Pagina's

donderdag 11 oktober 2012

Vissen en oogsten in het wild

Hoewel ikzelf geen visfanaat ben, ga ik graag mee. Terwijl de mannen vissen aan het einde van onze weg, struin ik de waterkant af. Er is altijd wel iets te vinden wat ik kan gebruiken.
Rode klaver, paardestaart, weegbree, watermunt en wilde peen waren dit keer de oogst. Een van mijn favorieten is toch wel wilde peen. Alleen jammer dat de peentjes erg klein blijven het eerste jaar. Ze zijn dan lekker om zo rauw te eten. Het tweede jaar als de peen gaat bloeien is de wortel groter, maar heeft het een pezige kern. Niet zo lekker rauw, maar wel een echte smaakmaker in de soep. De bloemenschermen, die op een vogelnestje lijken, kunnen gebruikt worden in salades en in een thee voor een beetje extra kalium


Let op! : Verwar de wilde peen niet met de uiterst giftige "gevlekte scheerling". De belangrijkste verschillen zitten hem in een zwart bloemetje in het midden van sommige schermen en alle delen van de wilde peen ruiken en smaken als wortel. Gebruik ook nooit wilde peen zaad of scermen voor thee als je zwanger bent.Vroeger werd dit zaad als anticonceptiemiddel gebruikt. Zegt genoeg....4 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je er over schrijft! Ik heb wel eens van dat wortel-loof in het wild gezien, en vroeg me al af of er wortels onder zitten die je kunt eten.
  Wat lijkt me dat fijn, als je precies weet wat je uit de natuur kunt eten. Hoe kom je aan die kennis? Van iemand geleerd, of zelf uitgezocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk doe ik altijd maar wat. Het meeste wat ik weet komt uit boeken en van het internet. Het belangrijkste is denk ik gewoon proberen.

   Verwijderen
  2. Als je nog boekentips hebt dan hoor ik het graag. Dit lijkt me ook zo leuk om te doen. Ging het eendje ook mee naar huis?

   Verwijderen
 2. Eigenlijk doe ik altijd maar wat. Het meeste wat ik weet komt uit boeken en van het internet. Het belangrijkste is denk ik gewoon proberen

  BeantwoordenVerwijderen