Pagina's

maandag 19 mei 2014

Moestuinmaandag week 21

Na het slakkendrama (voorvalletje) gingen mijn plantjes de hoogte in op een plank met schaagjes. Eens kijken welke slak dit haalt.
Slakken houden ook erg van artisjokken, vooral van de jonge plantjes. Kippengrit rondom de plantjes werkt tot nu toe goed. Bij twee plantjes deed ik dat niet en die zijn nu dus verdwenen. Nahnahnahha zullen de slakken wel denken (kunnen slakken denken?).

 Deze artisjok in de tuin is bijna klaar om geoogst te worden. Dankzij het zachte winterweer is de plant niet afgestorven en hebben we een vroege oogst. Als het meezit en de slakken laten nog een paar jonge plantjes over dan hebben we  aan het einde van de zomer artisjokken van de jonge plantjes van dit jaar. Mmmmmmm, super lekker. Je kunt ook de planten aan het einde van het seizoen bedekken met stro en een deken om een vroege oogst te garanderen. Let er dan wel op dat de plant niet bezwijkt onder een lading sneeuw op de deken, dan heb je nog niets. Al doende leert men.
 Soms verwarren mensen artisjok met kardoen. Het linker blad op de foto beneden is kardoen en het rechter blad is van een artisjok. Duidelijk lijkt me toch?

De kardoen en artisjok bloeien prachtig, maar de grove den kan er ook wat van. Meestal zie je het niet, want het gebeurt allemaal bovenin de boom. Gelukkig zijn er twee geweldige aapjes in ons gezin die wel een 'bloem'voor mij wilde plukken.
 Grove den, wat een geweldige boom. Daar zou ik wel uren over willen schrijven en een bos vol van willen hebben . Misschien ooit..... als onderstaande drie mij minder bezig houden. Kun je niet wachten, lees dan hier of  hier.


Heb jij ook een moestuin of verbouw je groenten, fruit en kruiden in potten op je balkon, vensterbank of terras? Deel dan je ervaringen, tips, boeken, adressen en niet te vergeten de tegenslagen, met ons en plaats een link naar je blog bij de opmerkingen.
Je hoeft niet elke week mee te doen en je mag de link of blogpost ook op een andere dag plaatsen dan maandag.


Moestuinmaandag week 21, 2014

  Zo en nu eerst een kopje kamille thee voordat we aan de slag gaan in de tuin.

  16 opmerkingen:

  1. Leuk om met jouw tuin mee te genieten. Ik heb ook weer een keer een moestuin maandag berichtje geplaatst op mijn blog (en verse aardbeitjes gesnoept).

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige artisjok! Wij willen vanaf nu ook weer graag meedoen aan Moestuinmaandag. Leuk dat je hiermee doorgaat!

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn kamille staat gewoon tussen de tegels, wat een mooie plaatjes allemaal. Ook van de kinderen.

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo leuk om mee te mogen genieten :)

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Voorlopig heb ik nog genoeg te vertellen over het wel en wee in mijn tuin, dus ik heb weer een blogbericht gemaakt. Mooie tuinweek allemaal!

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat weer een prachtige plaatjes!
   'k Had deze week ook wel iets over de 'moes'postzegel te vertellen, KLein tuintje hè, daar kan je niet iedere week over berichten ;)
   groet
   http://kniepertie.wordpress.com/2014/05/19/maandagse-moestuinmuts/

   BeantwoordenVerwijderen
  7. prachtig allemaal alleen ben ik weer geen denne-mens haha. ook op www.ganzert.nl weer moestuinmaandag
   X Es

   BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie foto's! Ik hoop dat jullie slakken met hoogtevrees hebben en dat ze nu van de plantjes afblijven.
   En ik zat ook vandaag in de moestuin.
   http://wiccasan.blogspot.nl/2014/05/moestuinmaandag_19.html

   BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb ook een moestuin update gemaakt op mijn blog. Leuk initiatief hoor ga zeker vaker mee doen. Leuk om ook andere moestuinliefhebbers te volgen.
   http://ellensgezondekeukentje.blogspot.nl/2014/05/moestuin-maandag.html
   groetjes Ellen

   BeantwoordenVerwijderen
  10. ik deed deze week ook weer mee! http://lullula.blogspot.be/2014/05/montags-im-gemusegarten.html
   wat leuk om wat meer te lezen over de teelt van artisjok! het is één van mijn lievelingsgroentes, maar heb het tot nu to nog niet aangedurfd om zelf te kweken :)

   BeantwoordenVerwijderen
  11. Nou ja, alle slakken ten spijt, heb je wel een prachtige artisjok! Wat zijn die mooi he!

   BeantwoordenVerwijderen
  12. Hopelijk blijven de slakken nu inderdaad weg!

   BeantwoordenVerwijderen
  13. Kippengrit, dat ga ik onthouden! En kamille thee, dat lust ik graag. Stom dat ik die niet in de tuin heb staan. Eens kijken waar dat verkrijgbaar is.
   Mijn nieuwe Moestuin Maandag staat ook weer online:
   http://boerderij-zinin.blogspot.nl/2014/05/moestuin-maandag-6-niks-doen.html

   BeantwoordenVerwijderen
  14. Ken je ook het middeltje knoflookwater tegen slakken? Daar houden slakken niet van (mensen trouwens ook niet, dus even duidelijk aangeven in de koelkast dat dit echt niet lekker is om te drinken!). Ik ben benieuwd of de plank op schaagjes zijn werk doet. De orchideeën van mijn vriend hadden op de tuintafel nog bezoek van slakken...

   Nog wat biologische bestrijdingsideetjes:
   www.eerlijkekost.nl/eerlijke-moestuin/basisprincipes/biologisch-bestrijden-van-ziektes-en-plagen/slakken-op-een-biologische-manier-bestrijden/

   Groetjes Lily

   BeantwoordenVerwijderen
  15. leuk initiatief deze "moestuinmaandag", ik heb ook mijn eerste moestuinupdate geplaatst !!

   BeantwoordenVerwijderen
  16. leuke blog ik kwam u tegen via andere bloggers...

   BeantwoordenVerwijderen