan wasnoten van Muko., Ze voldoen niet voor mijn dagelijkse super vuile was, maar voor het fijne spul is het prima.

Na twee jaar vanalles proberen voldoet bovenstaande het beste voor onze smeerpoeten was.
Nooit gedacht dat ik over was nog eens een stukje zou schrijven.
Genoeg prietpraat. Ik ga wat doen. Juist, de was!

5 opmerkingen:

 1. Hier werden de witte t-shirts grauw en ook het witte beddengoed. Ik was er soms nog wel mee maar gebruik ook vaak Klok. Bevalt me heel goed en 't schijnt eco te zijn. Klok is ook ongeparfumeerd dus doe ik er wel eens een paar drupjes 'zomerdag' doorheen van Chi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha nu vind ik alweer een recept met de sunlight dat lijkt mij echt super schoon. (Nog beter asl marseille?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sunlight wast schoner en is goedkoper, maar bij de ingredienten van Marseille voel ik mij beter (geen palmolie etc)en het is een 'zachtere' zeep. Meestal gebruik ik Marseille, maar dat ligt hier niet voor het grijpen in de winkel. Voor het gemak gebruik ik zo nu en dan S. Als ik meer spullen nodig heb bestel ik alles tegelijk via internet of ga naar 'de grote stad'.

   Verwijderen
 3. Mijn zelfgemaakte wasmiddel bevalt me prima. Ik gebruik van traaij huishoudzeep en soda. Voor de witte was doe ik er dan een eetlepel ecover zuurstofbleekmiddel bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het ook geprobeerd, maar kreeg geurtjes er niet goed uit. Hoe is jouw ervaring daarmee? Heb je tips?

  BeantwoordenVerwijderen