Pagina's

dinsdag 9 december 2014

Warmte huishouding

Dat hebben we ook weer gehad; de verjaardagen van de jongens, sinterklaas school, sinterklaas op het werk, sinterklaas thuis en de hele familie aan de buikgriep. En passant schoof ik nog wat met de meubels en je hebt voor dat je het weet het gevoel dat het wel weer welletjes is voor dit jaar. O, vergeten, kerst.

Eerst maar de nieuwe indeling. Als c.v. loze familie is een plekje bij de houtkachel erg gewild. De grote bank werd verbannen naar een uithoekje  van de kamer en de knutseltafel staat nu lekker warm bij de houtkachel. Het was even wennen in het begin voor het oog, maar in het gebruik is het ideaal.
Er wordt nu veel meer 'gemaakt' aan de tafel ipv gehangen op de bank.


Via de lieve Sint kwam de Ecofan in ons leven. Een fan die je op je houtkachel kan zetten, vervolgens zelf draait door de warmte  en zo de warmte beter verspreid door de ruimte en  je uiteindelijk minder hout hoeft te stoken. Vrienden van ons hadden er al een en verrek het werkt ook nog. Topper! (nee ik importeer ze niet en dit is geen reclame)

Tijdens het koken op het houtfornuis is hij wat onhandig. Ik stoot er telkens met een pan tegenaan,
Voor het drogen van de was is hij weer ideaal. Door de warme luchtstroom droogt de kleding nog sneller. Een wasdroger  a la Hollandse Klei  zullen we maar zeggen. Fijn dat de Sint zo goed aanvoelt wat wij nodig hebben. Dank u Sinterklaasje!


8 opmerkingen:

  1. Jeetje, had er nog nooit van gehoord, maar lijkt me wel een aardig hebbedingetje..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hehe... grappig.
    Die kachels staan hier trouwens echt veel te koop. Voor 100 euro ofzo al, omgerekend. Rare mensen. Pasgeleden las ik zoiets leuks, over de aantrekkingskracht van een haard. Dat ben ik natuurlijk vergeten nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik zou heel graag willen weten waar sint die heeft gekocht voor je en wat de was betreft, ik hang ik was aan het plafond bij het fornuis , werkt ook perfect en je houd ruimte over, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marion, jouw victoriaanse droogrek lijkt mij ook wel wat. Zit ik al een poosje over na te denken.
      De Ecofan kochten we bij slim spul. http://www.slimspul.nl/ecofan

      Verwijderen
  4. Hoi Helena,

    Als ik het goed zie staat er een gietijzeren ketel op de kachel. Hoe bevalt dit? Wij zijn zelf ook aan het zoeken naar een ketel maar twijfelen tussen emaille of gietijzer, weet zo niet de voordelen voor één van beide.

    Groet,
    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gietijzer bevalt prima. Je moet hem wel droog maken als je hem een poosje niet gebruikt, anders gaat hij op het randje met de deksel roesten en komt er kalk aanslag (weet ik nu uit ervaring).
      Emaille vind ik wel super mooi, maar ik ben wat onhandig en stoot dan gauw emaille eraf (ook uit ervaring) wat dan ook weer gaat roesten.
      Misschien hebben anderen nog tips of fijne ketel ideeen?

      Verwijderen
  5. Ik wil ook zo'n kachel :-(
    Geen cv (nouja, moederhaard,die nu stuk is) en helaas geen goede afvoer voor mooie houtkachel.

    BeantwoordenVerwijderen