Pagina's

woensdag 18 september 2013

Klein is ook fijn

Een grote oogst uit de moestuin is natuurlijk fijn. Een emmer wortels, vergieten vol met boontjes, bietjes voor het hele jaar, kruiden in overvloed en ga zo maar door. Zodra de buit binnen is overvalt mij elke keer het gevoel 'en nu?!'. Werk, heel veel werk. Schoonmaken, het hele bewaar proces van jam tot inkuilen en tot slot het verdelen van de restjes tussen dieren en composthoop. Werk (sommigen zullen het hobbyen noemen), dat ik meestal met veel plezier doe. Werk, dat er voor zorgt dat er betaalbaar gezond voedsel op tafel komt en zorgt voor een natuurlijke aanvulling van onze huisapotheek.
Na een paar weken oogst in overvloed is het des te meer genieten van de kleine porties. Nog een paar takjes Verveine die weer aan zijn gegroeid, een paar nieuwe goudsbloemen om te drogen, zonnebloemhoofden maatje mini, wat rozenbottels van de struik vlak bij de stal. Gewoon even snel tussendoor oogsten en verwerken.

Vaak moet ik dan denken aan een uitspraak van mijn moeder, "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd" . Als kind dacht ik dan blablabla.  Juist mam, geef ik je na al die jaren toch nog gelijk.

11 opmerkingen:

 1. Ja, ik begrijp erg goed wat je bedoelt.... en nu...?
  Langzaam weer naar binnen, de kachel weer aan steken. Af en toe trek ik mijn keukenlade open en zie 'de buit' van een seizoen samen werken met de natuur, want de oogst blijft niet beperkt tot de moestuin!
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn! En na gedane arbeid is het goed rusten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor je het weet groeit er niets meer behalve de winterrassen (boerenkool e.d) en de aanloop er naar toe is nu begonnen. Steeds kleinere porties. Een hoop werk inderdaad maar veel voldoening, toch? Mooie rozenbottels, wat ga je er mee doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rozenbottelsiroop, want dat is niet zoveel werk. Kunnen de zaden gewoon blijven zitten. Een aantal maak ik wel schoon en die droog ik dan voor de thee.

   Verwijderen
 4. En na al dat harde werken, kun je straks wel in de winter genieten van jezelf verbouwde groenten en kruiden en natuurlijk ook weer plannen maken voor de moestuin van volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moeders hebben meestal toch achteraf gelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihi.. hier bietjes gezaaid en het was net genoeg voor 1 maaltje. Zo ook met de Parijse worteltjes. Maar lekker dat ze waren! En dan heeft je moeder toch groot gelijk inderdaad!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja,ik kan ook erg genieten van die laatste schaarse groentetjes... Maar ook van de bescheiden eerste paddenstoeltjes. Heb gisteren drie judasoren in de pan gebakken met uitjes en knoflook. Het paste in een holle kies, maar ik vind het dan zo leuk dat ik 'echte wildpluk' eet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik droog ook rozenbottels, maar ik verwijder de pitjes niet, die laat ik zitten. Haal ze eruit als ze droog zijn en zelfs dan is het niet persé nodig voor thee, omdat je ze kookt en uitzeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb je maandag wel gemist hoor! Zie je in gedachten zwoegen boven potten en pannen. En dan naast de oogst ook nog kinderen te voeden, verzorgen, chauffeuren etc. ;).

  BeantwoordenVerwijderen