Pagina's

donderdag 20 juni 2013

Opstandig

De berm langs onze weg is een bron van vermaak en voorziet ons van hooi en kruiden. Althans, als we geluk hebben. Dit jaar werd de weg 'opgeknapt' en ook de berm werd onder handen genomen. Er werd gevlakt, gaten opgevuld en er kwam een kiezel bovenlaag.
Iedereen kan nu weer 100 km per uur over ons weggetje. Nou, wat ben ik blij.
 (hopelijk voelen jullie het cynisme).

Bijna aan het einde van de weg is een kade, waar het nodige "onkruid" tussen de stenen groeit. Ongeveer 1 keer per jaar komt er een soort borstelwagen, die het meeste groen tussen de tegels verwijderd. Nu las ik in ons plaatselijke krantje dat de gemeente wegens bezuinigingen bestrijdingsmiddelen gaat gebruiken voor het onderhoud ipv de borstelwagen.
Aan de overkant van het water is een industrieterrein ingepland. Je ziet de nieuwe mast voor 4G al staan. Er was namelijk geen dekking in ons gebied. Achter het industrieterrein is een kassengebied in ontwikkeling die zijn weerga niet kent. Een straat verderop zal binnenkort de eerste mega kippenstal herrijzen waar elke 6 weken, 1 miljoen kippen/ kuikens zullen worden geoogst. De mono-cultuur om mij heen viert hoogtij met de daarbij behorende verschijnselen; kunstmest, bestrijdingsmiddelen en steeds grotere landbouwvoertuigen. Als ik dan de sticker op buurmanboer zijn auto lees "No farmers, no food" moet ik mij inhouden om niet te zeggen; je bedoelt "No oil, no food".

Soms vraag ik mij af wat ik hier nog doe. Hoe ik tegen het leven aankijk staat bijna haaks(in ieder geval 45 graden) op de werkelijkheid om mij heen. Maar de mensen zijn aardig, ook al zien we dingen anders, mijn kinderen hebben het naar hun zin, de man heeft een baan die hij geweldig vindt en eigenlijk heb ik alles wat mijn hartje begeert (op een kas na dan, kleinigheidje).

Toch borrelt er iets binnenin mij, een soort opstandigheid.  Vertrekken is geen optie, actie dan maar?
Hoe ga ik dat doen, zonder al die aardige mensen voor hun hoofd te stoten?
Radijsjes uitdelen uit mijn moestuin? Ja, zoiets gaat het worden. Positieve opstandigheid. Elke keer als het binnenin begint te borrelen zal mijn nieuwe mantra zijn "kijk, het kan ook anders, zien jullie".


Aanvulling: Ken je deze documentaire al? A farm for the future van de BBC (met nederlandse ondertiteling). 

19 opmerkingen:

 1. Jammer he allemaal, dat spuiten. Overal wordt er gewaarschuwd en toch gebeurd het om financiƫle redenen.
  Ik kan soms ook wat verdrietig worden van alle zooi en die concentratiekampen voor dieren hier in de buurt. Gelujkig zijn er hier ook zorgboerderijen enz. dat maakt het leven mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Helena je kan echt wat doen inderdaad. Ik zit in dorpsbelangen en heb de wethouder deze week geveraagd of ze niet kunnen stoppen met die onzin vna bestrijden met chemische rotzooi. Wij hebben net een cooperatie opgericht en worden een duurzaam dorp dan hoort het er niet bij dat er hier wordt gespoten. Hij was het daar wel mee eens. Ik ga ook altijd in discussie dat boeit me niet en mijn lokale groenlinks afdeling heeft vaak met succes geprotesteerd tegen een mega stal. Change is gonna come ik voel het!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan je gevoelens goed begrijpen.
  Ik ben ook niet voor megastallen, wij hebben maar een relatief klein familiebedrijfje. En we zorgen er goed voor, al zijn we niet biologisch.
  Maar hoe lang zal dat nog kunnen? De marges worden steeds minder. Sommigen kunnen mopperen over het feit dat boeren steeds meer land willen maar dat zijn normen die opgelegd worden vanuit dierwelzijn: per dier minimaal zoveel land. En dat wordt nog om de zoveel jaar opgerekt. Dan moet je bijna wel een groter exemplaar landbouwwerktuig kopen ipv de oudere kleinere. Wil het allemaal nog te behappen zijn.
  En zo zijn er zoveel dingen die ik natuurlijk niet allemaal noemen kan hier.
  En er is een verschil in visie: wij willen wel wat groeien omdat we willen voortbestaan. Zo fijn om onze kinderen ook te kunnen geven wat ze nodig hebben. Er zijn er ook die veeeel willen groeien om veeel te verdienen. Echter tegenover veel baten staan ook veel kosten en die zien wij niet minder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies zoals jij zegt Jolanda. Ik zie veel hardwerkende families om mij heen met dezelfe dingen worstelen.

   Verwijderen
  2. als die rottige supermarkten nu eens niet belachelijke prijzen zouden opleggen, zou het voor boeren net iets makkelijker zijn. Ik probeer zelf de lokale boeren wat te helpen en koop vaak groente, fruit en aardappelen direct bij de boer. Ik ben voordeliger uit en.de boer krijgt echt meer.

   Verwijderen
  3. @jolanda Dat is waar ik haal mijn melk ook wel bij boeren waarvan ik weet dat ze zoals jullie zijn. Het intensiveren wordt gewoon opgelegd doordat groei lijkt te'moeten'

   Verwijderen
 4. Ik snap je weerstand tegen het systeem heel goed. Ik heb dat ook maar bij mij ligt het op een ander vlak. Manlief werkt namelijk voor een groot pensioenbedrijf en is inmiddels de beleggingsafdelingen binnen gerold, het echte bankwezen zeg maar. Het is echt zo erg als we allemaal denken, sterker nog: erger! Soms verzeil ik met manlief in discussies (hij ziet de onrechtmatigheden ook allemaal maar als je er inzit.....) waarbij ik op een gegeven moment moet zeggen: laat maar, ik weet het ook allemaal wel! Het systeem is zo scheef! En dat geldt bij de landbouw ook voor een groot deel. Natuurlijk zijn er een heleboel goedwillenden, je kan eigenlijk niet anders doen dan die zo veel mogelijk steunen. Iets positiefs wordt toch sneller opgepakt dan fel verzet. Ik hoop dat er een heleboel mensen zullen smullen van jou radijsjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp volledig waar je het over hebt......'waar is hier de nooduitgang'..... en volgens mij is het enige wat je kunt doen; positieve energie blijven uitstralen naar je omgeving, sterk blijven staan in je opvattingen en daarmee de wereld een klein beetje mooier maken! En lekkere radijsjes uitdelen......
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja dat is wel herkenbaar. Hier in de buurt zie je de gifwagens wekelijks rondrijden tussen de appels en aardappels en lopen ze van de gemeente met roundup in het perkje voor.... En dan die veeschuren, vreselijk. Maar het is ook debiel dat boeren eigenlijk niets krijgen en de aholds er met de miljoenenwinsten vandoor gaan.

  Maar dat is hier ook, heb ook alles wat ik ooit zou kunnen wensen. Rustige omgeving voor de kindjes, mooi huis leuke tuin (en een kasje... als we verhuizen mag jij hem hebben :)) en alles... en toch. Niet dat het ergens anders per definitie beter is. Maar zou graag in een houten huisje in een bos gaan wonen, ver weg van alle ''beschaving''.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik sluit me volledig bij de vorige spreeksters aan. Een machteloos gevoel, dat aanzien van megastallen en gifspuiterij. En dat allemaal wegens het geld, altijd weer geld. In mijn omgeving wordt nu alles kort gemaaid voordat het in bloei staat. Ook zo slim, want zo blijven de bijen wel weg....Moedeloos word je er van. Als mensen nu wat meer wilden uitgeven aan een bio komkommer en niet aan het zoveelste paar schoenen waren we ook al een heel eind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. A farm for the future; Dankjewel, ik keek hem net! Onze toekomst.... levende aarde! Wat een mooie documentaire!
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Balen zeg dat ze die berm zo onnatuurlijk hebben gemaakt. En al helemaal als mensen daardoor keihard gaan rijden...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk niet dat een stille actie zoals nu in Turkije een optie is maar ik zie wel meteen een groep (jouw familie?) voor me met borden en spandoeken met radijsje en andere rebus-groenten voor me.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeker weten positieve opstandigheid! Mensen lekkere hapjes te eten geven helpt ook vaak, een kennis van mij heeft haar hele dorp veganistische couscous en tofu-spiesjes laten eten op een barbecue en iedereen heeft gesmuld. Een beetje guerillaplanten kan misschien ook nog wel, en een beetje opvallend recyclen? Juist op zo'n plaats als de jouwe kun je nog mooie resultaten boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik snap je helemaal.
  Ik ga zo de documentaire eens kijken.
  Ik vond zelf de documentaire 'Back to Eden' geweldig Hier wordt (met een christelijke ondertoon) uitgelegd hoe het veel makkelijker en beter kan, met een overvloed aan gezonde groenten en fruit.

  www.backtoedenfilm.com voor de engelse versie en https://www.youtube.com/watch?v=YrqEbVXRSiY voor de nederlandse ondertiteling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje wat heeft die man een geweldige opbrengst. Inderdaad leuk om te kijken, ondanks de ondertoon. Bedankt voor de tip

   Verwijderen
 13. Yep. positieve opstandigheid.
  ik ga kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een akelige veranderingen! Wees maar lekker rebels met je perfecte radijs!

  BeantwoordenVerwijderen