Pagina's

dinsdag 12 januari 2016

Bakbeest

Goedemorgen. Elke ochtend, als de man er niet is, drink ik hier mijn eerste kopje thee van de dag, samen met het bakbeest. Nu de temperaturen overdag en snachts onder de nul zijn moet er elke dag hout gestookt worden. Geen liefelijke houtkachel in de keuken of woonkamer, maar een bakbeest in de kelder. Als het vuur een beetje op gang is kan er wel een hele kruiwagen hout in. Hopsakee, de fik er in. Afhankelijk van wie er allemaal doucht en aan de thermostaatknop draait (wat een aangename temperatuur is daar zijn de meningen nogal over verdeeld in ons huishouden) hoeft er pas de volgende dag weer gestookt te worden. 
Helaas geen kachel waar je lekker bij kunt gaan zitten of waar je op kunt koken. Dat mis ik nog wel het meeste in dit huis. Even twijfelden we nog of we zelf een houtkachel  gingen plaatsen. Toestemming van de verhuurder hadden we al en op internet zijn kachels voor een prikkie te koop. Toch gaan we het niet doen. De bedoeling is om nog maar een half jaar in dit huis te wonen en wie weet waar we daarna belanden. 
Wat wel geweldig van het bakbeest is dat de kelder verwarmd is. Een ideale plek om de was te drogen. Geen gedoe met rekjes meer voor de houtkachel, hoewel dat ook zijn charmes heeft.Voorlopig staar ik dus nog maar even naar mijn eigen foto's van mijn houtkachels in Nederland. Niets vertellen tegen het bakbeest hoor! Dadelijk wordt hij nog jaloers en als hij me laat zitten.... dan heb ik pas echt een groot probleem.

5 opmerkingen:

 1. Wel gaaf! Hier hebben we ook zo'n ding maar dan niet om allerlei andere dingen mee te verwarmen. Spannend, jullie reis door Zweden. Zou mooi zijn als je je binnenkort echt kan settelen daar. Met zijn allen. En je houtkachel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik volg je nu al een tijdje en vind het echt wel knap wat jullie doen. Wat de kachel betreft weet ik perfect wat je bedoeld, we hebben hetzelfde systeem als wat je in Nederland had en het is door je stukje over koken op een houtfornuis dat ik je blog vond.
  Veel succes daar in het verre Zweden en hopelijk vinden jullie snel een eigen stek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je ruilde de gezelligheid van een kleine kachel in,tegen het gemak van één keer vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal waar. Dit bakbeest is een stuk handiger in gebruik. Zeker nu het min 20 is snachts. Het kleine Nederlandse systeem had het huis dan niet op 14 graden kunnen houden de hele nacht en daar ben ik toch heel erg blij om.

   Verwijderen
 4. Verhuizen jullie binnen dezelfde regio?

  BeantwoordenVerwijderen