Pagina's

maandag 30 september 2013

Moestuinmaandag, week 41

Een druivenstek van een buurvrouw en aardbeienuitlopers van lieve buurvrouw voor onze tuin.
Rozenbottels in overvloed voor jam, thee en limonade. 
We kregen een joekel van een spitskool. Gevonden langs de weg door een dame uit de buurt. 
Stoofpeertjes van oma L. gekookt in water met zelfgemaakte vlierbessensap en kaneel. 
Een houtfornuis gestookt op hout uit de buurt.
Zo nu en dan een lekker geurtje door het huis. Pepermunt tinctuur (pepermunt blaadjes ongeveer twee weken laten trekken in een beetje wodka) met een beetje water in ons uilen-geur-brandertje. Zo hebben we ook lavendel en rozemarijn (stink)geurtjes. 
Vooruit, omdat het oog ook wat wil, eten we de artisjok uit de tuin niet op, maar vergapen we ons aan de prachtige bloem. 
De kruidenthee voorraad, uit de tuin en berm, voor de winter begint ook al aardig op peil te raken
Tot slot nog een tip van oma E. om modderige kleine wortels uit de groentetuin schoon te maken. Spoel de wortels 1 keer grof af. Strooi er vervolgens een beetje zout over heen, husselen zodat het zout het vuil eraf scrubt, afspoelen en schoon zijn de wortels.
Een beetje een onsamenhangend  moestuinmaandag verhaaltje, maar elke keer sta ik weer versteld hoe ver je kunt komen met wat er om je heen te vinden is. Geoogst in het wild of van eigen erf. Elk jaar weer een beetje meer, want al doende leert men. Heel fijn.

Wat valt er allemaal nog te halen uit jouw tuin, balkon of buurt. Zelf gekweekt of geoogst in het wild. Laat ons meegenieten en leren. Laat een link achter bij de opmerkingen en ik plaats het in onderstaande lijst. Leuk!



12 opmerkingen:

  1. Lief uiltje ;o)) Aaaah, dat fornuis! Geweldig!

    (jaaa, je had de link al geplaatst, dank je wel ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, dat fornuis... ik ben jaloers ;-) En die artisjok: geen idee dat die zulke mooie bloemen hadden. Ik zou ze speciaal daarvoor planten (geen fan van artisjok). Je kruidenvoorraad ziet er ook prachtig uit!
    Mijn voorlopig laatste moestuinmaandag: http://geertrude.blogspot.nl/2013/09/in-mijn-moestuin_30.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen moestuinmaandag vandaag bij mij, maar wil gewoon even reageren op je heerlijke voorraad, en wat een mazzeltjes heb jij zeg met je kool en je wortels. lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar laat je die druivenuitlopers? Binnen of buiten?
    Je kast ziet er prachtig uit met al je voorraden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga de druif in de grond zetten deze week. Even goed opletten dat hij niet uitdroogt deze herfst/ winter en dan hoop ik dat het stekje dit voorjaar aanslaat.

      Verwijderen
  5. Goed idee van die worteltjes. Maar helaas net iets te laat. Ze liggen nu al schoon te wezen op het aanrecht. Maar goed ik onthoud de tip zeker voor de volgende keer!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige foto's enne lekker bezig zo! Leuk, leuk, leuk! Mijn blogje komt er zo aan...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk en mooi blogbericht! Wat heb jij hard gewerkt en wat een rijkdom om het allemaal te kunnen verwerken! Oh en dat houtfornuis; daar droom ik al heel lang van! Lijkt me alleen zomers niet zo ideaal.... om bij een buitentemperatuur van 25 graden je huis ook nog te moeten opstoken....? Of lossen jullie dat anders op?
    Hannah

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een goede worteltjes tip! Bedankt oma E! En die kast om je vingers bij af te likken zo mooi en ook de artisjok en je tuin en en en

    BeantwoordenVerwijderen
  9. he ? we hebben het fornuis ook al aan gehad, heerlijk he?, mooie voorraadkast, heerlijk die ruimte en je voorraad, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voor zanderige worteltje gebruik ik een (schoon) nagelborsteltje

    BeantwoordenVerwijderen