Pagina's

maandag 24 maart 2014

Moestuinmaandag en weggevertje

Het kriebelt. Moestuinmaandag, daar is ie weer! Al een paar weken loop ik te zwoegen in de tuin. Snoeien, bakken bouwen, compost op het land, trekkertje lenen en ploegen maar. Je mag wel zeggen dat ik een soort land hebberigheid heb. In mijn hoofd maalt het zinnetje meer, meer, meer.... Meer eten van eigen erf. Hoe gaan we dat doen? Gewoon met goede moed beginnen en dan elke maandag al je geluk/ ellende (doorhalen wat voor die week niet van toepassing is) op het wereldwijde net storten. Leuk als jullie weer mee doen! Als eerst maar een aanblik van de groentetuin.
De plek bevalt goed en de man en ik besloten om van balken die we nog hadden liggen bakken te bouwen. Er moet nog een lange bak achteraan gemaakt worden.
Na het spitten van de bakken gaat er een laag karton op de bodem en daar op weer schone grond en compost. Gisteren zaaide ik met de kinderen een bak in met sla, spinazie en worteltjes. Dit jaar gaat er ook voor het eerst een net over de bakken. Ik vind het echt gruwelijk als ik uit het raam kijk en er zit weer een kat te sch..... tussen mijn groenten. Nog niet te spreken over het gegraaf tussen de zaadjes die vervolgens niet meer opkomen, pffff. Verder is er een nieuwe plek voor onze composthoop. Er moet eigenlijk een soort bak komen zodat niet de hele tuin in beslag wordt genomen door de hoop. Staat nog op de lijst om te doen (in mijn hoofd).
Meer, meer, meer dus. Ik ploegde vol goede moed, achter de nieuwe composthoop, nog een extra stukje land om. Iedereen verklaart me voor gek. Ikzelf ook een beetje, maar als je niet gewoon doet gebeurt er nooit iets. Zo werkt dat in mijn hoofd. Vorige week deed ik boodschappen in de stad en viel mijn oog op een nieuw blad 'De tuin op tafel' .
Nieuwsgierig geworden naar de inhoud, kocht ik het blad. Even kort omschreven; leuk om te lezen, hip vormgegeven met mooie plaatjes maar wel op de beginnende tuinier gericht. Zin om het blad te lezen, maar niet te kopen? Doe dan deze week mee met moestuinmaandag. Hoe werkt het? Laat een link achter in de opmerkingen naar een blogstukje over je tuin/ balkon of moestuinbak in de vensterbank. Vrijdag verloot ik het blad onder de deelnemers. Ook krijgt elke deelnemer aan Moestuinmaandag van deze week van mij een klein verrassing zadenpakketje (meedoen kan tot vrijdag 28 maart 2014). Als dat geen goed begin is!?
Leuk detail, mijn goudsbloemen bloeien nog steeds.

18 opmerkingen:

 1. Ha, Moestuinmaandag is nu weer officieel! Natuurlijk doe ik ook mee:
  http://tuinwaarts.blogspot.nl/2014/03/moestuinmaandag-vijf-konijnen-een-kool.html
  Leuk om te zien hoe je bezig bent op je land. Ook hier bloeien de goudsbloemen alsof het geen winter is geweest. Een mooi moestuinseizoen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-) ik werd ook al verleid door de prachtige omslag en vond er vrij weinig aan van binnen :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, hier zijn we in ons mini moesttuintje ook druk bezig... Ik ben stiekem wel altijd een klein beetje jaloers op jouw ruimte...Maar dat is stiekem en zeg ik dus niet hardop ;)...
  Vorige week schreef ik een stukje over onze tuin en wil dat ook vaker gaan doen. Groetjes Ilse
  http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2014/03/rondje-tuin-4-wat-gaat-het-toch-snel.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik sla dit jaar de moestuin over even druk met heel andere dingen maar het blad ga ik zeker aanschaffen erg leuk.
  ik volg jullie wel op de maandag goed !! succes en ik hoop voor jullie allemaal een rijke oogst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk! Ik kan nog even niet meedoen, maar langzaam begint het wel te kriebelen om straks weer wat in de grond te zetten. Maakt het naar-huis-moeten iets minder lastig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe graag mee. Mijn link? http://seealadybird.blogspot.nl/2014/03/i-m-in-garden.html

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoera! Je bent weer terug! En met Moestuin Maandag! Ik doe graag weer mee!
  http://zaaienaanzee.blogspot.nl/2014/03/moestuin-maandag.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. geen blog, maar wel een moestuin, waar we al begonnen zijn met poten en zaaien. De tuin zorgt dat we voor 90% zelfvoorzienend zin met fruit en groente. En we wecken, vriezen in en leggen het nodige in het zuur om de winter door te komen. We ( is een drie generatie gezin dat bestaat uit 5 personen. Dus de hoeveelheden zijn behoorlijk. Sukses met moestuinmaandag ik heb er verleden jaar erg van genoteb

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat interessant! Lijkt me geweldig als je jezelf zo kunt bedruipen.

   Verwijderen
 9. Ja, moestuin maandag gaat weer van start en ik doe graag weer mee!
  http://wiccasan.blogspot.nl/2014/03/moestuin-maandag.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Recent ontdekte ik je blog, moestuin maandag, alleen de naam is al leuk! Ik doe graag met je mee. Bij deze de link naar mijn moestuin-maandag van vandaag:
  http://boerderij-zinin.blogspot.nl/2014/03/ijsjes-zaaien-op-moestuin-maandag.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zal dit weekend nog eens goed in de moestuin vliegen, dan kan ik volgende week ook meedoen, maar mijn tomaten en paprika's kan je al wel bewonderen op mijn site ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn bloementuin was ik al aan begonnen,
  maar de moestuin nog niet.
  Ruimte en zaden genoeg hier!
  Wat een leuk blad!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja ik doe mee en ben begonnen!
  http://potjethee.blogspot.it/2014/03/moestuin-maandag.html

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hee, daar ben je weer :) Heb hier ook een bak die echt favoriet is bij de katten. Ze klauwen alles eruit... Ga nu wijnruit erin zetten, ha! Zullen ze wel een andere plek kiezen... Etters. Het gaat echt hard nu met de tuin, er komt al van alles boven en sommige dingen zijn niet eens dood gegaan zoals goudsbloem en zelfs de spaanse margriet.....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuke blog, heerlijk dat het moestuinseizoen weer begonnen is! Ik heb dit jaar ook een moestuin en ben al druk bezig met zaaien en planten. Natuurlijk heb ik ook een tuinblog :) http://fruittuin.blogspot.com

  groetjes Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Helena! Het lijkt me leuk om ook mee te doen! Ik heb sinds kort een moestuinblog http://moestuingelukinfrankrijk.blogspot.nl/
  Bij ons doet de goudsbloem het ook nog steeds! Die is niet kapot te krijgen! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik doe ook weer lekker mee met moestuinmaandag. Heerlijk dat we weer de tuin in kunnen toch!?

  BeantwoordenVerwijderen