Pagina's

donderdag 28 maart 2013

Weg met wegwerp, doekjes

De man en ik verschillen van mening over doekjes. Hoe kun je in vredesnaam een meningsverschil hebben over zo'n saai, alledaags iets? Kijk, daar zit het hem nu in. Wegwerpdoekjes, makkelijk in gebruik en op een huishoudbudget vaak geen grote kostenpost. Billendoekjes, keukenrol, wc-papier, snoetenpoetsers voor onderweg, wc-schoonmaakdoekjes, papieren zakdoekjes en vul de lijst verder zelf maar aan. Hoe de doekjes worden gemaakt, verpakt, vervoerd en wat er tenslotte na gebruik mee gebeurd, daar sta je niet dagelijks bij stil. Laten we het er op houden dat ik iets meer tijd (interesse) heb om hier een beeld bij te vormen dan de man. Aangezien ik de boodschappen doe zit hij uiteindelijk met mijn idee├źn opgezadeld. Er worden al tijden geen wegwerpdoekjes meer gekocht.
Om het een beetje overzichtelijk te houden voor de rest van de familie, wat dan wel te gebruiken bij vieze billen, snotneuzen en kattenkots, besloot ik een beetje orde te scheppen in onze alternatieven.
De schaar ging in een aantal oude bloesjes en Tshirts, met als resultaat een stapel doekjes voor eenmalig gebruik en een stapel doekjes die na gebruik de wasmachine in kunnen.
Nu moet ik even melden dat ik niet echt een ster ben met de naaimachine. Met wat tips van mijn schoonmoeder deed ik een poging om de doekjes een beetje netjes af te werken.
Het resultaat, een aantal zakdoeken, vaatdoekjes, dweilen, servetten en billendoekjes. Nu nog  duidelijk klaarleggen op strategische plekken. Kan niet meer missen (in mijn beleving).
Voor de billendoekjes werd ik ge├»nspireerd door De gulle aarde.
1 Eetlepel cocosolie laten smelten en mengen met een klein kopje heet water, over de doekjes heen gieten, een poosje laten intrekken en tot slot het overtollige water afgieten.
De cocosolie maakt de doekjes erg vettig, maar dat werkt wel prettig poeptechnisch (pfffffff) en zijn goed uit te wassen. Voor de volgende lichting doekjes ga ik eens amandelolie proberen.

Tot slot nog een geruststellende mededeling voor lezers die wel eens op bezoek komen, het wc-papier is gebleven. Tja, ik kan natuurlijk niet in alles mijn zin krijgen.
10 opmerkingen:

 1. Goed idee om het met wasbare doekjes te doen!!
  (En wat een grappig stukje, zit hier met een big smile!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij doen billen snoeten en handjes allemaal met washandjes en water. Gewoon een stapel washandjes in de keuken leggen en klaar.
  Voor het gemak en voor gasten hebben wij wel nog een doos tissues. Maar geen enkele soort natte doekjes met nare schoonmakers, dat heeft het velletje niet graag.
  Toiletpapier is een van de zaken waarop ik nooit zou bezuinigen. Ik koop het goedkoopste zachte papier, of het eco papier. Geen superduur superzacht maar ook geen schuurpapier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja , dat had ik ook eerst, maar de man klaagde steen en been over de washandjes voor de billen vandaar deze actie. Handjes en snoeten blijft washandjes werk. (o nu klink ik echt als een suffe ma die niets anders te verkondigen heeft)

   Verwijderen
 3. Wat goed zeg... ik had er nooit opgekomen om billendoekjes zelf te maken, maar het klinkt prima en ziet er nog vrolijk uit ook.

  Groetjes, Puck

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Manlief zit hier ook altijd te klagen over de washandjes, en ik over die pestwegwerpdoekjes. Wel een goed idee om het zo te doen, hoewel ik nooit zo netjes zou kunnen stikken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, het leuke van foto's maken is dat je de mooiste doekjes bovenop kunt leggen. Stikken zou ik ook teveel werk vinden,netjes omvouwen en spelden enzo, maar dit is een soort alternatieve locksteek (volgens schoonmoeder). Heel snel en simpel, precies waar ik van hou.

   Verwijderen
 5. oh handig wel :-) zelf maken, ik dacht er ook iets tegen wegwerp te willen doen en ehm kocht van die witte kleine badstofdoekjes bij ehm ikea ....maar zelf maken beter voor milieu en is wel veel goedkoper ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb van 10 hokjes luiers die wat dun waren geworden. Doekjes gemaakt stukje weleda zeep en wat water. De billen zijn zo schoon. Ik had bij de commode een klein emmertje met een ecover pakje met zuurstofbleekmiddel om erbij te gooien bij staan. Iedere dag bij de was en klaar is kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een slimme manier om billendoekjes te maken! Billendoekjes heb ik heel veel gebruikt, maar behoren inmiddels tot het verleden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lijkt me een ideaal idee! Nog bergen kleding van mezelf liggen, wat versleten, te klein, te groot of gewoon niet meer werkbaar is. Doel 1 is om er kleertjes van te maken voor ons meisje, maar er blijven dan altijd stukken over. Ideaal om doeken van te maken. Ik begin hoe langer hoe meer een hekel te krijgen al dat weggooi spul en alle bergen geld die je er dan tegenaan moet gooien om het aan te schaffen.

  BeantwoordenVerwijderen