Pagina's

maandag 2 september 2013

Een nieuwe week, gelukkig.

Vorige week was een week die ik het liefst zou willen doorstrepen. Geveld door de griep, zo noemen ze dat. Rondlopen als een koortsige zombie om het hele bedrijf draaiende te houden, me in bed laten vallen zodra de man een voet over de drempel zet en dan niet kunnen slapen omdat ik me zo ellendig voel. Gelukkig was vrijdagavond het ergste leed geleden en maakte ik alweer plannen om na mijn avondrondje dieren bij lieve buurvrouw een kopje thee te gaan drinken. Ach laten we eens gek doen, misschien wel een biertje te halen. Het is bij plannen maken gebleven, want Bas onze ezel bleef achter in de wei liggen. Dat was gek, heel gek, want als iemand naar mij luistert is het Bas wel.

Kort samengevat, het zag er niet best uit. De veearts kwam en snapte er geen biet van, net als wij. Een voor het oog gezonde ezel die zo neerstort. De hele avond zat ik naast Bas in de wei. Het werd steeds donkerder en zijn kop leunde steeds zwaarder tegen mijn schouder tot het echt niet meer ging.  Soms hoor ik mensen zeggen dat dood gaan zo mooi kan zijn. Ik denk dat ik dat nooit zal begrijpen. Het lichaam strijdt en laat langzaam het leven los om naar de dood te grijpen. Dat is geen  zachtaardig proces maar een slagveld. Als machteloze toeschouwer sta je er naast en kijk je er naar. Of het nu gaat om een mens of een dier, je hebt het te nemen zoals het gaat.

"Gaan we een gat graven?", vraagt jongste zoon. Euh...., nee.
Dit is niet de eerste keer dat een van onze dieren heen gaat. Voor een groot gat in de hollandse klei is echt een graafmachine nodig (al doende leert men ) en een 150 kilo wegend dier zachtzinnig in zijn graf leggen is een bijna onmogelijke klus. Nadat iedereen afscheid heeft genomen van Bas, dek ik hem toe met een kleedje. Dag Bas, rust zacht in de ezelhemel. De rest laat ik aan buurmanboer over met zijn voorlader en de vrachtwagen van het blahblah-bedrijf.

Het is maandag en de nieuwe week is begonnen. Gelukkig.

7 opmerkingen:

 1. Wat een rotweek heb je achter de rug! Hopelijk wordt deze week een betere.
  Veel sterkte met het verlies van Bas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ah joh, hoe kan dat nou zo snel? SOmmige dingen zul je inderdaad nooit snappen....en gelukkig maar is er een ezelhemel en ben jij weer beter. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is wel veel op je bordje in één week zeg, sterkte met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Och wat zonde zeg. Sterkte ermee, hoop dat je inmiddels weer fysiek helemaal de ouwe bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah wat sneu. En wat lief dat je hem gezelschap hebt gehouden. De dood sucks. Een gezonde week toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aargh, een dier dat sterft en waar je van houd, dat is zwaar! Mooi dat je bij hem bleef! Ja, je had een zware week! Gelukkig gaat iedere dag de zon weer opnieuw op!
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen