Pagina's

vrijdag 14 juni 2013

De professionalisering van de huisvrouw en thuisblijfmoeder

Uiteindelijk belande ik gisteren in een binnenspeeltuin. Niet echt mijn favoriet, maar wat vonden de kinderen het leuk. Gelukkig was het lekker rustig en kon het kroost in de gaten worden gehouden vanaf een picknickbank.  Nou, laten we dan maar gaan bladeren in de tijdschriften die er lagen; Opzij, Libelle, KEK, Marie-Claire, Prive, KCK je kon het zo gek niet bedenken of het lag er wel. Buiten de 'Genoeg' en 'Donald Duck'  komen er maar weinig tijdschriften in ons huis. Tijd om even bij te lezen.

De bladen waren al een paar weken oud en ik werd alsnog geconfronteerd met de uitspraken van (een) bepaalde dame(s) over thuisblijfmoeders, parttime werkende vrouwen en huisvrouwen  met als kernwoorden financiële onafhankelijkheid, delen van de zorg met partner, persoonlijke ontwikkeling, eigen schuld dikke bult, luie prinsesjes en cariere mogelijkheden. Veel blablabla eigenlijk en na een kwartiertje had ik het wel weer gehad met het onnozele gezwets van dees of geen en ging een kopje thee halen. Om de thee af te rekenen pakte ik een 10 euro biljet uit mijn portemonnee. Opeens ging er een radartje draaien in mijn hoofd.
Afgelopen week nam ik de schoolpleinwacht over van een gezin (elk gezin moet een aantal keer per jaar helpen met toezicht houden tijdens de middagpauze). De familie betaalde me 10 euro. In eerste instantie vond ik dat niet nodig, maar de moeder van het gezin stond er op. Zij zat immers gewoon geld te verdienen bij haar baas terwijl ik haar verplichte vrijwilligerswerk (?) over nam. Ik draaide me om en zag mijn kinderen ravotten met twee extra meegekomen vriendjes. De ouders kregen de opvang niet rond voor de studiedag en vrij nemen konden/wilden ze niet.

Op de terugweg naar huis maakten de vriendjes en mijn mannen al weer nieuwe plannen voor de studiedag van volgende week. Mmmm, zorg delen met partner.......... ,de man kan volgende week zeker geen vrij nemen. Zijn beurt zou je denken. Zal ik een factuurtje naar hem sturen? En aan de ouders van de vriendjes? Nu kwam ik echt goed op dreef. De helft van de zorg van mijn kinderen  die volgens beleidsmakers van emancipatiebeleid mijn man zou moeten vervullen kan ik misschien gewoon in rekening brengen. En de helft van de keren boodschappen en het huishouden doen, en het schilderen binnen en buitenshuis, tuinwerk, het kweken van veel groenten op ons bord (minus aftrek kosten natuurlijk), de huismiddeltjes die ik tegenwoordig brauw tegen kleine kwaaltjes kan daar ook een prijskaartje aan? Vrijwilligerswerk bij de voetbalclub van 6 uur per week van de man wordt mede mogelijk gemaakt door mij, factuurtje naar de ouders of de cub? De dame van het schoolplein die niet goed Nederlands kan en die ik help formulieren invullen, die mag natuurlijk gewoon contant betalen. Net als dat oudere echtpaar uit het dorp waar ik twee keer per jaar help in de tuin. Collecteren voor Amnesty? gedeelte van de opbrengst voor mijzelf. Of ga ik nu echt te ver? Kan de lijst nog heel lang maken.

Misschien wordt het wel eens tijd voor professionalisering van de huisvrouw en thuisblijfmoeder. Als ik een formulier in moet vullen waar ze naar mijn beroep vragen vul ik dat namelijk ook in. Vastgelegd is het al.
Dan wil ik wel mooi papier voor de factuurtjes. Je weet wel met een heus logo, ongebleekt en gerecycled papier en een ouderwetse postzegel op de enveloppe. Oooo en visitekaartjes met als onderschrift 'Manoesje-van-alles'. Ja, ik denk dat het wel goed komt met mijn financiële onafhankelijkheid. En schiet me opeens te binnen, allemaal zonder specialistische opleiding. Zou ik daar nog een soort bonus voor kunnen krijgen van de regering, omdat het ze niets extra's heeft gekost. Nou, misschien kan ik dat dan wegstrepen tegen de kosten die zijn gemaakt voor mijn studie waar ik nu niets meer mee doe. Als voorvechtster van de professionalisering richt ik direct een vakbond op voor huisvrouwen en thuisblijfmoeder (ook bedoeld voor vrouwen met een kleine deeltijdbaan) om ons belang onder de aandacht te brengen en voor onze rechten op te komen bij geschillen. Neem nou uurtarieven. Reken je hetzelfde uurtarief voor opvang en voor het boenen van de WC?

Ik kan zo nog wel uren doordraven. Er is echter wel 1 probleempje in mijn geval. De man en ik hebben 1 gezamenlijke rekening. Hoe doen we dat met de betalingen? Gezelliger zal het er ook niet op worden. Wat doe je met wanbetalers die je elke dag tegenkomt? Ach waar hebben we het eigenlijk over, blablabla. Ga maar eens aan het werk, stofzuigen, was wegwerken, composthoop bouwen en de kinderen weer ophalen. Later!

Aanvulling; thuisblijfmannen, huismannen en mannen met een kleine deeltijdbaan zijn natuurlijk ook welkom bij de bond. Jullie begrijpen wel wat ik bedoel, toch?

20 opmerkingen:

 1. Zou een leuk uurloon worden hè! En wat dacht je van al dat geld wat we uitsparen met BSO's die onzekids niet naar clubjes hoeven te taxiën, of de kinderpsycholoog die we niet nodig hebben of huiswerkbegeleiding, het loon van de afhaalchinees waar we niet komen..........
  Ik sluit me aan bij jouw bond ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, ik hou van afhaalchinees. Jammer genoeg veel te ver weg. Als ik dan thuis kom is het al koud.

   Verwijderen
 2. Geweldig stukje! Als tegenwoordig toch overal een prijs aan moet worden gehangen, dan toch ook aan het werk dat 'wij' doen. Heb net mijn buurmeisje weggebracht omdat mijn drukdrukdrukke buurvrouw een afspraak had om 9 uur, heb schoolspeelgoed gewassen, een was gedraaid, huis opgeruimd, kindjes eten gegeven en ben nu de baby aan het voederen.

  Maar die bankrekening he, ik zou wel een eigen rekening nemen. Stel dat je straks gaat scheiden? Die kans is 1 op 3 hoor!

  Wens je een mooi dag met de kindjes, de tuin, de zon en alle andere mooie dingen die je ook fijn had kunnen missen op je zielloze werkplek met deadlines, zeurende klanten en dito collegae :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het grappige is dat iemand die van zijn kantoorbaan houdt denkt; liever geen slakkenjacht tussen de aangevreten planten, stinksokken vastpakken, zeurende kinderen, geklets op het schoolplein. Het is maar net wat je wilt. Wel vind ik dat de 'niet (veel) geldverdieners' zich gewoon wat harder moeten opstellen tegen zwetsende mensen die denken de wijsheid in pacht te hebben. Dan professionaliseren we toch gewoon, marktwerking etc. Kijken hoe blij iedereen dan wordt. De centjes hè, het magische middel om alles recht te trekken lijkt wel. Jammer, ik doe liever niet mee aan de professionalisering maar als de maatschappij het wil, waarom niet. Laten we ze maar eens een poepie ruiken (ik heb er hier nog een aantal in de week liggen). Nu stop ik voordat ik echt doordraaf.

   Verwijderen
  2. jengelende kinderen, stinksokken, ze weten gewoon niet wat ze missen ;) en dat geeft niet, als mensen graag werken moeten ze dat uiteraard doen. maar dat je pas nuttig bent als je een belastbaar inkomen genereert, das wel triest.

   pasgeleden had iemand weer berekend wat een boom aan economische waarde had, iets met co2 enzo had ie uitgerekend. tja....

   Verwijderen
  3. Ik ben meer geïnteresseerd in de economische waarde van die thuisblijfouder, dan van die boom. Want als alle vrijwillige hulpmoeders/vaders op scholen en sportclubs ineens zouden wegvallen, dam stort ook de wereld ineens in elkaar.
   Maar ik zie wel wat in dat professionaliseren van huisouders. Een vakbond oprichten tegen al dat gezwets

   Verwijderen
  4. Ja, dan ook voor de mensen die geen kinderen hebben, maar wel heel veel onbetaald werk kunnen verrichten juist omdat ze deeltijd werken en daardoor niet in het rijtje passen van financieel onafhankelijk. Wanneer ben je eigenlijk financieel onanfhankelijk? Dit wordt nog een hele kluif voor de beleidsmakers en rekenaars.

   Verwijderen
 3. 'Men' weet het nog niet, maar vrouwen (en mannen) als jij zijn niet in geld uit te drukken.... Jullie zijn de vrouwen van nu én de vrouwen van de toekomst! Liefde voor het kind is onbetaalbaar en voorkomt de maatschappij een enorme rekening aan psychologen, psychiaters, plaatsen in jeugdgevangenissen en ga zo nog maar even door....
  Jij (en ik trouwens ook...), zorgen voor de toekomst van dit land met blije, gezonde, vrije mensenkinderen die de liefde van hun eigen moeder (of vader) kregen en niet van een 'betaalde' opvoeder..... En dat is duizend keer zinvoller dan werken voor een tweede auto, hypotheek etc. etc.!
  De maatschappij zal je met terugwerkende kracht uitbetalen...., maar misschien niet met geld!
  Dag Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga hem delen op de facebookpagina van Het Moederfront!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk stukje, volgens mij zijn we allemaal onbetaalbaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De moederbond bestaat al!
  Nou niet dus even gegoogeld alleen in Suriname! Het wordt wel tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ghe geh geh... leuk geschreven...
  Count me in! Ben vroeger activist geweest, dus ik doe wel het actiecomité:):)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ....er ging iets mis :-)
  Mijn partner en ik hebben altijd werk en kinderen gecombineerd, zonder problemen. Tuurlijk hebben we wel 'ns hulp van derden moeten inroepen, Iedereen, met of zonder baan, heeft toch wel eens hulp nodig! We hielpen ook met sportdag, partner was ook luizenvader, we brachten de bagage voor het kampeeruitje ook naar het kamp. We hielpen bij de schoolvoorstellingen en in de schooltuin.
  Jullie willen graag de hele dag thuis bij je kinderen zijn, prima. Niks mis mee, voor jullie.
  Anderen willen een baan en kinderen, ook niks mis mee ! Dat heet tweeverdieners en ze betalen veel meer belasting dan iemand die alleen kostwinner is! En dat geld komt ons allemaal, ook de thuisblijfmoeders, ten goede!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tecla volgensmij is mijn stukkie niet helemaal duidelijk. Prima, prima, prima hoe jullie het doen. Het ging mij er om dat er in die bladen zo gehamerd werd op financiële onafhankelijk van thuisblijvers en mensen met een (kleine)deeltijdbaan. Ik ging me gewoon even rijk rekenen met al het onbetaalde 'werk' dat ik doe. En wat de belasting betreft, je betaalt toch belasting over het verzamelinkomen of je nu 1verdiener of 2verdiener bent? maar ik ben geen belastingspecialist dus pin me er niet op vast.

   Verwijderen
  2. Jaaa.... begrijpend lezen is een hele kunst!

   Verwijderen
 10. Och gut a gut a gut, je strijkt weer eens wat mensen tegen de haren. Is altijd zo als je zo n mooi en waar stukje schrijft. Er zijn van die moeders die(die kzelf ook geweest ben) zich op zitten te winden over die vrouwen die volgens hen geen ene reet uitvoeren. En wij maar belasting betalen. o jee.Weet je wel hoeveel belasting ons bedrijf moet betalen? En hoeveel kinderopvangtoeslag werkende ouders hebben gekregen? En dan ook nog de uren die eigenlijk niet puur noodzakelijk waren. De maatregel van de uren opvoeren voor de minst werkende is pas vorig jaar in gegaan.
  Ik kost de belastingbetaler niets. Ik betaal mijn eigen tandartsrekening kom niet bij een dokter, krijg geen enkele toeslag.

  Ik doe mee aan de bond bne vrij activistisch ingesteld. We gaan bezems verbranden op het Binnenhof wanneer gaan we?

  BeantwoordenVerwijderen