Pagina's

dinsdag 27 oktober 2015

Fire cider als kick starter.

Als ik opsta wil mijn hoofd nog wel eens vol met watten zitten. Meestal trekt dat na een kop dampende thee binnen een halfuurtje wel weg. Je begrijpt dat ik dan niet echt een zonnetje ben. Zeker niet rond de klok van zes. Gelukkig liggen de kinderen meestal nog in bed (maar dat is ook wel eens anders geweest, klokslag vijf). Maar nu, tromgeroffel, heb ik fire cider. Wat de Nederlandse vertaling is..... pittige appelazijn? Ik was online op zoek naar een immuun booster om zelf te maken voor het griepseizoen. Normaal gesproken sneak ik overal vlierbessensap doorheen, maar helaas staan de enige twee struiken in de buurt op de begraafplaats. De man en kinderen vonden het  'inte bra' (niet ok√©) dat ik daar bessen ging plukken.

Afijn, ik stuite op fire cider, een oud volksmiddel om je immuunsysteem een boost te geven. Er zijn vele recepten te vinden op het internet, maar het komt er op neer dat je kruiden gebruikt die voor handen zijn of waar je aan kunt komen en deze een maand lang laat trekken in appelazijn.  De appelazijn kun je vervolgens zo innemen of in gerechten verwerken.

Mijn eerste portie maakte ik ongeveer volgens het recept van ' The mountain rose blog '. Appelazijn met gember, mierikswortel, knoflook, peper, citroen en rozemarijn. Trouw schudde we elke dag het brouwsel, wat al gauw een favoriet klusje van jongste zoon werd. Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver. Het brouwsel goten we door een vochtige schone theedoek en de gefilterde azijn ging in een fles. Nu nog proeven. Wauw, wat een brouwsel. Smakelijk pittig, puur ingenomen en een geweldige aanvulling om onze salades/ rauwkost wat meer pit te geven als soort van dressing. Een grote theelepel laat de ochtendmist in mijn hoofd in no time verdampen. Handig als ik een keer wat sneller moet opstarten in de ochtend. Om deze kick starter te maken moet je wel een beetje geduld hebben, maar het is zeker de moeite waard. Lading twee is inmiddels al weer in de maak.

Wil je graag meer lezen over kruidenazijn in het nederlands kijk dan eens bij Greetje Penning op Moonsong Geen zin om te lezen, maar wil je wel meer infomatie, kijk dan onderstaand filmpje. Gewoon ook leuk om te kijken als je het niet gaat maken.
7 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor al je goeie tips. Het blog, de cider en het 'inte bra'. Is dat met de a van bak of o van bok....ik vind het leuk zeggen: 'Dat is echt niet inte bra....'.
  Dag, Carin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je spreekt het met de a van bak maar dan langer en achter in je keel. Typ 'niet goed' in bij google translate ( nederlands -zweeds) dan krijg je 'inte bra' en kun je de uitspraak beluisteren. Doe ik dagelijks ;-)

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Greetje ik wilde nog linken naar jouw kruiden pagina over appelazijn, maar kan het niet meer vinden? Ligt dat aan mij?

   Verwijderen
  2. Ja, ik heb het gevonden. Zie hier boven.

   Verwijderen
  3. ha, moest eerst zelf ook even denken... ;))

   Verwijderen