Pagina's

dinsdag 17 september 2013

Vlierbessen promotie praatje

Ik moet toegeven dat het even een werkje is, plukken, rissen, wassen, groene besjes er tussenuit, koken, uit laten lekken in een theedoek, opnieuw de vloeistof verwarmen, 1 op 1 ruwe rietsuiker laten oplossen en tot slot in schone flessen gieten. 'Toch is het de moeite waard' ,is mijn mantra tijdens het klusje. Zeker als ik me bedenk dat ik straks niet bij de drogist sta voor allerlei huismiddeltjes tijdens het griepseizoen

Ik neem over uit  'Grow your own drugs' van James Wong;
Van oudsher worden vlierbessen gebruikt als onstekingsremmer bij hoest, keelpijn en luchtweginfecties en bij neusverkoudheid en bijholteontstekingen. Vlierbessen hebben een krachtige antiverale werking en kunnen diverse griepstammen bestrijden. Uit onderzoek is gebleken dat de duur van een griepaanval erdoor kan worden verkort.
De score is 3 flessen vlierbessensiroop en een paar paarse handen. Lieve buurvrouw zag mijn handen en wist te melden dat citroensap je handen ontpaarst. Handig! (of wisten jullie dat al?)


9 opmerkingen:

 1. Heerlijk, alleen mijn siropen worden altijd gelei, ook lekker natuurlijk, maar heb jij daar geen last van? EN waarom niet dan? Ik doe idem als wat jij doet alleen veeg ik de gekookte bessen door een fijne zeef om de pitjes kwijt te raken.
  Heb ik het zelfde met mijn aalbessen ook hoor altijd word het gelei.
  Een der oudere dames op de zaak zei dat ik het dan niet moest koken voor ik het in flessen stop, en dat de suiker het wel houdbaar maakt. Maar ik ben vast manisch, ik moet het koken, om diverse redenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het blijft bij mij vloeibaar. Ik laat het maar een minuutje zachtjes koken terwijl ik er in roer, misschien is dat het wel?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aah, van die citroensap wist ik niet! Helpt ook vast wel bij al die 'paars-blauwe vlekken op mijn aanrecht :-) Ja, geweldig hé die vlier!
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja, ja!! heerlijk, die vlier! ik heb al een paar potten jam gemaakt, maar wil nog veel meer en ook siroop.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk, ik heb gister ook vlierbessen siroop gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Handige tip, van die citroensap, want meneer F. en ik gaan dit weekend vlierbessenwijn maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat jij ook james wong kijkt! Ik vind zijn afleveringen zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen