Pagina's

zaterdag 29 september 2012

Zelluf


Madam gaat tegenwoordig zelluf zitten. Weer een mijlpaal. Wat gaat het toch hard. Met verwondering kijk ik naar haar doorzettingsvermogen en bedenk me dat ik er zo nog wel 10 lust. Natuurlijk wordt ze flink aangemoedigd door haar grote broers en schalt er om de 5 minuten een luide aanmoedigingskreet door het huis. Ja, nu weten we het wel, mijn oren piepen er van, maar wat is het akelig stil als ze allemaal in bed liggen.

woensdag 26 september 2012

Over appels schillen en de houtkachel

Vorig jaar zat ik  hier nog te piepen over appels schillen. Dit jaar is het geheel andere koek. Van lieve vriendin Ra kregen we een geweldig cadeau, een appelschiller. Wat een pret!  De mannen, groot en klein, zijn er wild van.
Gisteren bracht mijn thee visite een tas appels mee. Je raad misschien al wat er na schooltijd op de planning stond.




Regelmatig krijg ik vragen over onze houtkachels, vooral over het houtfornuis. Dit wordt het derde seizoen dat we geheel afhankelijk zijn van onze twee houtkachels. Het fornuis in de keuken zorgt niet alleen voor een aangenaam klimaat, maar doet ook diens als een soort C.V. ketel en levert warm tapwater en water voor de radiatoren/ vloerverwarming.
Ongeveer 3 tot 4  maanden per jaar neemt de zon het werk van het fornuis over en zorgt via panelen voor ons warme water. Gekookt wordt er dan op een vuur buiten of op een tweepits kookplaatje.


Een vraag die laatst voorbij kwam of we de kachel laten branden als we naar bed gaan en hoe het zit als we er niet zijn.
Het is heel simpel met een houtkachel, als je er geen hout in stopt gaat hij uit en wordt er geen warmte geproduceerd. Heel handig als je in slaap valt op de bank in de winter, je wordt vanzelf weer wakker omdat het koud wordt en je kunt nooit vergeten om je thermostaat lager te zetten. Gaat helemaal vanzelf.
Als het echt fris is duw ik de kachel helemaal vol met hout voordat ik weg ga zodat het vuur nog brand als ik terug kom. Wel moet je goed opletten dat er geen kleren meer te drogen hangen en alle ketels en pannen van het fornuis zijn. Je weet maar nooit!
De kachel in de woonkamer kan zelfs een vuur overhouden. Als je 'sochtens beneden komt gloeit hij nog. Snel kleine houtjes erop en hij gaat weer. Heerlijk! Of ik dit niet eng vind? Nee, er zijn brandmelders in ons huis en de schoorstenen worden regelmatig geveegd. Heel veel mensen realiseren zich niet dat de CV ook dag en nacht brandt. Hoor je nooit iemand over.
Wel is het oppassen met onze dame hier. Ze is er als de kippen bij. Het houtfornuis wordt alleen warm aan de bovenkant, maar de kachel in de kamer wordt echt loeiheet. Binnenkort maar een kachelhekje of zoiets. Ideeen?

dinsdag 25 september 2012

Overvloed

Dat september een maand van overvloed is blijkt maar weer. De keuken ligt vol met groenten en fruit uit de tuin, geruild of gekregen.
Hoewel ik bij geweckte groenten en fruit altijd een blij gevoel krijg, is het hele proces niets voor mij.  De overvloedige oogst verdwijnt hier meestal in de vriezer of wordt gedroogd. Er zitten al aardig wat porties bieten, stoofperen, appelmoes en stukjes wortel in de vriezer.
 
Soms is het dringen op het fornuis en wordt er een heuse pannendans opgevoerd.
Nu zijn er nog een paar super grote bieten over. Bietensoep? Bietensap? Iemand een lekkere tip?
 
 

maandag 24 september 2012

Echt voorbij

Het valt nog niet mee om weer in het schoolritme te komen. Krakend en piepend kwam hier de afgelopen weken het schema, met heel veel tegenzin van ons allemaal, weer op gang.
Nu nog nagenieten en voor je het weet is het weer herfstvakantie.